"οχι" στη λιτοτητα λενε οι ισπανοι

12:45 19/7/2012 - Πηγή: Fimotro
Οι Ισπανοί καλούνται από τα συνδικάτα να βγουν απόψε στους δρόμους σ' όλη τη χώρα για να πουν όχι στο νέο πρόγραμμα λιτότητας της κυβέρνησης, στην αύξηση του ΦΠΑ, στις δημοσιονομικές...
περικοπές που πλήττουν τους δημόσιους υπαλλήλους και τους ανέργους.

«Ψηλά τα χέρια, γίνεται ληστεία» είναι το σύνθημα των διαδηλώσεων, αυθόρμητων ή οργανωμένων, που πολλαπλασιάζονται μετά την ανακοίνωση, στις 11 Ιουλίου, αυτού του προγράμματος που έχει στόχο την εξοικονόμηση 65 δισ. ευρώ.

Η οργή των Ισπανών, οι οποίοι έχουν ήδη υποβληθεί
σε βαριές θυσίες και ασφυκτιούν από μια ανεργία-ρεκόρ που φτάνει σχεδόν το 25%, αυξήθηκε μπροστά σ' αυτά τα νέα μέτρα.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ «τα μέτρα αυτά δεν θα κάνουν την κατανάλωση να ανακάμψει, δεν θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και πλήττουν αυτούς που, όπως εμείς, η κατάστασή τους είναι λίγο πιο σταθερή και θα μπορούσαν να βοηθήσουν την κατανάλωση», συνοψίζει η Ινιές Κορνίντε, 44 χρόνων, υπάλληλος στο υπουργείο Δικαιοσύνης που διαδήλωνε αυτή την εβδομάδα μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών στη Μαδρίτη.

Η δεξιά κυβέρνηση επιδιώκει μ' αυτό τον τρόπο να ανορθώσει τα δημόσια οικονομικά: ο προϋπολογισμός λιτότητας του 2012, με περικοπές 27,3 δισ. ευρώ, δεν ήταν αρκετός και η Ισπανία είδε να της επιβάλλονται από τις Βρυξέλλες δρακόντειοι όροι, σε αντάλλαγμα για τη στήριξη των τραπεζών της και μια προθεσμία ως το 2014 για να επαναφέρει το δημοσιονομικό έλλειμμά της κάτω από το 3%.
Keywords
Τυχαία Θέματα