Οι θεσμοί είπαν το «ναι» για την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ

«Πράσινο» φως άναψαν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει από τον πρώτο γύρο διαπραγματεύσεων του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστέςεμφανίστηκαν ικανοποιημένοι από τα στοιχεία που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης για την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Έτσι, η συνεδρίαση του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας την προσεχή Πέμπτη αναμένεται να έχει τυπική σημασία, με την εκταμίευση

να εκτιμάται πως θα γίνει την Παρασκευή. Τα 800 εκατ. ευρώ της υποδόσης θα χρησιμοποιηθούν και αυτά για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επετεύχθη συμφωνία και για το υπερπλεόνασμα του 2017 και το που θα μοιραστεί. Αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως οι Θεσμοί συμφωνούν πως θα επιτευχθεί για το 2017 ο στόχος για το πλεόνασμα. Η πρόβλεψη της κυβέρνησης είναι ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού θα ανέλθει σε επίπεδα πάνω από το 2,2% του ΑΕΠ η οποία αντιστοιχεί σε ποσό ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ.

Πάντως, οι δανειστές φαίνεται να έχουν ενστάσεις για τις προβλέψεις του ΕΟΠΥΥ για το 2018, που δείχνουν πλεόνασμα ύψους άνω του ενός δισ. ευρώ.

Για το 2018 έγινε συζήτηση η οποία, όπως σημειώνεται «πήγε καλά». Εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στις επόμενες συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν έως και το τέλος της εβδομάδος. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως επισημαίνουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη υπάρχει χρόνος ως και την κατάθεση του προϋπολογισμού στα τέλη Νοεμβρίου.

Σε καλό δρόμο και ο εξωδικαστικός

Την ίδια στιγμή, τα κλιμάκια εμφανίζονται θετικά και απέναντι στην πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση για την αυτοματοποιημένη διαδικασία αναδιάρθρωσης των οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού για τις επιχειρήσεις που χρωστούν σε Τράπεζες, Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία, από 20.000-50.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τους επικεφαλήςτης τρόικας. Η ελληνική πρόταση για τους μικρούς οφειλέτες προβλέπει την ένταξη στην αυτοματοποιημένη διαδικασία όσων κρίνονται βιώσιμοι και έχουν θετικό ΕBITDA (λειτουργικά κέρδη) την τελευταία χρόνια πριν από την αίτηση ή θετικό EBITDA δύο έτη κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας πριν την αίτηση υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Η πρόταση προβλέπει, επίσης, η μηνιαία δόση προς όλους τους πιστωτές να προκύπτει από την αφαίρεση των εξόδων από τα έσοδα, με πλαφόν τις 120 δόσεις.

Η προτεινόμενη μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από 50 ευρώ ανά πιστωτή, ενώ ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων στην περίπτωση των θεσμικών πιστωτών δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 120 και για τους υπόλοιπους πιστωτές (π.χ. εργαζόμενους) τις 24 δόσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα
800,