''ο αναστασιαδης οφειλει να δωσει εξηγησεισ''...

23:50 18/5/2013 - Πηγή: Fimotro
Είμαστε οι τελευταίοι που θα μετατραπούμε σε συνηγόρους του κ. Ντάουνερ, ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ κληθείς να σχολιάσει την επιστολή του κυπριου Προέδρου Ν. Αναστασιάδη προς τον ΓΓ του ΟΗΕ για τον Ειδικό του Σύμβουλο. Είναι γνωστό ότι υπήρξαν περιπτώσεις που ο κ. Ντάουνερ είχε...
βρεθεί κάτω από την κριτική και της προηγούμενης κυβέρνησης, πρόσθεσε, λέγοντας ότι για το ΑΚΕΛ συνεχίζουν να προκύπτουν από
το σκηνικό των τελευταίων ημερών ερωτήματα και για τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Κάνοντας αναφορά σε σημερινό δημοσίευμα πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε στην κατοχή του το έγγραφο για τις συγκλίσεις από τις 30 Απριλίου, παρά την διάψευση που υπήρχε, ο κ. Λουκαίδης είπε πως αναμένει την αντίδραση της κυβέρνησης σε αυτό. Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε, παραμένει η κριτική ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όφειλε να ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο για το γεγονός ότι ο ίδιος ζήτησε να του παραχωρηθεί αυτό το έγγραφο από πλευράς ΗΕ, αλλά να ενημερώσει και για την ύπαρξή του.

«Εύλογα ερωτηματικά δημιουργούνται, εάν η σχετική επιστολή του κ. Αναστασιάδη είναι περισσότερο κίνηση αντιπερισπασμού, απέναντι στις αποκαλύψεις ύπαρξης του εγγράφου ή κινήσεις ουσίας». Κι αυτό, είπε, γιατί με βάση και το περιεχόμενο της επιστολής, όπως έχει δημοσιευθεί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποφεύγει να επικρίνει τον κ. Ντάουνερ «για το πιο σοβαρό ίσως ζήτημα, για το γεγονός ότι – όπως ο ίδιος ισχυρίζεται και η κυβέρνησή του – παρέλαβαν 2,5-3 εβδομάδες εκ των υστέρων, ένα έγγραφο που είχε δοθεί στον κ. Έρογλου».

Για τον κ. Λουκαίδη είναι τουλάχιστον παράξενο το ότι δεν ασκείται κριτική επί αυτού, αλλά επί του χειρισμού για το επικείμενο δείπνο Αναστασιάδη – Έρογλου. Οι όποιες ενέργειες από δικής μας πλευράς πρέπει να γίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μας αφήνουν εκτεθειμένους απέναντι στα ΗΕ, πρόσθεσε λέγοντας πως τα θέματα θα πρέπει να συζητούνται στο Εθνικό Συμβούλιο και οι ενέργειες να γίνονται με τρόπο που να προστατεύονται τα συμφέροντα της ε/κ πλευράς.

Το έγγραφο δεν αποτελεί με κανέναν τρόπο σχέδιο λύσης, δηλώνει το ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ μελετά το έγγραφο που έχει κατατεθεί από τον Αλεξάντερ Ντάουνερ και επειδή πρόκειται για «ένα πυκνογραμμένο έγγραφο, όπου η κάθε λέξη έχει τη σημασία της» ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιώργος Λουκαίδης δεν θέλησε να τοποθετηθεί πριν ολοκληρωθεί η μελέτη, όσον αφορά το αν έχουν σωστά συμπεριληφθεί όσα υπάρχουν ως συγκλίσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Ερωτηθείς εάν το έγγραφο αυτό μπορεί να αποτελεί σχέδιο λύσης, ο κ. Λουκαίδης απάντησε: «με κανέναν τρόπο δεν αποτελεί σχέδιο λύσης». Η

Η διαδικασία που είχε ακολουθηθεί είναι ότι «τίποτε δεν έχει θεωρείται συμφωνημένο, εάν δεν συμφωνηθούν τα πάντα», είπε. Αφετέρου, συνέχισε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με βάση τις προεκλογικές και τις μετεκλογικές δεσμεύσεις του είναι ελεύθερος να πράξει αυτό που εκείνος νομίζει ότι είναι το καλύτερο για την προώθηση λύσης του Κυπριακού, στη βάση συγκεκριμένου περιεχομένου που θεωρεί ότι είναι η καλύτερη.

Ο κ. Λουκαίδης ανέφερε ότι πιθανή απομάκρυνση της ελληνοκυπριακής πλευράς από τις συγκλίσεις που είχαν καταγραφεί, ουσιαστικά – όπως είπε – με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, που αμφισβητεί έντονα ο κ. Ερογλου, ενδεχομένως – συνέχισε – να δώσει το δικαίωμα στον Τουρκοκύπριο ηγέτη να θέσει τις δικές του απαράδεκτες αξιώσεις και θέσεις και θα επιδιωχθεί μια διαδικασία διαπραγμάτευσης «πιθανότατα από μηδενική βάση» ή και διαφοροποίηση του περιεχομένου της λύσης με τρόπο που να βολεύει τις πάγιες τουρκικές θέσεις. Σε αυτήν την περίπτωση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα αναλάβει ένα σημαντικό ρίσκο που θα αφορά τους χειρισμούς για να πετύχει κάτι καλύτερο από αυτό το οποίο θα ήθελε να αποδεσμευτεί, πρόσθεσε.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα