Ο πικασο συναντα τον κοκτω...

23:30 7/11/2015 - Πηγή: Fimotro
Ίσως είναι άγνωστο στους περισσότερους ότι τον Πάμπλο Πικάσο και τον Ζαν Κοκτώ συνέδεε μακροχρόνια φιλία. Κορυφαίοι εκπρόσωποι ...
των τεχνών τους και οι δύο, συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 1915 για να ακολουθήσουν στη συνέχεια περίοδοι πνευματικών ανταλλαγών, κοινών ταξιδιών και δημιουργικών συνεργασιών. Τώρα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μία έκθεση τους φέρνει κοντά. Τίτλος της, «Πάμπλο Πικάσο – Ζαν Κοκτώ: Οι καινοτόμοι του Μοντερνισμού», που θα παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Θεοχαράκη μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Την έκθεση,
που εγκαινίασε την περασμένη Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, διοργανώνει το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, σε συνεργασία με το Μουσείο Πικάσο της Γερμανίας και τη Συλλογή Γιάννη Κονταξόπουλου. Η μεγάλη προσφορά των δύο αυτών κορυφαίων καλλιτεχνών στην εδραίωση του μοντερνισμού, αλλά και η επίδραση του αρχαίου ελληνικού πνεύματος στο έργο τους ως κοινό σημείο αναφοράς, αναδεικνύεται μέσα από την παρουσίαση περισσότερων από 190 έργων ζωγραφικής, γλυπτικής, κεραμικής, σχεδίων, καθώς και καλλιτεχνικών εκδόσεων με την υπογραφή του Πικάσο και του Κοκτώ.

«Ο Πικάσο και ο Κοκτώ με το έργο τους υπερασπίζονται την ελευθερία του έρωτα, την αντισυμβατική ζωή και την απελευθέρωση της σκέψης. Η αισθητική του μοντερνισμού ήταν η αισθητική της ανανέωσης και της αναζωογόνησης, δηλαδή της επιστροφής στους αρχαίους μύθους και στην ιστορία του πολιτισμού. Πολύτροποι και αισθαντικοί, αγάπησαν την απόλυτη αλήθεια, το αναλλοίωτο και το αιώνιο. Έτσι, το έργο τους ανήκει στο αύριο, καθώς θα συνεχίζει να γοητεύει και να διδάσκει τις μελλοντικές γενιές», σημειώνει ο επιμελητής της έκθεσης, Τάκης Μαυρωτάς.

Η πρώτη φορά που ο Πικάσο με τον Κοκτώ συνεργάζονται είναι το 1917 στο μπαλέτο “Parade”, που κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι. Ο Κοκτώ υπογράφει το λιμπρέτο και ο Πικάσο τα σκηνικά και τα κοστούμια. «Το σκάνδαλο που προκάλεσε το Parade στο θέατρο Châtelet ήταν φοβερό… Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία: ο Κοκτώ προσέβλεπε στη φιλία του Πικάσο και στον τελευταίο ασκούσε προφανώς μεγάλη γοητεία η συναναστροφή με τον συγγραφέα», περιγράφεται στην περίφημη διάλεξη του Κοκτώ υπό τον τίτλο La jeunesse et le scandale (Η νεολαία και το σκάνδαλο) το 1925. Αν θέλετε να πάρετε μια γεύση από τη συνάντηση και τους παράλληλους βίους στην τέχνη αυτών των δύο κορυφαίων εκπροσώπων του μοντερνισμού δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε την ιδιαίτερη αυτή έκθεση του Ιδρύματος Θεοχαράκη.
Keywords
Τυχαία Θέματα