Περαιτερω ανακαμψη το 2014 για τη ρουμανια βλεπει το 2014 το δντ...

09:09 8/10/2013 - Πηγή: Fimotro
Με ρυθμό 1,8% «έτρεξε» η οικονομία της Ρουμανίας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας (INS)...

Εξάλλου, στην τελευταία του έκθεση για τη Ρουμανία, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εκτιμά ότι η οικονομική ανάκαμψη της χώρας θα συνεχισθεί και το 2014,
προβλέποντας αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,2% το επόμενο έτος. Το ΔΝΤ κάνει λόγο για 2,5% αύξηση του ΑΕΠ, σε πραγματικούς όρους, το 2015.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης κατά το τρέχον έτος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2%, καθώς η συγκομιδή στη γεωργία ανέκαμψε σε φυσιολογικά επίπεδα, μετά την ξηρασία του περασμένου έτους και την αύξηση των εξαγωγών, ιδίως προς τρίτες χώρες εκτός Ε.Ε.
Όσον αφορά στον πληθωρισμό, εκτιμάται ότι θα σημειώσει περαιτέρω πτώση κατά το δεύτερο εξάμηνο, για να διαμορφωθεί στο 3,3% μέχρι το τέλος του έτους.
Το ΔΝΤ επισημαίνει, πάντως, ορισμένους κινδύνους. Όπως αναφέρει στην έκθεσή του, μια επιπλέον παράταση της ύφεσης ή αναζωπύρωση της κρίσης στη ζώνη του ευρώ θα μπορούσε να βάλει «φρένο» στις εξαγωγές και τις ξένες επενδύσεις και να επιταχύνει τη μόχλευση του τραπεζικού τομέα.
Επίσης, μία πιο βαθιά από την εκτιμώμενη επιβράδυνση των αναδυόμενων αγορών θα είχε επίσης αρνητικές συνέπειες στις εξαγωγές και την ανάπτυξη. Επιπρόσθετα, η αυστηρότερη νομισματική πολιτική στις προηγμένες οικονομίες, θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση στις εκροές κεφαλαίων, καθώς οι επενδυτές επανεκτιμούν τις αποδόσεις και τους κινδύνους χαρτοφυλακίου.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα