Ο ομπαμα παει βερολινο...

20:53 18/6/2013 - Πηγή: Fimotro
Στη Γερμανία θα βρίσκεται το βράδυ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, με τον ενθουσιασμό στο Βερολίνο στα ύψη. Ωστόσο ο πήχης των προσδοκιών είναι αισθητά χαμηλότερα από ό,τι πριν από πέντε χρόνια. Λίγο πριν από την επανεκλογή του,...
οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι και πάλι συγκέντρωνε τις προτιμήσεις τουλάχιστον ενός 80% των Γερμανών.
Συνολικά στην Ευρώπη, έρευνα του Ινστιτούτου
Pew υποδείκνυε ότι το 63% των ερωτηθέντων ενέκριναν την εξωτερική πολιτική του, ενώ το 52% των Γερμανών δήλωναν ότι έχουν θετική εικόνα για τις ΗΠΑ, ποσοστό που μετά βίας έφθανε το 34% επί Τζορτζ Ου. Μπους. Το σκάνδαλο ωστόσο που ξέσπασε πρόσφατα με την αποκάλυψη της επιχείρησης παρακολουθήσεων από τις αμερικανικές υπηρεσίες έχει ήδη επισκιάσει την επίσκεψη.
Το Air Force One θα προσγειωθεί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Τέγκελ, εκεί από όπου ανεφοδιαζόταν κάποτε το δυτικό Βερολίνο, απόψε το βράδυ. Ο Μπαράκ Ομπάμα, η σύζυγός του Μισέλ και οι δύο κόρες τους θα περάσουν τη νύχτα στην προεδρική σουίτα των 204 τ.μ. ενός κεντρικού ξενοδοχείου της πόλης, στην ιστορική Πλατεία Πότσνταμ, η οποία θα είναι βεβαίως αποκλεισμένη από νωρίς. Ακόμη και τα ποδήλατα θα αποσύρονται σήμερα από τους δρόμους και τα πεζοδρόμια, ενώ τα μέτρα ασφαλείας θα διαρκέσουν ως την απογείωση του αεροσκάφους των υψηλών προσκεκλημένων αύριο το βράδυ.
Κρίσιμες συναντήσεις
Το επίσημο σκέλος θα ξεκινήσει αύριο, με την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ στο Ανάκτορο Bellevue και την συνάντηση με τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, ο οποίος θα τον υποδεχθεί με στρατιωτικές τιμές. Μετά τα εθιμοτυπικά, οι δύο πρόεδροι θα συνομιλήσουν με μαθητές από σχολείο του Βερολίνου. Το κύριο μέρος όμως της επίσκεψης ακολουθεί αμέσως μετά, με την άφιξη του κ. Ομπάμα στην Καγκελαρία.
Οι δύο αντιπροσωπείες θα συναντηθούν για μιάμιση ώρα, θα ακολουθήσουν δηλώσεις με την Άγγελα Μέρκελ στον Τύπο και κατόπιν το τετ-α-τετ σε γεύμα εργασίας. Εκεί αναμένεται να τεθούν, μεταξύ άλλων η υπόθεση κατασκοπείας PRISM, για την οποία η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη αποστείλει 16 ερωτήσεις στην Ουάσιγκτον, αλλά και οι εξελίξεις στην Συρία, στο Αφγανιστάν και στην Μέση Ανατολή και το θέμα της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ. Όσο οι δύο ηγέτες θα συζητούν για παγκόσμια ειρήνη και οικονομία, η «πρώτη κυρία» των ΗΠΑ, συνοδευόμενη από τον σύζυγο της καγκελαρίου Γιοάχιμ Ζάουερ, ο οποίος σπανίως εκτελεί επίσημα «καθήκοντα», θα επισκεφθεί το Μνημείο του Ολοκαυτώματος, το κτίριο της βουλής και το τμήμα του Τείχους που διατηρείται.
Στα βήματα του Τζον Κένεντι
Το απόγευμα ο Μπαράκ Ομπάμα θα ακολουθήσει τα ιστορικά βήματα του Τζον Κένεντι, ο οποίος στις 26 Ιουνίου του 1963 στάθηκε μπροστά από το Τείχος που χώριζε την πόλη και είπε στα γερμανικά «Είμαι Βερολινέζος» («Ich bin ein Berliner»). Ως υποψήφιος πρόεδρος το 2008 είχε ζητήσει να μιλήσει μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου, αλλά η κα Μέρκελ του είχε αρνηθεί την τιμή. Μίλησε τελικά σε 200.000 ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν στο Δημαρχείο του Σένεμπεργκ, κεντρικού δήμου της πρωτεύουσας.
Αύριο η κατάσταση θα είναι διαφορετική. Το 2011 η Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε το παράπονό της για τον «αποκλεισμό» του Βερολίνου από τις ευρωπαϊκές επισκέψεις του Αμερικανού Προέδρου, λέγοντάς του ότι «η Πύλη είναι πάντα εκεί και τον περιμένει». Η ομιλία ωστόσο που θα εκφωνήσει αύριο, αν και αναμένεται εμπνευσμένη από το κοινό παρελθόν και τους αγώνες με τους Ευρωπαίους για την ειρήνη, θα απευθυνθεί σε περίπου 1000 τυχερούς προσκεκλημένους από τον πολιτικό, ακαδημαϊκό, επιστημονικό και οικονομικό χώρο, μεταξύ των οποίων 600 μαθητές του σχολείου «Τζον Φ. Κένεντι» του Βερολίνου. Αμέσως μετά θα συναντήσει τον υποψήφιο Καγκελάριο των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ και το επίσημο πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με δείπνο που παραθέτει η Καγκελάριος, με 250 προσκεκλημένους.
Πίσω από τις κάμερες και πέρα από τις εκατέρωθεν αβρότητες, έχει χαθεί η ευκαιρία μιας πανηγυρικής εθιμοτυπικής επίσκεψης. Το Spiegel δεν μιλάει πια για «σούπερ σταρ», αλλά για τον «επικεφαλής του μεγαλύτερου και περιεκτικότερου συστήματος παρακολούθησης», ενώ η κα Μέρκελ δήλωσε ότι σκοπεύει να θέσει το ζήτημα στην κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, καθώς επιθυμεί «την μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια». Την ίδια στιγμή πάντως ο γερμανικός Τύπος διαπιστώνει γενικότερη απροθυμία από την πλευρά του Βερολίνου να υψώσει τους τόνους, την οποία αποδίδει μόνο εν μέρει στην προσπάθεια να μην πληγεί το κλίμα της επίσκεψης. Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Γερμανία επιθυμεί και η ίδια πρόσβαση στο σύστημα PRISM, παρά το γεγονός ότι διαθέτει την αυστηρότερη νομοθεσία προστασίας δεδομένων ίσως και παγκοσμίως.
Συρία, Τουρκία και ΔΝΤ τα «καυτά» θέματα
Στην ατζέντα θα βρίσκεται βεβαίως η Συρία, με την Τουρκία να εμφανίζεται ως νέα παράμετρος ανησυχίας πλέον, όχι σταθερότητας--, ενώ τις δύο αντιπροσωπείες θα απασχολήσουν ακόμη ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην κρίση της Ευρωζώνης και η διαφορετική προσέγγιση από την πλευρά των ΗΠΑ.
Η Ουάσιγκτον δεν κρύβει ότι διαφωνεί με την αυστηρή λιτότητα που επέβαλε η Γερμανία στους εταίρους της, ενώ είναι γνωστά τα δημόσια «επεισόδια» μεταξύ του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του Αμερικανού ομολόγου του, Τζακ Λου. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε προτιμά πάντως να βλέπει την αισιόδοξη πλευρά. Σε σημερινή του συνέντευξη χαρακτήρισε την επίσκεψη Ομπάμα ως «το συμβολικό εναρκτήριο λάκτισμα για τις διαπραγματεύσεις σχετικώς με το ελεύθερο εμπόριο, το οποίο θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα