ΝΕΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ Β.ΚΟΡΕΑΣ

10:11 14/5/2011 - Πηγή: Fimotro
Ο Στίβεν Μπόσγουορθ, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ αρμόδιος για την πολιτική απέναντι στη Βόρεια Κορέα, πρόκειται να επισκεφθεί τη Νότια Κορέα την επόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο συζητήσεων των προσεχών εξελίξεων στην κορεατική χερσόνησο, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εξωτερικών των Η.Π.Α.Η επίσκεψη του ειδικού ...

απεσταλμένου θα διαρκέσει από την Δευτέρα ως την Τετάρτη και αναμένεται τεθεί το ζήτημα της
επανέναρξης των πολυμερών διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας.
Ο Μπόσγουορθ θα συναντηθεί με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας της Νότιας Κορέας, Τσουν Γιουνγκ-γιου, τον υπουργό Επανένωσης, Χιουν Ιν-τάεκ και τον Γουί Σουνγκ-λακ, επιτετραμμένο της Νότιας Κορέας για την ειρήνη και για ζητήματα ασφαλείας στη χερσόνησο, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.
Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των εξαμερών διαπραγματεύσεων, στις οποίες συμμετέχουν η Βόρεια και η Νότια Κορέα, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ, η Πιονγκγιάνγκ είχε συμφωνήσει το 2005 να απεμπολήσει τα πυρηνικά της προγράμματα με αντάλλαγμα την παροχή βοήθειας, όμως η εφαρμογή της συμφωνίας εκείνης είχε τερματιστεί απότομα. Από εκείνη τη στιγμή, η Βόρεια Κορέα, που τεχνικά παραμένει σε πόλεμο με τη Νότια αφού ο πόλεμος της περιόδου 1950-53 είχε τερματιστεί με μια εκεχειρία και όχι με μια συμφωνία ειρήνης, είχε πραγματοποιήσει δύο πυρηνικές δοκιμές και είχε κατηγορηθεί για δυο αιματηρές επιθέσεις το 2010.
Οι δύο τελευταίες μάλιστα, επίθεση στην κορβέτα Cheonan και βομβαρδισμός της νήσου Γιονγκπιόνγκ τον περασμένο Νοέμβριο, είχαν προκαλέσει ακόμα περισσότερη ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, δυσχεραίνοντας το έργο της επαναπροσέγγισης.
Keywords
Τυχαία Θέματα