Οι αγνωστες επιστολες του κωστα ταχτση...

Το νέο βιβλίο τού ελληνικής καταγωγής Αυστραλού πανεπιστημιακού Γιάννη Βασιλακάκου με τίτλο «Η άγνωστη αλληλογραφία του Κώστα Ταχτσή», κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Οδός Πανός» φέρνοντας...
στην επιφάνεια μια σειρά μεταγενέστερων και ανέκδοτων έως τώρα επιστολών του Ταχτσή προς τον Αυστραλό εικαστικό και φίλο του Καρλ Πλάτε και τη σύζυγο του τελευταίου, Τζόσελιν.

Στο δεύτερο βιβλίο του ο Γιάννης Βασιλακάκος, ουσιαστικά, συνεχίζει την έρευνά του για τον Έλληνα συγγραφέα, που άρχισε με τη δημοσίευση της βιογραφίας του το 2009. Έτσι, στο εισαγωγικό του κεφάλαιο εξετάζει τη «ζωή του Ταχτσή
στην Αυστραλία» (ο τελευταίος έζησε συνολικά 5 χρόνια στο Σίδνεϊ, τη δεκαετία του ’60).

Στο νέο πόνημα του Βασιλακάκου θίγεται η άγνωστη όσο κι επίμαχη σχέση του Ταχτσή με τον Αυστραλό νομπελίστα συγγραφέα Πάτρικ Γουάιτ και τον σύντροφο του τελευταίου, Μανόλη Λάσκαρη. Επίσης, δημοσιεύονται άγνωστες επιστολές μεταξύ Ταχτσή και ξένων εκδοτών, αναφορικά με την έκδοση του «Τρίτου στεφανιού».

Αν δεν ξενιτευόταν ο Ταχτσής, ίσως να μην είχε δώσει ποτέ το «Τρίτο στεφάνι», ισχυρίζεται ο βιογράφος του: «Ο εκπατρισμός, η αποκοπή και αποστασιοποίησή του από την Ελλάδα πρέπει να τον βοήθησαν να αυτοπειθαρχηθεί συγγραφικά, να συγκεντρωθεί και να δει τα πράγματα με πιο ψυχρό, ουδέτερο και αντικειμενικό μάτι».

Υπήρξαν βέβαια και ορισμένοι, όπως ο Αλέξανδρος Κοτζιάς ή η Έλλη Αλεξίου, οι οποίοι διάβασαν το “Τρίτο Στεφάνι” σαν ένα... ακατάπαυστο κουτσομπολιό ανάμεσα σε μπουγαδόνερα. Ανάλογη άποψη έτρεφαν και ο Αυστραλός νομπελίστας συγγραφέας Πάτρικ Γουάιτ με τον ερωτικό του σύντροφο Μανόλη Λάσκαρη.

Το «Τρίτο στεφάνι» - κορυφαίο έργο του Κώστα Ταχτσή - δραματοποιήθηκε από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας το 1979 σε παραγωγή του Γιώργου Παυριανού. Τους ρόλους της Εκάβης και της Νίνας ενσάρκωσαν αντίστοιχα η Σμάρω Στεφανίδου και η Ρένα Βλαχοπούλου. Η ραδιοφωνική παραγωγή του βιβλίου αποτέλεσε και αυτή σημείο σύγκρουσης του συγγραφέα με την παραγωγή. Αρχικά οι ρόλοι της Εκάβης και της Νίνας είχαν προταθεί στη Μελίνα Μερκούρη και τη Δέσπω Διαμαντίδου, οι οποίες αρνήθηκαν. Αργότερα ο ρόλος της Εκάβης δόθηκε στη Γεωργία Βασιλειάδου, αλλά μετά από ενστάσεις του συγγραφέα το ρόλο τελικά πήρε η Στεφανίδου. Ο Ταχτσής είχε αντιρρήσεις και για την συμμετοχή της Βλαχοπούλου στο ρόλο της Νίνας.

Ο Ταχτσής δολοφονήθηκε στις 27 Αυγούστου 1988. Η αδελφή του βρήκε το άψυχο σώμα του στο σπίτι του στον Κολωνό. Η Αστυνομία δεν μπόρεσε ποτέ να διαλευκάνει το έγκλημα. Η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε μόνον ότι ο θάνατος είχε επέλθει από στραγγαλισμό περί τα δύο εικοσιτετράωρα νωρίτερα.
Keywords
Τυχαία Θέματα