Πάνω από 2.000 και σήμερα τα κρούσματα

16:46 4/3/2021 - Πηγή: Fimotro
Ελπίδες ότι σιγά-σιγά θα μειώνονται τα νέα κρούσματα στη χώρα

Παραμένει δύσκολη η υγειονομική κατάσταση στη χώρα. Ωστόσο, σήμερα ίσως φανεί φως στην άκρη του τούνελ, με μειωμένα σε σχέση με χθες αλλά πάνω από 2.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και σήμερα.

Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων χθες, κατά την οποία δεν προκρίθηκε το «μοντέλο» Μαρτίου 2020 για δύο εβδομάδες και μετά την ανακοίνωση νέου ρεκόρ στα ημερήσια κρούσματα

-2.702- μπαίνει «φρένο» στα μηνύματα προκειμένου να μην υπάρχει κατάχρηση.

Ετσι, από σήμερα και τουλάχιστον έως τις 16 Μαρτίου η χρήση του κωδικού 6 επιτρέπεται μόνο για πεζούς, δηλαδή δεν μπορεί κανείς να πάρει το αυτοκίνητό του ή μέσο μεταφοράς και να μεταβεί σε άλλο δήμο ώστε να ασκηθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιό του.

Παράλληλα, η χρήση του κωδικού 2, που αφορά σε μετάβαση σε σούπερ μάρκετ ή κατάστημα πρώτων ειδών, όπως και η μετάβαση σε τράπεζα -κωδικός 3- ισχύει εντός του δήμου κατοικίας ή σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από την οικία. Σκοπός, όπως, και στην περίπτωση του 6, είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων για άλλους λόγους, με δικαιολογία τη μετάβαση σε κατάστημα ή για άθληση.

Η «πορτοκαλί» ζώνη από σήμερα δεν υπάρχει και ολόκληρη η χώρα είναι είτε στο «κόκκινο» είτε στο «βαθύ κόκκινο». Ειδικότερα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου-«βαθύ κόκκινο» είναι ή μπαίνουν 19 περιοχές: η Περιφέρεια Αττικής, οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Αρκαδίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Λευκάδας, εκτός από το Μεγανήσι, Φθιώτιδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Θεσπρωτίας, Αρτας, Σάμου, Βοιωτίας, Χίου, Αιτωλοακαρνανίας, Ρόδου, Ηρακλείου και Ευβοίας, εκτός από τη Σκύρο. Επίσης, στο συγκεκριμένο επίπεδο κατατάσσεται και ο Δήμος Καλυμνίων. Ολες αυτές βρίσκονται σε «σκληρό» lockdown με όλα κλειστά και στην υπόλοιπη χώρα είναι ανοιχτά τα σχολεία, εκτός των Λυκείων, και το λιανεμπόριο μέσω click away. Τα μέτρα ισχύουν για όλες τις περιοχές από σήμερα, πλην της Λάρισας, που ξεκινούν το Σάββατο εξαιτίας του σεισμού.

Οι μεταλλάξεις ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό στην επιδημιολογική κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί σε αυτό το τρίτο κύμα. Ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε ότι η αύξηση διασποράς λόγω του βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους έχει υπολογιστεί σε περίπου 15%-20% σε σύγκριση με τα προηγούμενα στελέχη. «Με τα ίδια μέτρα, αντί για Rt 0,9, έχουμε 1,1 και αντί για βραδεία συρρίκνωση, έχουμε βραδεία επιβάρυνση», ανέφερε. Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί 1.756 πολίτες με διάφορες μεταλλάξεις, εκ των οποίων 1.667 αφορούν στη βρετανική μετάλλαξη σε 34 περιφερειακές ενότητες, αλλά και 48 στη μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής σε τρεις περιφερειακές ενότητες.

The post Πάνω από 2.000 και σήμερα τα κρούσματα appeared first on Fimotro.

Keywords
Τυχαία Θέματα