Ολοκληρωνεται η ανακεφαλαιοποιηση των τραπεζων

Πολύ κοντά στην επίτευξη του τελικού στόχου βρίσκεται το πιστωτικό σύστημα της χώρας, καθώς και η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη διαδικασία για τη συγκέντρωση των κεφαλαιακών αναγκών του...
βασικού σεναρίου, ενώ απομένει η δεύτερη φάση, αυτής της δημόσιας προσφοράς προς τους ιδιώτες μικρομετόχους. Η τιμή ορίστηκε στο 0,02 ευρώ ανά μετοχή ή μετά το reverse split
σε 0,30 ευρώ.
Η Εθνική Τράπεζα πρόκειται να απευθυνθεί στους Έλληνες μικροεπενδυτές στις 30 Νοεμβρίου, 1η και 2 Δεκεμβρίου. Οι ιδιώτες μικροεπενδυτές θα μπορούν να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ, σύμφωνα με πληροφορίες, με μίνιμουμ ποσό τα 1.000 ευρώ και θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής, στην τιμή της μετοχής που θα καθοριστεί από το book building για μετοχές που θα ανέρχονται μέχρι το 10% της διεθνούς προσφοράς, εφόσον από τους ξένους επενδυτές καλυφθεί επιπλέον ποσό από το 1,456 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες του βασικού σεναρίου για την Εθνική Τράπεζα που κάλυψε από τους ιδιώτες επενδυτές στο εξωτερικό ανέρχονται σε 1,456 δισ. ευρώ, έναντι 1,57 δισ. ευρώ αρχικώς, κατόπιν της έγκρισης ενεργειών από το capital plan της τράπεζας, ύψους 120 εκατ. ευρώ, που έκανε αποδεκτές ο SSM. Αναλογικά, οι συνολικές ανάγκες και υπό το δυσμενές σενάριο διαμορφώθηκαν στα 4,482 δισ. ευρώ.
Ολοκληρώνεται η ανακεφαλαιοποίηση
Μετά την Eurobank που προχθές έκλεισε το βιβλίο προσφορών, ανακοίνωση εξέδωσε χθες και η Alpha Bank, η οποία είχε προηγηθεί στο κλείσιμο του βιβλίου της. Σύμφωνα με αυτήν, η τράπεζα που στις 17 Νοεμβρίου ολοκλήρωσε την άντληση κεφαλαίων 1.553 εκατ. ευρώ όρισε στα 4 λεπτά την τιμή διάθεσης. Η προσφορά αυτή, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα του stress test ολοκληρώνει το Σχέδιο Κεφαλαιακής Ενισχύσεως της τράπεζας, με την κάλυψη αποκλειστικά από ιδιώτες επενδυτές των συνολικών κεφαλαιακών αναγκών ύψους 2.563 εκατ., όπως αυτές προσδιορίσθηκαν στο δυσμενές σενάριο του test από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (ΕΕΜ).
Το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας, με τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όρισε την τιμή διαθέσεως σε 0,04 ευρώ ανά νέα μετοχή (ή 2,00 ευρώ ανά νέα μετοχή μετά τη συνένωση (reverse split) των υφισταμένων μετοχών της με αναλογία 50 προς 1. Η τράπεζα έχει συνάψει σύμβαση αναδοχής, η οποία τίθεται εν ισχύ με την οριστικοποίηση της τιμής και της τελικής κατανομής των νέων μετοχών προς τους επενδυτές και κατόπιν της επιβεβαίωσης από το Euro Working Group ότι οι προϋποθέσεις για την απελευθέρωση των κεφαλαίων του προγράμματος που αφορούν στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα έχουν πληρωθεί, ως αναμένεται, έως και σήμερα.
Πολύ κοντά στην επίτευξη του τελικού τους στόχου βρίσκεται και η Τράπεζα Πειραιώς.
Εν τω μεταξύ απόφαση να διατηρήσει το πλειοψηφικό ποσοστό του στην Attica Bank έλαβε το ΤΣΜΕΔΕ-ΕΤΑΑ. Σε συνεδρίασή του αποφάσισε να συνεχίσει να στηρίζει την τράπεζα και στη νέα της ανακεφαλαιοποίηση, διατηρώντας το ποσοστό του σε περίπου 51%, με δυνατότητα αυτό να μειωθεί μέχρι το 34%, εφόσον υπάρξουν νέοι μέτοχοι.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Attica Bank θα απευθυνθεί και σε ξένους ιδιώτες για την κάλυψη των κεφαλαιακών της αναγκών, επιδιώκοντας να συγκεντρώσει από υφιστάμενους και νέους επενδυτές το ποσό των 748 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, δύο αμερικανικά funds έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για απόκτηση ποσοστού στην Attica Bank.
Η ανακεφαλαιοποίηση και της Attica Bank πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Στην περίπτωση που το ποσό των 748 εκατ. ευρώ δεν καλυφθεί εξ ολοκλήρου από ιδιώτες, παραμένει ως ελάχιστο προαπαιτούμενο η κάλυψη των αναγκών του βασικού σεναρίου, δηλαδή των 584 εκατ. ευρώ
Τα σχέδια για την ανακεφαλαιοποίηση της Attica Bank θα παρουσιαστούν στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της στις 22 Νοεμβρίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα