''παντελως αβασιμοι οι ισχυρισμοι για το κοινο ανακoινωθεν''...

15:31 9/2/2014 - Πηγή: Fimotro
«Παντελώς αβάσιμους, αστήριχτους και επικίνδυνα αυθαίρετους», χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ισχυρισμούς, που προβάλλονται για να αλλοιώσουν...
το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος στην βάση του οποίου θα αρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό.

Σε γραπτή δήλωση, ενόψει της συνάντησης του την Τρίτη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει ότι παρακολουθεί με υπομονή, νηφαλιότητα και ιδιαίτερο σεβασμό τις απόψεις και θέσεις, που εκφράζονται από πολιτικούς ηγέτες και άλλους παράγοντες για το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος.

«Αισθάνομαι
την ανάγκη να επισημάνω με έμφαση ότι, παρά τα όσα προβάλλονται, δεν έχω παρεκκλίνει ούτε κατά ένα γιώτα από τις προεκλογικές δεσμεύσεις μου, είτε έναντι των συναγωνιστών του ΔΗΚΟ, είτε ευρύτερα έναντι του κυπριακού λαού», αναφέρει και τονίζει ότι συνειδητά αποφεύγει την όποια αντιπαράθεση, διότι στόχος του παραμένει η συναίνεση και η μέγιστη -κατά το δυνατόν- συμπόρευση του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων.

Επιδίωξή του, αναφέρει,ότι είναι, η από κοινού διαχείριση των μεγάλων προκλήσεων και δυσκολιών που πρέπει να αντιμετωπιστούν με την έναρξη του νέου κύκλου συνομιλιών.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προαναγγέλλει ότι σε συνέντευξη τύπου τις προσεχείς ημέρες θα προβεί σε λεπτομερή ανάλυση των πραγματικών γεγονότων και όσων επιτυγχάνονται μέσα από το κοινό ανακοινωθέν.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες επίκειται η εξαγγελία Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, μεταξύ των οποίων και οδικός χάρτης για την Αμμόχωστο. Επίσης, αναμένεται τέλος της εβδομάδας ή αρχές της επομένης η επίσκεψη στην 'Αγκυρα του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη και στην Αθήνα του Τουρκοκυπρίου διαπραγματευτή, Κουτρέτ Οζερσάι.

Ερογλου: Δημοψηφίσματα σε 3-5 μήνες - «Κοκκινη γραμμή» οι τούρκικες εγγυήσεις
Ντερβίς Έρογλου, σε συνέντευξή του σήμερα στην εφημερίδα «Μιλλιέτ» και κάλεσε τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη να μην παίξει με τον χρόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Είπε ακόμη ότι οι εγγυήσεις της Τουρκίας αποτελούν «κόκκινη γραμμή» για τους Τουρκοκύπριους.

Ο Έρογλου, μεταξύ άλλων, είπε: «Την τελευταία κοινή δήλωση την υιοθετήσαμε ως πλευρές. Επανήλθε η ελπίδα για συμφωνία ξανά. Θα προσπαθήσω ώστε να υπάρξει μια συμφωνία η οποία να είναι βιώσιμη, θα κάνω μεγάλη προσπάθεια για να υπάρξει συμφωνία. Και οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να τηρήσουν την ίδια στάση».

Κατά την εκτίμηση του, αν ξεκινούσαν τις διαπραγματεύσεις τον Σεπτέμβριο του 2013, θα μπορούσαν να γίνουν τα δημοψηφίσματα τον Απρίλιο. Όπως υποστήριξε, τώρα μπορεί να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα για δημοψηφίσματα σε 3-5 μήνες.

Ο Ντερβίς Έρογλου δήλωσε ακόμη ότι θα κάνει βήματα προς το συμφέρον των Τουρκοκυπρίων και δεν θα τηρήσει ποτέ μια στάση που δεν υιοθετούν οι Τουρκοκύπριοι.

Ο Ντερβίς Έρογλου είπε ακόμη ότι οι ΗΠΑ τον ευχαρίστησαν για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας ότι ο βοηθός υπουργός εξωτερικών Γουίλιαμ Μπερνς του είπε «σας συγχαίρουμε για τη θετική σας στάση».

«Οι ΗΠΑ είναι σημαντική χώρα για την περιοχή και είναι φυσικό να ενδιαφέρεται από κοντά για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Η λύση θα φέρει σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Ντερβίς Έρογλου.

Εν τω μεταξύ, ο νέος διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής πλευράς Κουντρέτ Οζερσάι με δήλωσή του στην Μιλλιέτ είπε: «Καθόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να πετύχουμε θετικό αποτέλεσμα».

Καθοριστικές οι σημερινές εσωκομματικές εκλογές στο ΔΗΚΟ

Καθοριστικής σημασίας για την πορεία του ΔΗΚΟ είναι οι σημερινές εσωκομματικές εκλογές, από τις οποίες θα πληρωθούν οι θέσεις του αναπληρωτή προέδρου, του αντιπροέδρου, του γενικού γραμματέα, του οργανωτικού γραμματέα, των 15 αιρετών μελών του Εκτελεστικού Γραφείου, των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, και των προέδρων και μελών των επαρχιακών επιτροπών.

Από το αποτέλεσμα των εκλογών θα διαφανεί, αν το ΔΗΚΟ θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση Αναστασιάδη, μετά την αποδοχή από τον Κύπριο πρόεδρο του κοινού ανακοινωθέντος για την επανάληψη των συνομιλιών στο Κυπριακό.

Με το ανακοινωθέν διαφώνησε έντονα ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος.

Να σημειωθεί ότι δικαίωμα ψήφου στις εσωκομματικές εκλογές έχουν 40 χιλιάδες εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ δήλωσε υπερήφανος, γιατί, όπως είπε, το κόμμα «διεξάγει τις μεγαλύτερες εσωκομματικές εκλογές, που έγιναν ποτέ στην Κύπρο».

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι το ΔΗΚΟ θα εξέλθει πιο ενωμένο, πιο δυνατό και πιο διεκδικητικό, για αντιμετώπιση των δυσκολιών στην οικονομία και για διαφύλαξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κυπριακού Ελληνισμού.
Εάν υπάρξει προσπάθεια για λύση του Κυπριακού στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τότε μέσα σε 3-5 μήνες μπορεί να γίνουν δημοψηφίσματα, δήλωσε από την πλευρά του ο
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα