''nomimoς ηγετης της αιγυπτου ο μορσι''...

12:29 15/7/2013 - Πηγή: Fimotro
Τον εκτοπισθέντα από τον στρατό πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι θεωρεί μοναδικό νόμιμο ηγέτη της χώρας ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν...

«Αυτήν τη στιγμή, για εμένα ο πρόεδρος της Αιγύπτου είναι ο Μοχάμεντ Μόρσι διότι αυτός έχει εκλεγεί από τον λαό», τόνισε το βράδυ του Σαββάτου ο Ερντογάν, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια δείπνου μετά την ολοήμερη νηστεία του Ραμαζανιού, οι οποίες αναπαράγονται σήμερα από την αγγλόφωνη τουρκική
εφημερίδα Τουντέι’ς Ζαμάν.
«Συνεπώς, το να μη λαμβάνεται υπ’ όψη αυτή η κατάσταση θα ισοδυναμούσε με απάρνηση της λαϊκής βούλησης. Θα είχαμε αποδεχθεί το καθεστώς που προέκυψε πραξικοπηματικά μόνον εάν αυτό είχε κερδίσει στις εκλογές», πρόσθεσε ο Ερντογάν.
Ο επικεφαλής της τουρκικής ισλαμο-συντηρητικής κυβέρνησης, που πρόσκειται φιλικά στον Μόρσι, είχε εξ αρχής χαρακτηρίσει ‘πραξικόπημα’ την αποπομπή του Αιγύπτιου προέδρου με την παρέμβαση των στρατιωτικών έπειτα από τις διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτησή του.
Την ίδια ώρα πάντως, αντιπρόεδρος αρμόδιος για τις διεθνείς σχέσεις ορίστηκε ο νομπελίστας Ειρήνης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, εξέχουσα προσωπικότητα της αντιπολίτευσης έναντι του έκπτωτου προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, όπως ανακοίνωσε το Γραφείου του μεταβατικού προέδρου της χώρας.
Ο διορισμός του Ελ Μπαραντέι είχε ανακοινωθεί από την περασμένη Τρίτη από τον εκπρόσωπο της προεδρίας, λίγες ώρες μετά την τοποθέτηση του οικονομολόγου Χάζεμ ελ Μπεμπλάουϊ στη θέση του Πρωθυπουργού.
Ο καταξιωμένος στη λαϊκή συνείδηση πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) θεωρείτο ως ένας από τους επικρατέστερους για να αναλάβουν τα ηνία της κυβέρνησης μετά την απομάκρυνση του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι στις 3 Ιουλίου, έπειτα από τις μαζικές διαδηλώσεις, με αίτημα την παραίτησή του.
Παράλληλα, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, η αιγυπτιακή Δικαιοσύνη ανακρίνει τον έκπτωτο πρόεδρο Μόρσι και άλλα στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σχετικά με τις συνθήκες της απόδρασής τους από τις φυλακές κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του 2011.
Οι έρευνες αφορούν στις κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί και θέλουν τον Μόρσι και άλλους σημαίνοντες ηγέτες της Αδελφότητας να έχουν αποδράσει από τις φυλακές του Ουάντι Νάτρουν (βορειοδυτικά του Καΐρου) κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Ιανουαρίου 2011 και στόχος είναι να εξακριβωθεί εάν αυτοί επωφελήθηκαν για τη φυγή τους από τη βοήθεια ξένων οργανώσεων, όπως η λιβανική Χεζμπολάχ ή η παλαιστινιακή Χαμάς.
Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, η ανάκριση του Μόρσι διεξάγεται σε μυστική τοποθεσία.
Η έρευνα διεξάγεται παράλληλα προς τη διερεύνηση των καταγγελιών που έχουν κατατεθεί κατά του Μόρσι και άλλων στελεχών της Αδελφότητας για «κατασκοπία», «υποκίνηση σε δολοφονίες διαδηλωτών» και «κακή οικονομική διαχείριση».
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα