Ολοι κατα της διοικησης της εθνικης για τις παρατυπες προσληψεις

23:54 15/7/2014 - Πηγή: Fimotro
«Φωτιές» έχει ανάψει στο τραπεζικό και συνδικαλιστικό τοπίο η αποκάλυψη για παράτυπες προσλήψεις στην Εθνική Τράπεζα, στις οποίες εμπλέκονται και συνδικαλιστές. Με δήλωσή του ο Ζώης Πεπές, μέλος της...
κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, (στο παρελθόν στέλεχος της ομοσπονδίας των τραπεζοϋπαλλήλων - ΟΤΟΕ), αλλά και της εκτελεστικής επιτροπής της ΓΣΕΕ,
τονίζει ότι: "Ηθικό πλήγμα, εγκληματικό για το συνδικαλισμό η συνδιαλλαγή για προσλήψεις παιδιών συνδικαλιστών. Πολιτικό και ηθικό σκάνδαλο η ενέργεια της Διοίκησης και της κυβέρνησης και όσων εμπλέκονται σε συναλλαγές και συνεχίζουν προσλήψεις από το παράθυρο στην ΕΤΕ, όταν μάλιστα υπάρχει δημόσιος διαγωνισμός, που θα συμμετέχουν χιλιάδες άνεργοι νέοι μόνο για λίγες εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

Η παράταξη που συμμετέχουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΤΕ, αφού ξεκαθάρισε εσωτερικά τις σχέσεις της με τον εμπλεκόμενο συνεργάτη της, έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες για να απομακρυνθούν οι εμπλεκόμενοι με τέτοιου είδους συνδιαλλαγές και να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος του ΣΥΕΤΕ και να αποκατασταθεί το κύρος του.

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες αναμένονται από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευθύνες της κυβέρνησης και της Διοίκησης της ΕΤΕ, που συμμετέχουν πλέον και οι ιδιώτες επενδυτές, και φροντίζουν αφού βολέψουν τους ημέτερους σε καλοπληρωμένες θέσεις και τα δικά τους παιδιά, κοροϊδεύουν τους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους, που συνωστίζονται σε διαγωνισμούς για κάποιες ολίγες θέσεις εργασίας".

Από τον Τομέα Συνδικαλιστικού του ΠΑΣΟΚ για τις προσλήψεις στην ΕΤΕ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
"Πολιτικό και συνδικαλιστικό ατόπημα αποτελεί η πρόσληψη, από το παράθυρο, στην Εθνική Τράπεζα των παιδιών ορισμένων μελών του Προεδρείου του Συλλόγου Υπαλλήλων της ΕΤΕ
Οι ενέργειες αυτές πλήττουν ευθέως το θεσμό του συγκεκριμένου Σωματείου και τα συλλογικά συμφέροντα των εργαζόμενων στην Εθνική Τράπεζα.
Επίσης καταρρακώνουν την αξιοπιστία και το κύρος του συνδικαλιστικού κινήματος και προκαλούν ευθέως την κοινωνία.
Τέτοιου είδους συναλλαγές από συνδικαλιστικά στελέχη είναι απαράδεκτες και κατακριτέες.

Ο Τομέας Συνδικαλιστικού του ΠΑΣΟΚ, καλεί όσους εμπλέκονται στις συγκεκριμένες ενέργειες να αναλάβουν ευθέως τις προσωπικές και συνδικαλιστικές ευθύνες τους".

Από την πλευρά της η Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΔΑΣ) στην Εθνική Τράπεζα, αναφέρεται στο θέμα κάνοντας λόγο για δεκάδες προσλήψεις εκτός κανονισμού με εμπλοκή συνδικαλιστών και στελεχών της τράπεζας, εκτιμώντας ότι είναι αναγκαίες οι πρωτοβουλίς για εξυγίανση του συνδικαλιστικού κινήματος.

Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της: "Στα σχέδια της κυβέρνησης για εκχώρηση της διοίκησης της ΕΤΕ στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα (Λάτσης και άλλα funds), εντάσσεται και το όργιο τοποθετήσεων υψηλόβαθμων στελεχών σε καίριες θέσεις ευθύνης της Τράπεζας, όπως και οι δεκάδες τελευταίες προσλήψεις. Στόχος είναι και η ολοκληρωτική άλωση θεσμών και διαδικασιών, που ρυθμίζουν τις εργασιακές σχέσεις.

Γνωρίζουμε, ότι στο στόχαστρο βρίσκεται ο Κανονισμός Εργασίας, και ειδικότερα το άρθρο 3 που ρυθμίζει τον τρόπο πρόσληψης στην ΕΤΕ. Εδώ και χρόνια, η ΔΑΣ καταγγέλλει με συνέπεια, ότι οι διαδικασίες πρόσληψης στην ΕΤΕ έχουν γίνει λάστιχο, με αποτέλεσμα σήμερα να αριθμούνται σε εκατοντάδες οι ειδικοί σύμβουλοι και συνεργάτες, ενώ πάνω από 10% του προσωπικού της τράπεζας εργάζεται με ελαστική απασχόληση, ως ενοικιασμένο προσωπικό.

Τις τελευταίες εβδομάδες, μάλιστα, γίναμε μάρτυρες ενός μπαράζ δεκάδων προσλήψεων στην ΕΤΕ, κατά παράβαση του άρθρου 3 του Κανονισμού και παρότι έχει ήδη εξαγγελθεί δημόσιος διαγωνισμός για τους περιφερειακούς νομούς, ενώ στα σκαριά βρίσκεται και η πρόσληψη 120 μεταπτυχιακών μέσω ΙΚΥ. Η ολοκληρωτική άλωση της ΕΤΕ προϋποθέτει, όμως, την ανοχή των συνδικαλιστικών φορέων, για να προχωρήσει χωρίς εμπόδια".

Συνεχίζοντας στην ίδια ανακοίνωση, αναφέρει πως: "Και στο σημείο αυτό έρχεται και κουμπώνει η πρόσληψη τέκνων εν ενεργεία συνδικαλιστών ως ειδικών συνεργατών στην ΕΤΕ, που έρχεται να προστεθεί στο όργιο προσλήψεων φίλων, συγγενών και κομματικών παιδιών. Η ΔΑΣ δηλώνει ότι θεωρεί απαράδεκτη τη συγκεκριμένη διαδικασία. Συνδικαλιστές που έχουν εκλεγεί με εντολή να περιφρουρούν τις ΣΣΕ, τον Κανονισμό Εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις, δεν έχουν το ηθικό δικαίωμα να εκμεταλλεύονται την κατάσταση διάλυσης που θέλει να επιβάλει η διοίκηση της ΕΤΕ.

Η ΔΑΣ, συμμετέχοντας στο ΔΣ του ΣΥΕΤΕ και στο αντιπροσωπευτικό Προεδρείο του, καλεί όποιον συνδικαλιστή εμπλέκεται και προσωπικά σε τέτοιες διευθετήσεις, να παραιτηθεί άμεσα από κάθε συνδικαλιστική ιδιότητα, σαν ελάχιστη προσφορά στην ηθική αποκατάσταση του συνδικαλισμού που χρειάζονται όσο ποτέ άλλοτε οι εργαζόμενοι στην ΕΤΕ, για να αγωνιστούν για τη δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο της ΕΤΕ, και να περιφρουρήσουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους.

Δηλώνουμε, τέλος, προς κάθε κατεύθυνση, ότι τα σχέδια κυβέρνησης και διοίκησης θα βρουν μπροστά το σύνολο των εργαζομένων και της κοινωνίας. Σε αυτήν την κατεύθυνση, ως ΔΑΣ θα αναλάβουμε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες".
Keywords
Τυχαία Θέματα