Ο φορος για την πρωτη κατοικια φερνει αντιμετωπους λεττα και μπερλουσκονι...

17:10 30/4/2013 - Πηγή: Fimotro
... Η ΠΡΩΤΗ ΕΝΔΟΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ...
Χρειάστηκαν δύο μήνες για να σχηματιστεί κυβέρνηση στην Ιταλία και αμέσως μετά την συγκρότησή της ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι απειλεί να αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα για τον φόρο στα ακίνητα που...
αποτελούν πρώτη κατοικία.

«Ο φόρος πρώτης κατοικίας πρέπει να καταργηθεί οριστικά, διαφορετικά η κεντροδεξιά δεν πρόκειται να συνεχίσει να παρέχει την υποστήριξή της στην κυβέρνηση», απείλησε ευθέως ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Οι απειλές Μπερλουσκόνι γίνονται λίγες ώρες μετά την ομιλία του νέου πρωθυπουργού
της Ιταλίας στη Βουλή. Στη διάρκεια της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του, ο Ενρίκο Λέτα υυπογράμμισε ότι «πρόκειται να ανασταλεί η ισχύς του φόρου πρώτης κατοικίας και να παγώσει η καταβολή της πρώτης φετινής δόσης του Ιουνίου, μέχρις ότου αποφασιστεί η τροποποίησή του, προς όφελος κυρίως των λιγότερο εύπορων οικογενειών», τοποθέτηση που δεν ικανοποίησε τον Μπερλουσκόνι.

Υπενθυμίζεται ότι η κατάργηση του συγκεκριμένου φόρου αποτέλεσε κύρια προεκλογική υπόσχεση της παράταξης του μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ηγέτη του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL).

Με βάση τους μέχρι τώρα υπολογισμούς το ιταλικό δημόσιο καλείται, εάν θέλει να καταργήσει το φόρο στα ακίνητα που αποτελούν πρώτη κατοικία, να βρει εναλλακτικές πηγές εσόδων ύψους 4 δισεκατ. ευρώ.

«Καταλαβαίνουμε την λεπτή θέση της κεντροαριστεράς, αλλά οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρηθούν. Έχουμε καταλήξει στην κατάργηση του φόρου πρώτης κατοικίας και του φόρου για τα αγροτεμάχια, όπως και στην επιστροφή των χρημάτων που καταβλήθηκαν το 2012», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του PdL στην βουλή, Ρενάτο Μπρουνέτα.

Ο κεντροαριστερός υπουργός αρμόδιος για περιφερειακά θέματα, Γκρατσιάνο Ντελ Ρίο, επέμεινε όμως ότι ο φόρος προς το παρόν απλώς «παγώνει» και υπογράμμισε παράλληλα ότι κύριος στόχος των επαφών που θα έχει ο Λέτα στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι, από σήμερα το απόγευμα, θα είναι να μπορέσουν να εξαιρεθούν οι επενδύσεις που ο ίδιος αποκαλεί στρατηγικού χαρακτήρα από τον υπολογισμό της σχέσης ελλείμματος-ΑΕΠ.
Keywords
Τυχαία Θέματα