''o σνοουντεν δε σκοπευει να εγκαταλειψει τη ρωσια συντομα''...

23:09 17/7/2013 - Πηγή: Fimotro
Ο Έντουαρντ Σνόουντεν δεν σχεδιάζει να εγκαταλείψει τη Ρωσία στο εγγύς μέλλον και δεν αποκλείει την πιθανότητα να αιτηθεί την ρωσική υπηκοότητα, δήλωσε την Τετάρτη δικηγόρος ο οποίος έχει επικοινωνία με τον αμερικανό φυγά την Τετάρτη...

Ο γνωστός για τα φιλικά του αισθήματα προς το Κρεμλίνο ρώσος νομικός Ανατόλι Κουτσερένα σημείωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ότι ο κ. Σνόουντεν θεωρεί επικίνδυνο να προσπαθήσει να ταξιδέψει προς τη Λατινική Αμερική σε κοντινό
χρόνο λόγω των προσπαθειών των ΗΠΑ να τον συλλάβουν και να τον δικάσουν για κατηγορίες σχετικές με κατασκοπία.
Υπενθυμίζεται ότι ο 30χρονος Αμερικανός είναι πρώην συνεργάτης της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) και αποκάλυψε πρόσφατα σημαντικά στοιχεία για τα προγράμματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.
Την Τρίτη έγινε γνωστό ότι ο κ. Σνόουντεν υπέβαλε επισήμως αίτηση για χορήγηση προσωρινού ασύλου στις ρωσικές αρχές μέσω της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για τη Μετανάστευση.
Πούτιν: Πιο σημαντικές οι αμερικανορωσικές σχέσεις από το Σνόουντεν
Οι ρωσο-αμερικανικές σχέσεις είναι πιο σημαντικές από τους «καυγάδες» γύρω από τις δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών στην υπόθεση του Έντουαρντ Σνόουντεν, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Κατά τη γνώμη μου οι σχέσεις μεταξύ των κρατών είναι πολύ πιο σημαντικές από τους καυγάδες γύρω από τις δραστηριότητες των ειδικών υπηρεσιών. Έχουμε προειδοποιήσει τον Σνόουντεν ότι οποιαδήποτε ενέργειά του η οποία μπορεί να βλάψει τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις δεν είναι αποδεκτή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πούτιν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.
Ο κ. Σνόουντεν παραμένει εδώ και τρεις εβδομάδες στον χώρο τράνζιτ του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο της Μόσχας.
Λίγο μετά από την ανακοίνωση της κατάθεσης της αίτησης του Αμερικανού για προσωρινό άσυλο στη Ρωσία η Ουάσιγκτον επανέλαβε το αίτημα για την απέλασή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Η θέση μας είναι ότι ο κ. Σνόουντεν πρέπει να απελαθεί και να επιστρέψει στις ΗΠΑ και ότι δεν πρέπει να τού επιτραπεί να ταξιδέψει άλλο στο εξωτερικό, παρά μόνο για να επιστρέψει στις ΗΠΑ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ.
«Έχουμε τους δικούς μας στόχους ως προς την ανάπτυξη των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες... Είμαστε μία ανεξάρτητη χώρα με ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ερωτηθείς για τη διαφορά ανάμεσα στις αντι-αμερικανικές ενέργειες και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο πρόεδρος της Ρωσίας απάντησε ότι δεν θέλει «να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες».
«Η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σημαίνει ορισμένους κινδύνους για εκείνους που ασχολούνται με αυτήν. Εάν μία τέτοια δραστηριότητα τελεί υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, τα πράγματα είναι εύκολα. Από τη στιγμή που κάποιος επικρίνει τις ΗΠΑ, τότε τα πράγματα περιπλέκονται», είπε.
Πηγές: Reuters, ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο
Keywords
Τυχαία Θέματα