Παραταση του κλεισιματος πολλων πρεσβειων των ηπα εως τις 10 αυγουστου...

12:35 5/8/2013 - Πηγή: Fimotro
Την απόφασή του να παρατείνει για αρκετές ημέρες το κλείσιμο πολλών πρεσβειών και προξενείων σε χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ασίας ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ...

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ορισμένες πρεσβείες θα παραμείνουν κλειστές μέχρι τις 10 Αυγούστου. Διευκρινίζεται, πάντως, ότι αυτό δεν οφείλεται στη διατύπωση νέων απειλών για τρομοκρατικό χτύπημα αλλά είναι αποκλειστικά ένα προληπτικό μέτρο.
Ορισμένες διπλωματικές αποστολές, όπως αυτές της Καμπούλ, της Βαγδάτης και του Αλγερίου,
που παρέμειναν κλειστές την Κυριακή, θα επιτραπεί να ξαναλειτουργήσουν από σήμερα, Δευτέρα.
ΗΠΑ: Παράταση στον συναγερμό Θα παραμείνουν όμως κλειστές οι πρεσβείες και τα προξενεία στο Άμπου Ντάμπι, το Αμάν, το Κάιρο, το Ριάντ, το Νταρχάν της Μογγολίας, την Τζέντα, την Ντόχα, το Ντουμπάι, το Κουβέιτ, τη Μανάμα, τη Μουσκάτ, τη Σαναά, την Τρίπολη της Λιβύης, το Ανταναρίβο, τη Μπουζουμπούρα, το Τζιμπουτί, το Χαρτούμ, το Κιγκάλι και το Πορτ Λουί, την πρωτεύουσα του Μαυρίκιου. Κανονικά θα λειτουργήσουν επίσης από αύριο οι διπλωματικές αποστολές στη Νουαξότ, τη Χεράτ, το Μαζάρ ελ Σαρίφ, τη Βασόρα και το Ερμπίλ.
«Άμεσες» και «συγκεκριμένες» οι απειλές της Αλ Κάιντα
Η ασυνήθιστη απόφαση των ΗΠΑ να κλείσουν προσωρινά περισσότερες από 20 πρεσβείες τους σε όλο τον κόσμο υπαγορεύτηκε από το γεγονός ότι υποκλάπησαν μηνύματα υψηλόβαθμων στελεχών της Αλ Κάιντα, δήλωσαν νωρίτερα αμερικανοί αξιωματούχοι.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικλ Μακόλ, κάνοντας λόγο για «μια από τις πιο αξιόπιστες και πιο συγκεκριμένες απειλές» που έχει δει ο ίδιος μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Η απειλή επίθεσης φαίνεται να είναι «άμεση», είπε ο Μακόλ μιλώντας στο κανάλι CBS.

«Υπάρχει ένα μεγάλο κύμα (πληροφοριών) που κάνουν λόγο για απειλές και σε αυτό αντιδρούμε», εξήγησε στο ABC ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού. Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι οι απειλές της Αλ Κάιντα στρέφονται εναντίον όλων των δυτικών συμφερόντων, σημειώνοντας ότι αυτή τη φορά ήταν «πιο συγκεκριμένες» απ' ότι στο παρελθόν.
Ο ακριβής στόχος δεν είναι γνωστός όμως «ο σκοπός είναι σαφής: η ιδέα είναι να επιτεθούν σε δυτικά συμφέροντα, όχι μόνο στα αμερικανικά», συνέχισε.

Σήμερα, 25 πρεσβείες και προξενεία των ΗΠΑ σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ασίας παρέμειναν κλειστές. Τις πρεσβείες τους στην Υεμένη έκλεισαν επίσης για δύο ημέρες η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο
Keywords
Τυχαία Θέματα