''νεα βοηθεια θα χρειαστει η ελλαδα αν δεν βγει στις αγορες στα μεσα του 2014''...

15:28 8/10/2013 - Πηγή: Fimotro
Nέα βοήθεια θα χρειαστεί η Ελλάδα, αν δεν αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στις αγορές, μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, προειδοποιεί ο Γ. Άσμουσεν, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ...
Παράλληλα σημείωσε πως τα αμερικάνικα funds έχουν αρχίσει και πάλι και αγοράζουν μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας.
Αξίζει να σημειώσουμε πως, γενικότερα παρατηρείται μία στροφή των αμερικανών επενδυτών
προς την Ευρώπη το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα και με τη σημερινή έκθεση της Moody’s, τα αμερικάνικα money market funds έχουν αυξήσει την έκθεσή τους στην Ευρώπη κατά 16%. Στους πρώτους δύο μήνες του γ’ τριμήνου, είχαν προχωρήσει σε τοποθετήσεις ύψους 27 δισ. ευρώ στις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Όπως σχολιάζει ο Yaron Ernst, επικεφαλής της Moody’s Global Managed Investments Group, τα αμερικάνικα money market funds έχουν δείξει πολύ ισχυρή «όρεξη» για επενδύσεις στην Ευρώπη, τους τελευταίους μήνεςς. Αυτό αντικατοπρίζει τη μείωση των ανησυχιών για το τραπεζικό σύστημα της περιοχής.
Όπως πάντως επεσήμανε ο Άσμουνσεν, η ευρωπαϊκή ήπειρος είναι μέχρι στιγμής κερδισμένη από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι ΗΠΑ και αυτή η επιστροφή της εμπιστοσύνης στο τράπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης είναι απαραίτητη για την οικονομική ανάκαμψης της περιοχής, η οποία πρέπει να ενισχύσει την δυναμική της ανάπτυξής της.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ΕΚΤ, ο μηχανισμός εποπτείας των τραπεζών και ο μηχανισμός εκκαθάρισης, πρέπει να εφαρμοστούν παράλληλα, ενώ τόνισε ότι η προσοχή πρέπει να στραφεί πλέον στην ανάπτυξη.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, OMT, τόνισε ότι είναι έτοιμο να εφαρμοστεί, εάν κριθεί απαραίτητο.
Σε ότι αφορά την Ιταλία, τόνισε ότι προς το παρόν δεν είναι απαραίτητη η χρήση του προγράμματος και πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι η χαμηλή δυναμική της ανάπτυξης και για αυτό το λόγο πρέπει να συνεχιστεί η δημοσιονομική προσαρμογή.
Για τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία, ο Άσμουσεν επεσήμανε ότι ο άμεσος σχηματισμός κυβέρνησης θα ήταν θετικός για τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη.
Tέλος, σε ότι αφορά την Ελλάδα, ο αξιωματούχος της ΕΚΤ σε συνέντευξή του στο Reuters στη συνέχεια, δήλωσε πως αν η χώρα δεν καταφέρει να ανακτήσει επαρκή πρόσβαση στις αγορές μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, τότε θα χρειαστεί νέα στήριξη της χώρας, όπως συμφωνήθηκε τον προηγούμενο Νοέμβριο.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα