''oi φορολογικοι παραδεισοι πρεπει να εξαλειφθουν''...

21:00 10/4/2013 - Πηγή: Fimotro
«Οι φορολογικοί παράδεισοι θα πρέπει να εξαλειφθούν από την Ευρώπη και τον κόσμο, διαμηνύει ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ , σε μία προσπάθεια να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των Γάλλων πολιτών οι οποίοι του έχουν γυρίσει την...
πλάτη μετά τις απανωτές αποκαλύψεις για φορολογικά σκάνδαλα στα οποία εμπλέκονται στενοί συνεργάτες του.

«Οι φορολογικοί παράδεισοι πρέπει να εξαλειφθούν από την Ευρώπη και απ' όλο τον κόσμο γιατί αυτή είναι η προϋπόθεση για την προστασία της απασχόλησης. Δεν θα διστάσω και θεωρήσω φορολογικό παράδεισο οποιαδήποτε χώρα αρνηθεί να συνεργαστεί πλήρως με τη
Γαλλία», επεσήμανε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου.

Ο ένοικος των Ηλυσίων τόνισε επίσης πως οι τράπεζες θα πρέπει να δημοσιοποιούν με πλήρη διαφάνεια κάθε στοιχείο που αφορά τις θυγατρικές τους .

«Οι γαλλικές τράπεζες θα πρέπει να δημοσιοποιούν κάθε χρόνο τον κατάλογο με όλες τις θυγατρικές τους, παντού στον κόσμο, χώρα προς χώρα» και θα πρέπει να «δημοσιοποιούν τη φύση των δραστηριοτήτων τους», δήλωσε ο Ολάντ καθώς στη Γαλλία η κοινή γνώμη έχει συγκλονιστεί από την απαγγελία κατηγορίας σε βάρος του πρώην υπουργού Προϋπολογισμού Ζερόμ Καουζάκ, ο οποίος διατηρούσε λογαριασμό στην Ελβετία και μετά στη Σιγκαπούρη .

Επιδιώκοντας την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κόσμου μετά την παραίτηση του πρώην υπουργού Προϋπολογισμού ύστερα από κατηγορίες για φορολογική απάτη, ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι θα εντείνει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση των φορολογικών παραδείσων.

«Με άλλα λόγια δεν θα είναι δυνατόν μια τράπεζα να υποκρύπτει συναλλαγές που πραγματοποιεί σε ένα φορολογικό παράδεισο», είπε.

Ο Ολάντ ανακοίνωσε τη «σύσταση φορολογικής εισαγγελικής αρχής με εθνική αρμοδιότητα, η οποία θα δρα σε υποθέσεις διαφθοράς και μεγάλης φορολογικής απάτης».

Παράλληλα οι κανονισμοί που διέπουν θέματα περιουσιακών στοιχείων δημοσίων αξιωματούχων θα «αναθεωρηθούν πλήρως», υπογράμμισε ο γάλλος πρόεδρος.

Μια ανώτερη αρχή «πλήρως ανεξάρτητη θα ελέγχει τα περιουσιακά στοιχεία και τις ενδεχόμενες συγκρούσεις συμφερόντων υπουργών, βουλευτών και υψηλόβαθμων αιρετών», πρόσθεσε ο Ολάντ, οι 34 υπουργοί του οποίου θα κληθούν να δημοσιοποιήσουν από τη Δευτέρα τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Επανερχόμενος στην παραδοχή για φορολογική απάτη του πρώην υπουργού Ζερόμ Καϊζάκ, ο Γάλλος Πρόεδρος είπε ότι «πληγώθηκε, συγκρούστηκε, πικράθηκε από αυτό που συνέβη.' Αυτό "αντιβαίνει στις προσωπικές μου αντιλήψεις, τις πολιτικές μου απαιτήσεις, τις δεσμεύσεις μου. Δεν μπορώ να αφήσω την υπόθεση αυτή χωρίς να δώσω μια απάντηση στο ύψος των περιστάσεων».

Ο Ολάντ είπε επίσης ότι ο Καουζάκ, ο οποίος είπε ψέματα στο κοινοβούλιο, δεν θα μπορεί από θέμα συνείδησης να ξαναγίνει βουλευτής. «Υπάρχει, πιστεύω, θέμα συνείδησης, αν ακόμη μπορούμε να την επικαλούμαστε», δήλωσε ο Ολάντ όταν ρωτήθηκε για τυχόν επάνοδο του πρώην υπουργού στο κοινοβούλιο. «Πώς να επιστρέψει στο κοινοβούλιο, εκεί όπου είπε ψέματα;».

Παράλληλα ο Ολάντ χαρακτήρισε «άδικες» τις «επιθέσεις» της αντιπολίτευσης σε βάρος του υπουργού Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την υπόθεση Καϊζάκ. «Είναι άδικες οι επιθέσεις», είπε ο Ολάντ απαντώντας σε σχετική ερώτηση και τόνισε ότι ελήφθησαν «άμεσες αποφάσεις» για να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύγκρουση συμφέροντος μεταξύ του Μοσκοβισί και του Καουζάκ, ο οποίος τότε ήταν υπουργός αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό.

Η εφημερίδα «Le Monde» αρνείται να δώσει τα έγγραφα στις αρχές

Την ίδια ώρα, η γαλλική εφημερίδα Le Monde ανακοίνωσε ότι απορρίπτει «οποιοδήποτε αίτημα, δικαστικό ή κυβερνητικό, παράδοσης» των εγγράφων που έχουν σχέση με τη διαρροή δεδομένων για υπεράκτιες εταιρίες, όπως είχε ζητήσει ο υπουργός Προϋπολογισμού Μπερνάρ Καζνέβ.

«Προστασία των πηγών, προστασία της αποστολής της ενημέρωσης, σοβαρή και αυστηρή, που είναι η δική μας: για τους δύο αυτούς λόγους η εφημερίδα Le Monde απορρίπτει κατηγορηματικά —όπως έκαναν άλλα μέσα ενημέρωσης που συνεργάστηκαν στο θέμα αυτό— οποιοδήποτε αίτημα, δικαστικό ή κυβερνητικό, παράδοσης στοιχείων», γράφει η εφημερίδα στην ηλεκτρονική της έκδοση.
Keywords
Τυχαία Θέματα