Όλες οι ημερομηνίες που ξεκλειδώνουν τη χώρα

06:01 8/5/2021 - Πηγή: Fimotro
Αναλυτικά ο οδικός χάρτης για το άνοιγμα της κοινωνίας

Σε επιπλέον βήματα ανάκτησης της ελευθερίας προχωρά η χώρα από το Σάββατο και μέχρι τέλος Μαΐου. To Σάββατο 8 Μαΐου ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες, ενώ στην κανονικότητα επιστρέφουν σταδιακά Πολιτισμός και Ερασιτεχνικός Αθλητισμός. Η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας δείχνει σταθερά σημεία βελτίωσης, επιτρέποντας την σταδιακή επανέναρξη δραστηριοτήτων.

Ειδικότερα,

τα μουσεία ανοίγουν στις 14 Μαΐου, τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους ξεκινούν στις 21 Μαΐου με πληρότητα 75%, ενώ τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθρους χώρους επανεκκινούν στις 28 Μαΐου.

Από τις 17 Μαΐου ξεκινούν να λειτουργούν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα ωδεία.

Επίσης, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως από αύριο, Σάββατο, επαναλειτουργούν οι οργανωμένες παραλίες, μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο και προσέθεσε: Τη Δευτέρα επαναλειτουργούν τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα γυμνάσια.

Επίσης, από τη Δευτέρα επαναλειτουργούν τα διά ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων.

Στις 10 Μαΐου επαναλειτουργούν και τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.

Από τις 17 Μαΐου επαναλειτουργούν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και του προπαρασκευαστικού προγράμματος πιστοποιήσεων απόφοιτων μεταλυκιακού έτους τάξης μαθητείας ΕΠΑΛ.

Άρση μέτρων για τις αθλητικές δραστηριότητες

«Πράσινο» άναψε η επιτροπή λοιμωξιολόγων για την επανέναρξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού, αποδεχόμενη το πλάνο που κατέθεσε το Υφυπουργείο Αθλητισμού.

Η ομόφωνη εισήγηση της επιτροπής προβλέπει τα εξής:

– Από τις 10/5/2021 να ξεκινήσουν προπονήσεις όσες κατηγορίες και αθλήματα ομαδικά ή ατομικά έχουν διοργανώσεις από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2021, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιακών κατηγοριών (παίδων-εφήβων-νέων) που έχουν μοριοδοτούμενα για τα ΑΕΙ πρωταθλήματα.

– Από τις 10/5/2021 να κάνουν χρήση κολυμβητηρίων και οι αθλούμενοι πολίτες, με τις ίδιες συνθήκες testing όπως και οι αθλητές, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες δεν χρειάζεται να κάνουν τεστ. Βασική προϋπόθεση αποτελεί η μη υπέρβαση του μέγιστου αριθμού χωρητικότητας των κολυμβητηρίων, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τους κανόνες αποστάσεων, ενώ οι αθλούμενοι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν τα κολυμβητήρια σε ώρες που δεν αθλούνται σε αυτά επαγγελματίες αθλητές. Το πρόγραμμα ορίζεται με ευθύνη της διοίκησης κάθε κολυμβητηρίου.

– Από 15/05/2021 να ξεκινήσουν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο χαμηλό και χαμηλο-μεσαίο επίπεδο επικινδυνότητας.

– Από 17/5 να ξεκινήσουν οι αθλητικές ακαδημίες με ατομικές προπονήσεις σε μικρά, σταθερά γκρουπ έως 10 ατόμων για 3 εβδομάδες.

– Από 01/06/2021 να ξεκινήσουν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο μεσαίο επίπεδο επικινδυνότητας.

– Από 01/06/2021 να ξεκινήσουν οι προπονήσεις για τα ατομικά αθλήματα χαμηλής επικινδυνότητας σε γκρουπ των 6 (αντί για γκρουπ των 2 που είναι μέχρι τώρα).

– Από 07/06/2021 να ξεκινήσουν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο υψηλό επίπεδο επικινδυνότητας.

– Την έναρξη των ιπποδρομιών στον Ιππόδρομο Μαρκοπούλου, καθώς οι αγώνες θα γίνονται χωρίς θεατές και μόνο με τους απολύτως απαραίτητους συντελεστές.

– Για τα ιδιωτικά γυμναστήρια θα μελετήσουν το υγειονομικό πρωτόκολλο που έχει κατατεθεί στην ΓΓΑ για παρατηρήσεις, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες επανέναρξης τους π.χ. στην αρχή πιλοτικά μόνο με εμβολιασμένους πολίτες.

Όλα τα παραπάνω με χρήση self-test στις προπονήσεις, που θα γίνονται μια φορά την εβδομάδα, παρουσία του γιατρού ή του υπεύθυνου COVID-19 της ομάδας ο οποίος βεβαιώνει τη διεξαγωγή τους.

Για τα αθλήματα υψηλού ρίσκου η χρήση self test να γίνεται δύο φορές την εβδομάδα εφόσον προπονούνται σε κλειστό χώρο.

Για τους αγώνες είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος για τους συμμετέχοντες με rapid test 24 ωρών ή PCR τεστ 48 ωρών από διαπιστευμένα εργαστήρια. Οι αγώνες θα διεξάγονται χωρίς θεατές και με βάση τα επικαιροποιημένα υγειονομικά αγωνιστικά πρωτόκολλα που καταθέτουν οι ομοσπονδίες.

Οι κατηγορίες επικινδυνότητας των αθλημάτων 

Επιπλέον:

– Στα πνευματικά αθλήματα (σκάκι, μπριτζ) είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

– Συστήνεται η χρήση ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων όπου είναι δυνατό.

– Η ΓΓΑ θα συμπεριλάβει στις νέες διευκρινιστικές οδηγίες ειδική μνεία για την εφαρμογή των οδηγιών του ΕΟΔΥ για τη χρήση του κλιματισμού/εξαερισμού στις κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις.

– Η ΓΓΑ εκδίδει διευκρινιστικές οδηγίες για την εφαρμογή των γενικών αρχών που περιγράφονται στις αντίστοιχες ΚΥΑ

– Να εξεταστεί η δυνατότητα οι τελικές φάσεις των διαφόρων πρωταθλημάτων να γίνονται σε μορφή «φούσκας».

Τι θα γίνει με SMS και μετακινήσεις από νομό σε νομό

Αναφορικά με το SMS για το λιανεμπόριο φαίνεται πως το σενάριο είναι να καταργηθεί από τις 15/5 μαζί με το ραντεβού στα μαγαζιά, ενώ όσον αφορά στο γενικό SMS στο 13033 φαίνεται πως θα καταργηθεί τις επόμενες ημέρες. Η απόφαση θα ληφθεί λίγες ημέρες πριν το άνοιγμα του τουρισμού, στα μέσα του μήνα.

Σε ό, τι αφορά τις μετακινήσεις εκτός νομού, το κεντρικό σενάριο σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ είναι ότι δεν θα απαιτείται self test και πιστοποιητικό εμβολιασμού από 15 Μαΐου.

Άρση μέτρων και γυμναστήρια: Στο «τραπέζι» πρόταση για πιλοτικό άνοιγμα, μόνο με εμβολιασμένους

«Πράσινο» άναψε η επιτροπή λοιμωξιολόγων για την επανέναρξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού, αποδεχόμενη το πλάνο που κατέθεσε το Υφυπουργείο Αθλητισμού ενώ για τα ιδιωτικά γυμναστήρια θα μελετήσουν το υγειονομικό πρωτόκολλο.

Για τα ιδιωτικά γυμναστήρια θα μελετήσουν το υγειονομικό πρωτόκολλο που έχει κατατεθεί στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για παρατηρήσεις, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες επανέναρξης τους, π.χ. στην αρχή πιλοτικά, μόνο με εμβολιασμένους πολίτες.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης είχε τονίσει πως υπάρχει συζήτηση με τους επαγγελματίες του κλάδου, καθώς «πολλοί λένε ότι πάμε να τους ανοίξουμε την ώρα που δεν έχουν πελάτες λόγω καλοκαιριού».

Τα γυμναστήρια παραμένουν κλειστά πανελλαδικά από τον περσινό Μάρτιο και αποτελούν έναν κλάδο που έχει υποστεί μεγάλες οικονομικές ζημιές από την πανδημία του κορωνοϊού. Μοναδικό διάστημα που λειτούργησαν, ήταν για λίγους μήνες από τις 15 Ιουνίου έως τις 2 Νοεμβρίου.

Τα προνόμια των εμβολιασμένων

Η επόμενη μέρα στη Ελλάδα, περιλαμβάνει για όσους έχουν εμβολιαστεί και κάποια προνόμια σύμφωνα με το σχέδιο των ειδικών.

Οι εμβολιασμένοι πολίτες λοιπόν θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε κολυμβητήρια χωρίς την υποχρεωτικότητα του τεστ.

Σύμφωνα με πληροφορίες προνόμια θα απολαμβάνουν οι εμβολιασμένοι και στις μετακινήσεις είτε αυτές γίνονται με αεροπλάνα, είτε μιλάμε για ταξίδια με πλοία και τρένα.

Γυμναστήρια και εμβολιασμένοι

Για τα ιδιωτικά γυμναστήρια οι λοιμωξιολόγοι θα μελετήσουν το υγειονομικό πρωτόκολλο που έχει κατατεθεί στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για παρατηρήσεις, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες επανέναρξης τους, π.χ. στην αρχή πιλοτικά, μόνο με εμβολιασμένους πολίτες.

Πιθανές ημερομηνίες σύμφωνα με πληροφορίες, για το άνοιγμα των γυμναστηρίων είναι η 17 ή 26 Μαΐου. Αυτό προκύπτει από τις συζητήσεις εκπροσώπων του κλάδου με το υφυπουργείο Αθλητισμού και το Υπουργείο Ανάπτυξης, εκτός απροόπτου.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης είχε τονίσει πως υπάρχει συζήτηση με τους επαγγελματίες του κλάδου, καθώς «πολλοί λένε ότι πάμε να τους ανοίξουμε την ώρα που δεν έχουν πελάτες λόγω καλοκαιριού».

Τα γυμναστήρια παραμένουν κλειστά πανελλαδικά από τον περσινό Μάρτιο και αποτελούν έναν κλάδο που έχει υποστεί μεγάλες οικονομικές ζημιές από την πανδημία του κορωνοϊού. Μοναδικό διάστημα που λειτούργησαν, ήταν για λίγους μήνες από τις 15 Ιουνίου έως τις 2 Νοεμβρίου.

The post Όλες οι ημερομηνίες που ξεκλειδώνουν τη χώρα appeared first on Fimotro.

Keywords
Τυχαία Θέματα