Ο ερυθρος σταυρος τιμησε τον προεδρο της δημοκρατιας...

16:46 9/5/2015 - Πηγή: Fimotro
Την ανώτατη τιμητική διάκριση του Χρυσού Σταυρού μετά χρυσού Στεφάνου Δάφνης απονεμήθηκε την Παρασκευή ...
στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Ερυθρού Σταυρού. Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, εκτός των μελών και πλήθους εθελοντών του ΕΕΣ,
παρέστησαν και αρκετοί παρατηρητές της Διεθνούς Ομοσπονδίας, από τη Σουηδία, το Ιράν, τη Γερμανία κ.α, ενώ την απονομή του μεταλλίου στον κ. Παυλόπουλο έκανε το μέλος του δ.σ της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου και εγγονός του τελευταίου αυτοκράτορα της Αυστροουγγαρία, Γκεόργκι Αψβουργκ.

Η συγκεκριμένη τελετή λαμβάνει χώρα σε μία κρίσιμη στιγμή για την πορεία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, δεδομένων των προσπαθειών που καταβάλει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανθρωπιστικές ανάγκες της εποχής, αλλά και να εκσυγχρονίσει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του προκειμένου να συγχρονιστεί με εκείνο που ισχύει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται άλλωστε και η πρόσφατη αλλαγή του καταστατικού του κοινωφελούς Οργανισμού, έτσι ώστε να προσαρμοστεί με εκείνο της Διεθνούς Ομοσπονδίας, σύμφωνα και με σχετική απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης. Να σημειώσουμε πως από τις 189 χώρες που δραστηριοποιείται ο Ερυθρός Σταυρός, η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που δεν είχε προσαρμόσει το καταστατικό της σύμφωνα με τα πρότυπα που έθετε η Διεθνής Ομοσπονδίας, με αποτέλεσμα επί σειρά ετών να αποτελούσε κάτι σαν το «μαύρο πρόβατο» του διεθνούς ΕΣ, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που είχε εγκληθεί για το συγκεκριμένο γεγονός. Τελικά μόλις πριν από περίπου 15 ημέρες η αλλαγή καταστατικού στον ΕΕΣ έγινε εφικτή, έπειτα όμως από μία επεισοδιακή Γενική Συνέλευση. Οι σύνεδροι είχαν χωριστεί σε δύο μέρη με τη μειοψηφία να ζητά από τον πρόεδρο του ΕΕΣ κ. Αυγερινό να αναβάλει τη συνέλευση με την αιτιολογία ότι προηγουμένως θα πρέπει να βγει αιρετή διοίκηση με το υπάρχον καταστατικό και όχι με το καινούργιο.

Η συγκεκριμένη θέση όμως δεν πέρασε και η τροποποίηση αποφασίστηκε με την πλειοψηφία των 3\4 που απαιτούνταν. Σύμφωνα με το καινούργιο, πλέον, καταστατικό του ΕΕΣ, μέλος του Οργανισμού μπορεί να εγγραφεί ο οποιοσδήποτε, κάτι που δεν ίσχυε με βάση το προηγούμενο καταστατικό το οποίο έθετε ως όρο, προκειμένου να έχει κάποιος δικαίωμα εγγραφής και ψήφου, να ήταν επί 2 χρόνια «αρωγός» και μετά, εφόσον τον ενέκρινε το δ.σ, να του δίνονταν η ιδιότητα του μέλους.
Keywords
Τυχαία Θέματα