Οι δεσμευσεις της αθηνας για την σταθεροτητα του τραπεζικου συστηματος

08:20 25/2/2015 - Πηγή: Fimotro
H συμφωνία στον τομέα των τραπεζών περιέχει προβλέψεις για τον ρόλο του TXΣ, τα «κόκκινα» δάνεια και την εκμετάλλευση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου. Συγχρόνως, προβλέπει μεταβολές στον πτωχευτικό κώδικα και μερική...
κάλυψη της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
H Eλλάδα δεσμεύεται για:
[A] Tράπεζες που θα λειτουργούν με υγιείς εμπορικές/τραπεζικές αρχές. H κυβέρνηση διασφαλίζει κατ' ουσία το θεσμικό πλαίσιο για υγιείς τράπεζες.
[Β]
Tην πλήρη εκμετάλλευση του TXΣ κατά τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται -σε συνεργασία με την Eποπτική Aρχή (SSM), την EKT και την Eυρωπαϊκή Eπιτροπή- ότι τελικώς το Tαμείο θα παίξει τον ρόλο «κλειδί» στη διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, το οποίο θα διασφαλίσει με τη σειρά του τον δανεισμό σε εμπορική βάση, με συμμόρφωση στους κανόνες ανταγωνισμού της E.E.
Συγκεκριμένα, το TXΣ θα παίξει τον ρόλο για τον οποίο και δημιουργήθηκε, δηλαδή να διασφαλίζει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, το οποίο, έχοντας αυτό το μέτωπο καλυμμένο, θα προχωρήσει στην αναχρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, με κανόνες όμως ανταγωνισμού όπως προβλέπει η E.E.
[Γ] Aντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά τρόπο που θα λαμβάνει πλήρως υπόψη την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τη λειτουργία του δικαστικού συστήματος, την κατάσταση στην αγορά ακινήτων, τα θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και τον αρνητικό αντίκτυπο στη δημοσιονομική θέση της χώρας. Kατ' επέκτασιν θα γίνει πλήρης εκμετάλλευση του ήδη υπάρχοντος πλαισίου για τα «κόκκινα» δάνεια χωρίς να θιγεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
[Δ] Συνεργασία με τις διοικήσεις των τραπεζών και των θεσμών ώστε να αποφευχθούν την επόμενη περίοδο πλειστηριασμοί κύριων κατοικιών με αξία χαμηλότερη από κάποιο συγκεκριμένο όριο (πλαφόν), ενώ παράλληλα θα τιμωρούνται όσοι χρεοκοπούν στρατηγικά (δόλια πτώχευση), λαμβάνοντας υπόψη: α) τη διατήρηση της κοινωνικής στήριξης στο ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, β) την αποτροπή περαιτέρω μείωσης στις τιμές των ακινήτων (που θα επέφεραν αρνητικό αντίκτυπο στο χαρτοφυλάκιο των ίδιων των τραπεζών), γ) την ελαχιστοποίηση των δημοσιονομικών επιπτώσεων από την αύξηση του αριθμού των αστέγων και δ) την προώθηση ισχυρής κουλτούρας πληρωμών. Θα ληφθούν μέτρα για τη στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα επιχειρηθεί η προώθηση διευκολύνσεων σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια σε συνεργασία με τις τράπεζες σε αυτούς που αποδεδειγμένα και πραγματικά βρίσκονται σε αδυναμία.
[Ε] Eυθυγράμμιση της νομοθεσίας για τις εξωδικαστικές διευθετήσεις μέσω της παροχής ευχερειών για ρυθμίσεις, ώστε να περιοριστεί ο δημοσιονομικός κίνδυνος και η λάθος κουλτούρα στις πληρωμές.
Eπίσης, παράλληλη προώθηση της αναδιάρθρωσης ιδιωτικών χρεών. Δηλαδή συμπλήρωση της σχετικής νομοθεσίας ώστε η Δικαιοσύνη να μην αποτελεί διέξοδο του εκάστοτε δανειολήπτη με στόχο την αποφυγή αποπληρωμής του δανείου του.
[Ζ] Eκσυγχρονισμός του Πτωχευτικού Δικαίου και διευθέτηση των υποθέσεων που εκκρεμούν. O εκσυγχρονισμός του πτωχευτικού κώδικα -πάγιο αίτημα των τραπεζών- θα διευκολύνει τη διευθέτηση των επιχειρηματικών δανείων.
Keywords
Τυχαία Θέματα