Ολες οι ερυθρολευκες συμμετοχες στα final four

14:13 13/5/2015 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Τόλης Λεούσης
Αυτή, δεν θα είναι η πρώτη του φόρα. Αλλες οκτώ έχει βρεθεί σε Final 4 ο Ολυμπιακός, έχοντας επιστρέψει τρεις φορές στην Ελλάδα με την κούπα του πρωταθλητή Ευρώπης στις αποσκευές του, ενώ...
πέντε γύρισε με άδεια χέρια. Στον ημιτελικό, ο Θρύλος έχει έξι νίκες και μόλις δύο ήττες, ενώ στις έξι φορές που έφτασε στον τελικό, μόλις στις... μισές (3) -από ισάριθμες ισπανικές ομάδες- δεν κατάφερε να φέρει εις πέρας
την αποστολή του.

Αξίζει το ταξίδι, αλλά οι Πειραιώτες δεν πηγαίνουν μόνο για αυτό στην πρωτεύουσα της Ισπανίας, τη Μαδρίτη. Θέλουν την κούπα και θα δώσουν και την ψυχή τους ώστε να αναγκάσουν όλους τους ΓΑΥΡΟΥΣ του κόσμου να σηκωθούν και να πανηγυρίσουν την τέταρτη Ευρωλίγκα στην ιστορία της ομάδας του Πειραιά. Ο «ΓΑΥΡΟΣ», λοιπόν, μάζεψε τα οκτώ Final 4 του Ολυμπιακού και σας παρουσιάζει τις μεγάλες ευρωπαϊκές βραδιές του Θρύλου. Από τα ιερά τέρατα, Ντέιβιντ Ρίβερς και Εντι Τζόνσον, στο πεταχτάρι του Πρίντεζη και την πιο... παντελονάτη Ευρωλίγκα του Θρύλου στο Λονδίνο.

Η BACK2BACK ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΘΡΥΛΟΥ

Για μερικούς, η αύρα του Ιβκοβιτς συνέχισε να υπάρχει στο «ερυθρόλευκο» στρατόπεδο, από την άλλη, όμως, ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε κάνει φοβερή δουλειά σε όλη τη σεζόν, με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να φτάσει το 2013 στο Final 4 του Λονδίνου.

Εκεί, τον περίμενε η ΤΣΣΚΑ με άγριες διαθέσεις, αφού δεν μπορούσε να ξεχάσει την περσινή της... κατραπακιά στον τελικό της Πόλης. Ε και; Ο Σπανούλης και η παρέα του δεν αστειεύονταν. Η άμυνα του Θρύλου «δάγκωνε», η «ρωσική αρκούδα» έμοιαζε... φαφούτα και ο Ολυμπιακός, για δεύτερη σερί φορά, προκρίθηκε στον τελικό της Ευρωλίγκας, επικρατώντας των Ρώσων 69-52.
Στον τελικό έπρεπε να υπερασπιστεί τον τίτλο του απέναντι στη Ρεάλ, με τους Μαδριλένους να πραγματοποιούν εκκωφαντικό ξεκίνημα. Γιούλ και Ρούντι έκαναν τα πάντα και η διαφορά γρήγορα πήγε στο -17 για τον Θρύλο (10-27). Ο Σπανούλης μπορεί να έκλεισε το ημίχρονο χωρίς πόντο, αλλά όταν πέρασε στο παρκέ, στο δεύτερο, με το σκορ στο 37-41 υπέρ της Ρεάλ, απλά... σεληνιάστηκε.

Αρνιόταν να χάσει ο Ολυμπιακός, ο αρχηγός του σκόραρε ακόμα και από τα εννιά μέτρα, με το σκορ, τελικά, να φτάνει στο 61-61 στο τέλος της τρίτης περιόδου.

Ο Σπανούλης συνέχισε, ο Λο τον... σιγοντάριζε, ενώ οι Πειραιώτες έτρεχαν μανιασμένα το παρκέ και έπαιζαν σούπερ άμυνα. Πώς μεταφράστηκε αυτό; 39 πόντοι σε ένα δεκάλεπτο και ο Θρύλος είναι στα ουράνια για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, όντας back to back πρωταθλητής Ευρώπης, επικρατώντας της Ρεάλ 100-88. Παρέμεινε στον θρόνο του, παίζοντας, με διαφορά, το καλύτερο μπάσκετ σε Final 4 Ευρωλίγκας απέναντι σε ομάδες που έψαχναν να του... κλέψουν το στέμμα.
Τσάμπα προσπάθησαν...ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Μετά κόπων και βασάνων, ο Ολυμπιακός, τη σεζόν 2011-12, βρέθηκε στο Final 4 της Κωνσταντινούπολης, όντας το αουτσάιντερ απέναντι σε Μπαρτσελόνα, Παναθηναϊκό και ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Οι Πειραιώτες, λοιπόν, βρήκαν στον δρόμο τους τους Καταλανούς στον ημιτελικό της Ευρωλίγκας.

Οι ΓΑΥΡΟΙ είχαν δώσει ισχυρό «παρών» στις εξέδρες και το συγκρότημα του Ιβκοβιτς ήθελε να τους επιβραβεύσει για αυτό. Την Παρασκευή, 11 Μαΐου του 2012, ο Θρύλος αντιμετώπισε την πιο σταθερή ομάδα στη διοργάνωση. Ο Ολυμπιακός, όμως, έκανε την υπέρβαση και κέρδισε τους Ισπανούς 68-64, έχοντας για πολυτιμότερο παίκτη τον Βασίλη Σπανούλη (21π, 6ασ). Επόμενος αντίπαλος; Η πανίσχυρη ΤΣΣΚΑ, που ήταν και το αδιαφιλονίκητο φαβορί.

Οι Ρώσοι, όμως, νόμιζαν ότι είχε τελειώσει γρήγορα το ματς. Και πώς να μην το πιστέψουν, δηλαδή, όταν δύο λεπτά πριν το τέλος της τρίτης περιόδου ο Σβεντ έδωσε προβάδισμα 19 πόντων (53-34) στους Μοσχοβίτες. Τα... μωρά του Ιβκοβιτς, όμως, δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη. Δεν ήθελαν με τίποτα να χάσουν και το ένα τρίποντο διαδεχόταν το άλλο, με τον Πρίντεζη στη ρακέτα να εκθέτει τους ψηλούς της ΤΣΣΚΑ. Σε διάστημα λίγων λεπτών ο Ολυμπιακός είχε τρέξει ένα επιμέρους 28-8 σερί για να φτάσει το σκορ στο 61-60 υπέρ των Ρώσων!

Ο Σισκάουσκας στις βολές, αλλά τις χάνει και τις δύο υπό την πίεση του αποτελέσματος, ο Παπανικολάου κατέβασε το ριμπάουντ και η μπάλα πήγε στα χέρια του Βασίλη Σπανούλη, περίπου 10'' πριν το τέλος του αγώνα. Ο αρχηγός τράβηξε πάνω του τον Κιριλένκο και έδωσε αριστερά στον αμαρκάριστο Γιώργο Πρίντεζη. Ο υπαρχηγός, μηχανικά, έκανε το... γνωστό του πεταχτάρι και έδωσε τη νίκη στην ομάδα του με 62-61, στην πιο... καρυδάτη κούπα στην ιστορία της διοργάνωσης, βγάζοντας τους ΓΑΥΡΟΥΣ στους δρόμους και... χαλώντας τον κόσμο ανά την Ευρώπη.«ΒΡΩΜΙΣΕ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΤΙΖΑΝ

Στο Final 4 του Παρισιού, ο Ολυμπιακός παρουσιαζόταν από όλους ο νούμερο ένα υποψήφιος για την κούπα. Ο ημιτελικός με την Παρτιζάν ήταν απαγορευτικός για καρδιακούς, αφού με φόλοου του Τζος Τσίλντρες σε «νεκρό» χρόνο, οι «ερυθρόλευκοι» γλίτωσαν το... έμφραγμα, στέλνοντας το παιχνίδι στην παράταση (67-67). Ο Θρύλος, τελικά, πήρε το ροζ φύλλο αγώνα με 83-80 και βρέθηκε στον τελικό με την Μπαρτσελόνα.

Εχοντας ήδη δείξει κακή εικόνα με τους Σέρβους, οι Πειραιώτες, όχι απλά δεν άλλαξαν, αλλά ήταν κάκιστοι και με απαράδεκτη περιφερειακή άμυνα, έχασαν κατά κράτος από τους Καταλανούς. Ο Ολυμπιακός έπεσε... αμαχητί από την Μπαρτσελόνα με σκορ 86-68, πραγματοποιώντας μία εμφάνιση που δεν θέλει κανείς να τη θυμάται στον Πειραιά.

ΤΑ... ΤΕΡΤΙΠΙΑ ΤΟΥ «ΣΟΦΟ» ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Το μακρινό 1999 πέρασαν αρκετά χρόνια για να μπορέσει και πάλι ο Ολυμπιακός να επιστρέψει στη γιορτή της Ευρωλίγκας και τις τέσσερις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης.

Η ομάδα του Πειραιά, λοιπόν, βρήκε στον ημιτελικό του Βερολίνου, το 2009, απέναντί του τον Παναθηναϊκό. Ο Γιάννης Μπουρούσης θα έπαιζε με 40 πυρετό στη συγκεκριμένη αναμέτρηση, ενώ δύο ώρες πριν το ματς ο Παναγιώτης Γιαννάκης είχε το δεύτερο... χτύπημα της ημέρας.

Ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης, λοιπόν, είπε στον προπονητή του να τον αφήσει εκτός παιχνιδιού, με τον Ιαν Βουγιούκα να παίρνει τη θέση του. Ο Γκρίρ πάλεψε να γυρίσει την κατάσταση, «θόλωσε» όταν δεν έπρεπε και η ομάδα του Πειραιά ηττήθηκε, ουσιαστικά, στην τελευταία φάση του ματς, με σκορ 84-82.

Στο μικρό και... άχαρο τελικό, ο Ολυμπιακός δεν είχε καμία απολύτως όρεξη, αφού δεν μπορούσε να... χωνευτεί ο αποκλεισμός από τον τελικό. Οι Πειραιώτες παρουσιάστηκαν κατώτεροι του μετρίου με την Μπαρτσελόνα και ηττήθηκαν 95-79, δίχως να προβάλλουν σθεναρή αντίσταση.

Σε μία σεζόν, λοιπόν, που έδειχνε πως ο Ολυμπιακός θα έχει επιτυχίες, με τα... τερτίπια ορισμένων δεν κατακτήθηκε μία κούπα που είχε όλα τα φόντα να πάρει.

ΤΟΝ ΕΚΑΝΕ ΑΝΩ ΚΑΤΩ Ο ΕΝΤΝΙ

Στο Μόναχο ο Ολυμπιακός βρήκε τη Ζαλγκίρις Κάουνας των μετέπειτα γνώριμων Γιόνας Καζλάουσκας και Τάιους Εντνι. Οι Λιθουανοί ξάφνιασαν την Ευρώπη με το σύγχρονο μπάσκετ που παίξανε και ο Ολυμπιακός ηττήθηκε δίκαια με σκορ 87-71, έχοντας ως πρώτο σκόρερ των Ντράγκαν Τάρλατς με 15 πόντους.

Η ήττα από τους Λιθουανούς στον ημιτελικό πείσμωσε ιδιαίτερα τους Πειραιώτες στον μικρό τελικό, κάτι που φάνηκε από την αρχή του ματς με την Τιμσίστεμ. Οι «ερυθρόλευκοι» προηγήθηκαν 23-8 και αργότερα 35-19, τελειώνοντας κιόλας από το πρώτο ημίχρονο τον αγώνα. Το τελικό 74-63 ήρθε άνετα για τον Ολυμπιακό, με τον Ντούσαν Βούκσεβιτς να έχει 12 πόντους (3/3 τρ.).

Η ΠΡΩΤΗ ΚΟΥΠΑ ΣΤΗ ΡΩΜΗ

«Τρίτη και φαρμακερή», δεν λένε; Ετσι έγινε και το 1997 στη Ρώμη, όπου οι Πειραιώτες έπαιξαν στον ημιτελικό με την Ολύμπια Λουμπλιάνας, του, αργότερα «ερυθρόλευκου», Ράσο Νεστέροβιτς. Οι Σλοβένοι αποδείχτηκαν... σκληρό καρύδι, όμως ο Ντέιβιντ Ρίβερς είχε διαφορετική άποψη. Ο «Ποταμός» πέτυχε 28 πόντους (6/10 διπ, 2/3 τρ.) και ήταν ο βασικός λόγος που ο Θρύλος προκρίθηκε στον τελικό με σκορ 74-65.

Η Μπαρτσελόνα περίμενε καρτερικά την ομάδα του Ντούντα, αλλά και πάλι ο Ρίβερς είχε τις λύσεις. Η ομάδα του Αΐτο Ρενέσες δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο του παιχνιδιού να είναι ανταγωνιστική απέναντι στην παρέα του ταχύτατου Αμερικανού γκαρντ, η οποία, με τη συμπαράσταση 10 χιλιάδων ΓΑΥΡΩΝ που βρέθηκαν στο «Παλαέουρ» από κάθε μεριά της γης, ώθησαν τον Θρύλο στη νίκη. Ο φωτεινός πίνακας έγραψε 73-58 και ο Ολυμπιακός πανηγύρισε για πρώτη φορά την κατάκτηση της Ευρωλίγκας.ΔΕΝ ΕΦΤΑΝΕ Ο «ΦΟΝΙΚΟΣ» ΕΝΤΙ

Την επόμενη σεζόν και πάλι στο διάβα των Πειραιωτών βρέθηκε ο Παναθηναϊκός στο Final 4 της Σαραγόσα, με τον Ζάρκο Πάσπαλι να είναι, όμως, στην αντίπερα όχθη. Ποια ήταν η «απάντηση» του Θρύλου; Ο Εντι Τζόνσον. Ο «φαστ Eντι»... πυροβολούσε από παντού την ομάδα του Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου, πετυχαίνοντας 27 πόντους με 4/8 τρίποντα, διαλύοντας κάθε αμυντικό σύστημα του Παναθηναϊκού, με το τελικό 58-52 να στέλνει τον Ολυμπιακό στον τελικό με τη Ρεάλ Μαδρίτης του Αρβιντας Σαμπόνις.

Ο Λιθουανός σέντερ έκανε τα πάντα τέλεια στον τελικό, βάζοντας 23 πόντους(6/9 διπ., 2/2 τρ., 5/6 βολ.), κατέβασε επτά ριμπάουντ και ήταν κυρίαρχος στις δύο ρακέτες, δίνοντας το τρόπαιο στη Ρεάλ. Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε 73-61 από μία ανώτερη ομάδα, έχοντας ως κορυφαίο τον Σάσα Βολκόφ με 16 πόντους.ΜΑΥΡΗ ΝΥΧΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛ ΑΒΙΒ

Στο Final 4 του 1994, στο Ισραήλ, ο Ολυμπιακός πήγε ως ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου και έπρεπε, πρώτα, να περάσει το εμπόδιο του Παναθηναϊκού στον ημιτελικό.

Οι Πειραιώτες, με τον Γιώργο Σιγάλα να περνάει... χειροπέδες στον Νίκο Γκάλη και τους Ζάρκο Πάσπαλι και Ρόι Τάρπλει να πετυχαίνουν 22 και 21 πόντους αντίστοιχα, επικράτησαν με σκορ 77-72 στον τελικό με την Μπανταλόνα.

Σε ένα ταραχώδες ματς, με τρίποντο του Κορνίλιους Τόμπσον, οι Ισπανοί προηγήθηκαν 59-57 με 20 δευτερόλεπτα να απομένουν για τη λήξη.

Ο Τόμιτς κατέβασε την μπάλα, έδωσε την πάσα στον Πάσπαλι, ο οποίος πήρε το φάουλ, με το χρονόμετρο να δείχνει 4,8 δευτερόλεπτα για το τέλος.

Και όμως, ο Πάσπαλι έχασε και τις δύο, η μπάλα κατέληξε στα χέρια των «ερυθρόλευκων», αλλά ούτε ο Σέρβος ούτε και ο Τάρπλεϊ κατάφεραν να πετύχουν το καλάθι της νίκης.
Keywords
Τυχαία Θέματα