Ο αλεξης τσιπρας για την αισιοδοξια της κυβερνησης...

23:59 24/4/2013 - Πηγή: Fimotro
Νέα επίθεση στην κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά και ανοίγματα στον επιχειρηματικό κόσμο, έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, που διοργανώθηκε προς τιμήν του...
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του, εκτιμώντας ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μεγάλους κινδύνους
και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προσπαθεί να ωραιοποιήσει την ατμόσφαιρα, να δημιουργήσει τεχνητό κλίμα αισιοδοξίας και εφησυχασμού».

Απέδωσε αυτή την τακτική της κυβέρνησης στην ελπίδα ότι μετά τις γερμανικές εκλογές να υπάρξει κάποια χαλάρωση της πολιτικής της κυρίας Μέρκελ για τις χώρες της ευρωζώνης, και ιδίως για την Ελλάδα.

«Δεν συμμερίζομαι αυτή την αισιοδοξία και δεν ασπάζομαι την εκτίμηση ότι κάτι καλύτερο θα έρθει μετά τις γερμανικές εκλογές» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι, αντιθέτως, η γερμανική κοινή γνώμη ίσως υιοθετήσει ακόμη χειρότερη στάση έναντι των Ελλήνων.

Μιλώντας σε ένα επιχειρηματικό ακροατήριο, ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αντίθετος σε κάθε επένδυση, παρά μόνον «όταν έχουμε επενδύσεις που δεν σέβονται τους περιβαλλοντικούς και εργασιακούς νόμους».

Τάχθηκε υπέρ του δημόσιου και κοινωνικού ελέγχου νομικών μονοπωλίων και κρίσιμης στρατηγικής σημασίας οργανισμών για το Δημόσιο και ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν έχει ούτε ρεβανσιστική διάθεση απέναντι σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες -άλλωστε, δεν πιστεύουμε ότι η συνδιαλλαγή και η διαπλοκή είναι μία υπόθεση που αφορά μονάχα αυτούς. Είναι σαν το βαλς, θέλει δύο».

Τασσόμενος εμμέσως πλην σαφώς κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ είπε ότι είναι «υπέρ του δημοσίου και κοινωνικού έλεγχου φυσικών μονοπωλίων και κερδοφόρων οργανισμών, διότι βλέπουμε ότι σε όλη την Ευρώπη αυτό που έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια είναι το κράτος να έχει συμμετοχή και έλεγχο σ’ αυτούς».

Παράλληλα, αναφέρθηκε εκτενώς στις αρνητικές επιπτώσεις του μνημονίου στην ελληνική οικονομία και επέκρινε τη γερμανική ηγεσία, γιατί «διακατέχεται από έναν ιδιότυπο οικονομικό εθνικισμό και θέλει να επικρατήσει στην ευρωζώνη και στην ευρωπαϊκή σφαίρα με οικονομικά μέσα».

Και πρόσθεσε ότι «η παράδοση στη στρατηγική της κυρίας Μέρκελ δημιουργεί προϋποθέσεις οικονομικής αποικιοποίησης για τη χώρα, η Ελλάδα και αυτό δεν αφορά τους εργαζόμενους, τη μεσαία τάξη, αφορά το σύνολο».

Περιγράφοντας το δικό του σχέδιο είπε ότι «χρειάζεται σκληρή διεκδίκηση και σύγκρουση», με μία «εθνική στρατηγική» που είναι αναγκαία για να μην «υποστούμε νέες μεγάλες ταπεινώσεις, αντίστοιχες αυτών που είδαμε στην Κύπρο».

Άφησε δε να διαφανεί ότι στη σύγκρουση αυτή μπορεί να τεθεί και το θέμα του νομίσματος, χωρίς να υποκύψει η χώρα σε αυτόν:

«Σ’ αυτήν την σκληρή διαπραγμάτευση πρέπει να έχουμε την ανάλυση της πραγματικότητας, τ’ αδύναμα σημεία των εταίρων μας, αλλά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα είναι αντίπαλοι, δεν θα είναι εταίροι, και, κυρίως, την αίσθηση ότι μπορούμε να επιβιώσουμε σε κάθε περίπτωση αν έχουμε ένα κοινό όραμα που μας ενώνει για να επιβιώσουμε. Αν δεν έχουμε, δεν θα επιβιώσουμε».

Εμμέσως πάντως διατύπωσε την εκτίμηση ότι δεν μπορούν να θέσουν οι εταίροι την Ελλάδα εκτός ευρώ: «Εμείς πιστεύουμε ότι το ευρώ είναι βασικό στοιχείο της στρατηγικής των εταίρων και κυρίως της Γερμανίας, και ότι η Ελλάδα αποτελεί συστημικό κίνδυνο. Πόσο δε μάλλον αν υπάρχει από κοινού συνεννόηση χωρών που σήμερα πλήττονται από αυτήν την πολιτική, σε σχέση με την διεκδίκηση μιας εναλλακτικής πολιτικής στην ΕΕ».
Keywords
Τυχαία Θέματα