ΟΙ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 600 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΣΤΟ ΜΠΑΧΡΕΙΝ

18:56 12/4/2011 - Πηγή: Fimotro
Η κόρη ενός εξέχοντος ακτιβιστή στο Μπαχρέιν, η Ζάιναμπ Αλχαουάτζα, ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε χθες απεργία πείνας διαμαρτυρόμενη για τις συλλήψεις του πατέρα, του συζύγου, του γαμπρού και του θείου της μετά την κήρυξη στρατιωτικού νόμου για την καταστολή των κινητοποιήσεων με αίτημα τον εκδημοκρατισμό της χώρας...Η Αλχαουάτζα ανακοίνωσε την έναρξη της απεργίας πείνας μέσω
του ιστολογίου της Angry Arabiya, ανεβάζοντας μια ανοικτή επιστολή που απευθύνεται στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Στο κείμενό της αναφέρει ότι επέλεξε να απευθυνθεί στον Αμερικανό πρόεδρο και όχι στη δική της κυβέρνηση “διότι το καθεστώς των αλ Χαλίφα έχει αποδείξει ότι δεν ενδιαφέρεται για τα δικαιώματά μας, ή για τις ζωές μας”.

Χθες οι αρχές στο Μπαχρέιν ανακοίνωσαν την αποφυλάκιση 86 ανθρώπων που κρατούνταν βάσει του στρατιωτικού νόμου, καθώς και ότι άσκησαν διώξεις εις βάρος άλλων εγκλείστων. Η κυβέρνηση δεν διευκρινίζει τον αριθμό των συλληφθέντων και οι ακτιβιστές κάνουν λόγο για εκατοντάδες ανθρώπους, πάνω από 600.
Η αμερικανική κυβέρνηση υπήρξε πολύ συγκρατημένη στην κριτική που επιφύλαξε προς την κυβέρνηση του Μπαχρέιν -όπου σταθμεύει ο Πέμπτος Στόλος του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού- και ένας από τους λόγους, σύμφωνα με αναλυτές, είναι πως φοβάται δυνητική ανάμιξη από το σιιτικό Ιράν.
Κατόπιν έκκλησης της σουνιτικής βασιλικής οικογένειας του Μπαχρέιν οι γειτονικές σουνιτικές μοναρχίες -με προεξάρχουσα τη Σαουδική Αραβία- έστειλαν στρατεύματα στη χώρα προκειμένου οι δικές της υπηρεσίες ασφαλείας να μπορέσουν απερίσπαστες να καταστείλουν τις κινητοποιήσεις στις οποίες μετείχαν κυρίως σιίτες. Η καταστολή υπήρξε άγρια και άφησε άναυδους του σιίτες του Μπαχρέιν που λένε ότι δεν έχουν καμία σχέση με το Ιράν. Την καταστολή επέκρινε η Τεχεράνη και η Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
Το κίνημα της αντιπολίτευσης Ουέφακ ανακοίνωσε σήμερα ότι χθες συνελήφθησαν σιίτες γιατροί και στελέχη του υπουργείου Παιδείας με αποτέλεσμα ο αριθμός των κρατουμένων σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους να φτάσει τους 453. Το στέλεχος του κόμματος Μάταρ Ιμπραήμ Μάταρ δήλωσε ότι πολλοί φοβούνται να επικοινωνήσουν μαζί τους και ότι σύμφωνα με την εκτίμησή του ο πραγματικός αριθμός των συλληφθέντων είναι πάνω από 600. “Η αναλογία είναι ένας στους 1.000 κατοίκους του Μπαχρέιν” πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Μπαχρέιν, ο πατέρας της Ζάιναμπ, Αμπντουλχαντί Αλχαουάτζα, ήταν εξόριστος επί 12 χρόνια και όταν επέστρεψε στη χώρα το 2004 συνελήφθη ως διαφωνών μαζί με τους συζύγους των δύο θυγατέρων του.
Το Ουέφακ έχει εκφράσει ανησυχία για το ενδεχόμενο να εξαπολυθούν εκδικητικές ενέργειες εις βάρος διαδηλωτών και σιιτών για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις καθώς ορισμένοι από τους αγνοούμενους των τελευταίων εβδομάδων βρέθηκαν με σημάδια βάναυσων ξυλοδαρμών.
Keywords
Τυχαία Θέματα