ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ : ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 2011

08:10 8/5/2011 - Πηγή: Fimotro
Λύση για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της Ελλάδας για τη διετία 2012-13 συζητήθηκε στο πλαίσιο της άτυπης σύσκεψης στο Λουξεμβούργο σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Την ίδια ώρα, δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει...
ότι η Ελλάδα ζήτησε στο Λουξεμβούργο και τη χαλάρωση του στόχου για τη μείωση του ελλείμματος. Το αίτημα προσκρούει στην άρνηση της Γερμανίας,
που θέτει σκληρούς όρους για τη συνέχιση της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα.

«Ούτε τέθηκε ούτε τίθεται θέμα εξόδου της χώρας από το ευρώ», δήλωσε και διευκρίνισε ότι στη συνάντηση του Λουξεμβούργου συζητήθηκε η πορεία του ελληνικού προγράμματος στην παρούσα περίοδο που οι αγορές δυσπιστούν.

«Πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του προσωρινού μηχανισμού στήριξης (EFSM) για το δανεισμό της χώρας το 2012 και το 2013, καθώς οι αγορές εξακολουθούν να είναι δύσπιστες απέναντι στη χώρα» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου και εξήγησε ότι μελετάται η ενεργοποίηση της ρύθμισης που αποφασίστηκε πρόσφατα και επιτρέπει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό να αγοράζει ομόλογα κράτους – μέλους από την πρωτογενή αγορά.

Το 2012, οπότε λήγει και η χρηματοδότηση από την τρόικα, η Ελλάδα έχει ανάγκες ύψους 27 δισ. ευρώ, ενώ στο ίδιος ύψος υπολογίζονται οι δανειακές της ανάγκες και το 2013. Με το κλίμα που επικρατεί σήμερα στις αγορές, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να κατορθώσει να αντλήσει αυτά τα ποσά με δανεισμό από τους επενδυτές, εξ ου και αναζητείται διέξοδος μέσω του προσωρινού ευρωπαϊκου μηχανισμού στήριξης, καθώς ο μόνιμος θα ενεργοποιηθεί μετά το 2013.
Keywords
Τυχαία Θέματα