Οι «συντροφοι» του μαξιμου χανουν τη μαχη για τις 4 τηλεοπτικες αδειεσ!

12:07 19/2/2016 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Κ.Π.
«Σε κάθε περίπτωση, η αδειοδότηση μέσω δημοπρασιών σε ένα εξαιρετικά πολύπλοκο τεχνολογικά περιβάλλον απαιτεί την ενίσχυση της ανεξαρτησίας και της τεχνικής επάρκειας...
του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), που έπρεπε να αποτελεί εξαρχής προτεραιότητα της Πολιτείας στην προσπάθειά της να αναμορφώσει την ραδιοτηλεοπτική αγορά. Είναι αναγκαίο το ΕΣΡ να ασκεί ουσιαστικά το ρυθμιστικό και εποπτικό του ρόλο, τηρώντας ίσες απόστασεις μεταξύ κράτους και αγοράς».
ΣΕΒ

Από την αρχή είχαμε πάρει αρνητική
θέση στην πρόθεση της κυβέρνησης να περιορίσει τις τηλεοπτικές άδειες σε 4 με σκοπό να ελέγξει και να ποδηγετήσει τα ΜΜΕ, με πολλά ψέματα και ανακρίβειες.

Αντιπολίτευση και επιστημονικοί φορείς είχαν αντιδράσει έντονα, για παραβίαση του Συντάγματος, μεταφέροντας τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ στον υπουργό επικρατείας καθορίζοντας και τον αριθμό των αδειών. Πολύ περισσότερο σε μια αναξιόπιστη έκθεση Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, που ανέφερε ότι στην Ελλάδα δεν μπορούν να λειτουργήσουν πάνω από 4 κανάλια.

Η έκθεση-μελέτη, είχε αμφισβητηθεί για την εγκυρότητα και αξιοπιστία της, ότι δηλαδή ήταν κατασκευασμένη να εξυπηρετήσει την κυβέρνηση. Εμείς είχαμε αναφερθεί σε διάφορα άλλα διεθνή Ινστιτούτα και πανεπιστήμια που ειδικεύονται σε θέματα έρευνας και τεχνολογίας τα οποία είχαν αντίθετη άποψη.

Ένα από αυτά ήταν και το ΜΙΤ, το παγκοσμίου φήμης Massachusetts Institute of Technology. Είναι το κορυφαίο πανεπιστήμιο σε θέματα τεχνολογίας έρευνας και πληροφορικής.

Μιλώντας στο MEGA ο κος Μιχάλης Μπλέτσας, καθηγητής στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο από την Μασσαχουσσέτη, και επικεφαλής του τμήματος πληροφορικής του ΜΙΤ, κατέρριψε έναν προς ένα, τους λόγους που επικαλέστηκε η κυβέρνηση, για περιορισμό των αδειών σε 4 για καθαρά τεχνικούς λόγους. Αφού ανέλυσε τα τεχνικά χαρακτηριστικά της ψηφιακής εποχής που ζούμε, αναφέρθηκε στις δυνατότητες μετάδοσης προγράμματος υψηλής ευκρίνειας, χρησιμοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες. Δηλαδή, ραδιοφάσμα, ευρυζωνικότητα και πολυπλέκτες!

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είπε : μπορούν να λειτουργήσουν 16 πανελλαδικά δίκτυα υψηλής ευκρίνειας και πολύ περισσότερα επίγειας ψηφιακής και αργότερα ο αριθμός να γίνει πολύ μεγαλύτερος.

Η ΕΙΤΗΣΕΕ με ανακοινώσεις της καλεί την κυβέρνηση να αναγνωρίσει το λάθος της και να επανορθώσει, στο θέμα περιορισμού των αδειών. Το μέρος των ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας πήρε και ο ΣΕΒ. Σε εβδομαδιαίο έντυπο που εκδίδει αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Το νέο πλαίσιο για τη λειτουργία της τηλεοπτικής αγοράς που προωθεί η κυβέρνηση επιχειρεί να λύσει ένα πρόβλημα δημιουργώντας ένα ακόμη μεγαλύτερο στη θέση του. Η δημοπράτηση περιορισμένων τηλεοπτικών αδειών δεν προάγει τον ανταγωνισμό και δεν δημιουργεί ευκαιρίες ανάπτυξης και προσφοράς νέων υπηρεσιών, σε έναν κόσμο που αλλάζει τεχνολογικά και θεσμικά με ταχύτατο ρυθμό. Στις 4 μόνον ιδιωτικές επιχειρήσεις που θα επιτραπεί να συγκροτήσουν διά νόμου την ολιγοπωλιακή αυτή αγορά, ως πάροχοι περιεχομένου γενικής στόχευσης και πανελλαδικής εμβέλειας, επιβάλλεται συγκεκριμένο επιχειρηματικό πρότυπο λειτουργίας, κατά τρόπο οικονομικά ανορθόδοξο…».

Εκτιμησή μας είναι αγαπητοί φίλοι, ότι η απόφαση των Παππατσίπρα για 4 άδειες, με παραπλάνηση της βουλής, δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε μια ελεύθερη και δημοκρατική χώρα. Θα ακυρωθεί! Εκτός αν ζούμε υπό περιορισμό της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Η απόφαση είναι έωλη, και δεν αντέχει σε κριτική. Η αγορά θα δώσει τη λύση, όταν εφαρμοστούν νόμοι και κανόνες. Θα επανέλθουμε!
Keywords
Τυχαία Θέματα