«νομιμη» η αναβολη της ορκωμοσιας του τσαβες

13:50 10/1/2013 - Πηγή: Fimotro

«Νόμιμη» έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο την αναβολή της ορκωμοσίας του Ούγκο Τσάβες που παραμένει για νοσηλεία στην Κούβα λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει. Ωστόσο η απόφαση δεν δίνει τέλος στην αβεβαιότητα που επικρατεί στην χώρα για το τι μέλλει γενέσθαι. Μετά την απόφαση της εθνοσυνέλευσης... που έδωσε στον Τσάβες όσο χρόνο χρειάζεται για να αναρρώσει, ήρθε και η ομόφωνη απόφαση των 7 δικαστών του
Ανώτατου Δικαστηρίου που έκριναν ότι η αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα ορκωμοσίας του Ούγκο Τσάβες, είναι νόμιμη. Μάλιστα η πρόεδρος του δικαστηρίου, Λουίζα Εστέλα Μοράλες, δήλωσε ότι θα ήταν «παράλογο» να θεωρήσει κανείς αδικαιολόγητη την απουσία του προέδρου που βρίσκεται σε νοσοκομείο της Κούβας, όπου επεβλήθη σε μια ακόμη επέμβαση για τον καρκίνο.

Το δικαστήριο θεωρεί την ορκωμοσία σημαντική τυπική διαδικασία, αλλά όχι απαραίτητη για την εκκίνηση της νέας θητείας. Η Μοράλες διαβεβαίωσε ότι η ορκωμοσία θα πραγματοποιηθεί, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να δώσει κάποιο χρονοδιάγραμμα. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Ενρίκε Καπρίλες, αποδέχθηκε ως δεσμευτική την απόφαση, ωστόσο δήλωσε ότι αυτή δεν αρκεί για να διαλυθεί η αβεβαιότητα με την οποία είναι αντιμέτωπη η Βενεζουέλα.
Ο πρόεδρος Τσάβες που επανεξελέγη για μια τέταρτη θητεία τον περασμένο Οκτώβριο, δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως και είναι άγνωστο πότε θα αναρρώσει ώστε να επανέλθει στα καθήκοντά του. Αυτό σημαίνει ότι η παρούσα κατάσταση, με τον αντιπρόεδρο Ν. Μαντούρο να αναπληρώνει το κενό, θα μπορούσε να συνεχιστεί επ' αόριστον, σημειώνει ανταποκρίτρια του BBC. Είναι πάντως η πρώτη φορά που πρόεδρος της χώρας δεν κατορθώνει να παραστεί στην ορκωμοσία.
Keywords
Τυχαία Θέματα