''o neoς κορονοιος δεν αποτελει ακομα παγκοσμια απειλη''...

12:57 6/7/2013 - Πηγή: Fimotro
Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Παστέρ του Παρισιού για το νέο στελέχος κοροναϊού που εμφανίστηκε πέρυσι και προκαλεί το «αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής» (MERS)...

Αφού ανέλυσαν 55 περιστατικά της νόσου, εκτιμούν ότι δεν φαίνεται -προς το παρόν τουλάχιστον- να έχει τις μολυσματικές δυνατότητες να μετατραπεί σε πανδημία που θα αποτελέσει παγκόσμια απειλή.
Επισημαίνουν ακόμη ότι ο ιός αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να εξαπλωθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Σύμφωνα, ωστόσο, με τους επιστήμονες, αυτό δεν αποκλείεται να αλλάξει στο μέλλον, αν ο ιός πραγματοποιήσει
τις κατάλληλες μεταλλάξεις, οπότε ο κίνδυνος πανδημίας θα είναι μεγάλος.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Αρνό Φοντανέ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Lancet", αναφέρουν ότι κατά μέσο όρο κάθε ασθενής με τον ιό -σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο- μολύνει 0,69 άλλους, με άλλα λόγια τρεις φορείς του ιού θα κολλήσουν κατά προσέγγιση άλλα δύο άτομα. Όταν ο αριθμός αυτός (λέγεται R0), που δείχνει τον ρυθμό εξάπλωσης ενός ιού, είναι μικρότερος από «1», τότε ο ιός σταδιακά φθίνει.
Αν, αντίθετα, ο αριθμός είναι μεγαλύτερος του «1» (το όριο για επιδημία), τότε τα περιστατικά μόλυνσης πρόκειται να αυξηθούν δραματικά στο μέλλον.
Το 2002, ο ιός SARS ξεκίνησε την εξάπλωσή του από τη νοτιοανατολική Κίνα με δείκτη 0,80. Όμως μέσα σε μερικούς μόνο μήνες μεταλλάχτηκε έτσι ώστε ο δείκτης R0 αυξήθηκε σε 2,2 έως 3,7 (ένδειξη πανδημίας πλέον), οπότε ο ιός κατάφερε να εξαπλωθεί παγκοσμίως, σκοδηγώντας στο θάνατο περίπου το ένα δέκατο των 8.000 ανθρώπων που μόλυνε.Ο ιός MERS είναι συγγενικός με τον παλαιότερο ιό SARS («σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο»), καθώς ανήκουν στην ίδια οικογένεια των κορονοϊών.
Ο MERS εμφανίζει στην αρχή τα συνήθη συμπτώματα (βήχα, πυρετό, πνευμονία) και έχει προκαλέσει μέχρι σήμερα 77 επιβεβαιωμένα περιστατικά μόλυνσης και 41 θανάτους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Οι περισσότερες λοιμώξεις προέρχονται από κάποιο -μέχρι στιγμής άγνωστο- ζώο που μόλυνε τον ασθενή, αλλά επίσης έχουν αναφερθεί περιπτώσεις που ο ιός εξαπλώθηκε από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Περιστατικά του MERS έχουν αναφερθεί σε Ιορδανία, Κατάρ, Σ.Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Τυνησία και Βρετανία. Στις ευρωπαϊκές χώρες επρόκειτο για ταξιδιώτες στη Μέση Ανατολή που κόλλησαν εκεί τον ιό.
Σύμφωνα με τους ερευνητές του Ινστιτούτου Παστέρ, ο MERS, αν και έχει πολλές κλινικές, επιδημιολογικές και ιολογικές ομοιότητες με τον SARS, έχει αρκετά διαφορετική βιολογία. Μια βασική διαφορά τους είναι ότι χρησιμοποιούν διαφορετικούς υποδοχείς για να μολύνουν τα κύτταρα στους αεραγωγούς του ανθρώπου.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα