''oxi aλλα μετρα''...

17:50 11/6/2013 - Πηγή: Fimotro
Με πρώτο θέμα τη βασική συμφωνία ότι «δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα» προσέρχεται το ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση για τον πολιτικό καμβά πάνω στον οποίο θα κινηθεί το νέο σχήμα...

Πιο συγκεκριμένα, η αποφυγή του ενδεχόμενου να ληφθούν νέα μέτρα, το φορολογικό, η διοικητική μεταρρύθμιση, η ΕΡΤ, οι ιδιωτικοποιήσεις, η αναθεώρηση του Συντάγματος, το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, η δημόσια υγεία και η ανεργία είναι τα εννέα σημεία που προτάσσει το ΠΑΣΟΚ στην επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ την οποία επεξεργάζονται πυρετωδώς τα επιτελεία των δυο κομμάτων.

Όπως λένε στελέχη της Ιπποκράτους οι δηλώσεις που έκαναν ο Πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αμέσως μετά την ορκωμοσία των νέων υπουργών, αποτυπώνουν το γενικό πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο έχει συμφωνηθεί από τα δύο κόμματα, να κινηθεί η Κυβέρνηση και το οποίο αναμένεται να εξειδικευτεί με βάση τις προτεραιότητες που προκύπτουν από τις ανάγκες της χώρας.

Σύμφωνα λοιπόν με σχετικό ενημερωτικό σημείωμα που συνέταξε η Ιπποκράτους, το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ως κομβικά - της νέας προγραμματικής συμφωνίας - τα ακόλουθα σημεία:

-Το μείζον ζήτημα είναι να διασφαλιστεί η βασική θέση πως δεν μπορούν να ληφθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που τροφοδοτούν την ύφεση και την ανεργία γιατί αυτό είναι κάτι που δεν το αντέχει ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία αν και όπως διευκρινίζουν από την Ιπποκράτους όλο αυτό το ζήτημα συνδέεται με το δημοσιονομικό και μακροοικονομικό πλαίσιο που βρίσκεται υπό συνεχή διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας, με το ζήτημα της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και με την προετοιμασία της επανόδου της χώρας στις αγορές.

-Το δεύτερο μεγάλο θέμα είναι όλη η δέσμη των φορολογικών ζητημάτων, το εθνικό φορολογικό σύστημα, η φορολογία ακινήτων, η φορολογία εισοδήματος, καθώς το ζήτημα του ΦΠΑ στην εστίαση.

-Το τρίτο θέμα είναι η διοικητική μεταρρύθμιση ώστε η χώρα να φανεί συνεπής στις διεθνείς υποχρεώσεις της αλλά και η κοινωνία να λάβει ένα καθαρό μεταρρυθμιστικό μήνυμα αξιοκρατίας, δικαιοσύνης και διαφάνειας στο κράτος.

-Ανοικτό παραμένει το ζήτημα με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση για το οποίο -σύμφωνα πάντα με το ΠΑΣΟΚ - υπάρχει συμφωνημένο πλαίσιο και είναι αναγκαία η επιτάχυνση όλων των διαδικασιών για να επαναλειτουργήσει άμεσα η δημόσια ραδιοτηλεόραση και για το μεταβατικό και για το οριστικό σχήμα.

-Το επόμενο ζήτημα είναι η εξειδίκευση και οριστικοποίηση των θέσεων των δύο κομμάτων για ορισμένα ανοικτά ζητήματα ιδιωτικοποιήσεων.

-Πολύ μεγάλη σημασία έχει η εξειδίκευση των θεσμικών πρωτοβουλιών για τη ριζική ανανέωση του πολιτικού συστήματος και εδώ το ΠΑΣΟΚ θέτει ως βασικό ζήτημα την αναθεώρηση του Συντάγματος.

-Πρέπει να προωθηθεί άμεσα και το ζήτημα της αντιρατσιστικής νομοθεσίας με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

-Σημαντικότατο είναι πάντοτε το ζήτημα της υγείας (Δημόσια Νοσοκομεία κ ΕΟΠΠΥ) γιατί συνδέεται και με τη δημοσιονομική κατάσταση, την εκτέλεση του προϋπολογισμού και τη συγκράτηση των δαπανών αλλά κυρίως με το επίπεδο των κοινωνικών υπηρεσιών που πρέπει να παρέχονται στους πολίτες.

-Άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μέτρα κοινωνικής πολιτικής και διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής, κυρίως μέτρα καταπολέμησης της ανεργίας για τα οποία στο ΠΑΣΟΚ - όπως ισχυρίζονται - έχουν εκπονήσει και έχουν παρουσιάσει εδώ και καιρό. Για τα μέτρα αυτά, όπως λένε στην Ιπποκράτους, έχουν δεσμευτεί οι αρμόδιοι υπουργοί (Στουρνάρας, Χατζηδάκης, Βρούτσης) και πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα.
Keywords
Τυχαία Θέματα