ΝΕΑ "ΨΑΛΙΔΙΑ" ΣΤΙΣ ΒΑΛΙΤΣΕΣ ΤΗΣ ΦΕΡΝΕΙ Η ΤΡΟΪΚΑ...

13:36 3/4/2011 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Β. Δεμίρης - Κ. Αντωνάκος
(από το Έθνος της Κυριακής)
Με άγρια και κριτική διάθεση και με «επιταγές» για ανατροπές σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές, προσωπικό στο Δημόσιο, φορολογία και ΔΕΚΟ καταφθάνει στην Αθήνα το κλιμάκιο της τρόικας με αντικείμενο το περιεχόμενο των νέων...
μέτρων που θα απαιτηθούν για να επιτευχθεί ο στόχος του ελλείμματος για το 2011 -με δεδομένη την αναθεώρηση προς τα πάνω του ελλείμματος του 2010- και το δημοσιονομικό
πακέτο της περιόδου 2012-2015. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αξιωματούχοι της τρόικας θα τηρήσουν σκληρή στάση στις διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση και θα απαιτήσουν άμεσα μέτρα για την υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό θα ζητήσουν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αύξηση της φορολογίας σε εισόδημα και ακίνητα, καθώς και στους έμμεσους φόρους, μείωση των κοινωνικών επιδομάτων και παροχών, συρρίκνωση του προσωπικού στον δημόσιο τομέα με καταργήσεις φορέων και οργανισμών και απολύσεις συμβασιούχων, καθώς και νέες παρεμβάσεις στις ΔΕΚΟ με αύξηση τιμολογίων και μειώσεις αποδοχών.

Κοινοτικές πηγές αποδίδουν τη σκλήρυνση της στάσης της τρόικας στις δημοσιονομικές αποκλίσεις και επισημαίνουν ότι το τεχνικό κλιμάκιο θα κάνει φύλλο και φτερό τα βιβλία του κράτους για να σχηματίσει πλήρη και ακριβή εικόνα για τα στοιχεία που αφορούν κυρίως τα οικονομικά των φορέων της γενικής κυβέρνησης, όπου υπάρχουν ακόμα γκρίζες ζώνες, αφού δεν έχουν καταγραφεί οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.
Το έλλειμμα
Οι ελεγκτές διαβλέπουν σημαντικούς κινδύνους στην επίτευξη του στόχου για περαιτέρω μείωση του ελλείμματος στο 7,4% του ΑΕΠ το 2011, καθώς πέραν της ελλιπούς καταγραφής των ληξιπρόθεσμων οφειλών υπάρχει πρόβλημα με τα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ τα φορολογικά έσοδα του 2010 αποδείχθηκαν κατώτερα του αναμενόμενου και η απόδοση ορισμένων φορολογικών μέτρων δεν ήταν επαρκής.
Στις Βρυξέλλες εκφράζεται δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι σημαντικές μεταρρυθμίσεις, που προωθήθηκαν πριν από το καλοκαίρι του 2010, συμπεριλαμβανομένης της αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού και ενός πρώτου κύματος εργασιακών μεταρρυθμίσεων, δεν είχαν την ανάλογη συνέχεια, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται πλέον επιβραδύνσεις και καθυστερήσεις σε σχέση με τις δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί.
Γι' αυτούς τους λόγους αναμένεται να σταλεί αυστηρό μήνυμα στην Αθήνα, ώστε να «τρέξει» με πιο γρήγορους ρυθμούς το πρόγραμμα οικονομικής σύγκλισης, καθώς τα χρονοδιαγράμματα γίνονται ασφυκτικά. Το έλλειμμα από το 7,5% του ΑΕΠ το 2011 (17 δισ. ευρώ) θα πρέπει να μειωθεί στο 6,4% το 2012 (14,9 δισ. ευρώ), στο 4,8% το 2013 (11,4 δισ. ευρώ) και στο 2,6% το 2014 (6,4 δισ. ευρώ). Συνολικά τα πρόσθετα μέτρα που απαιτούνται για την περίοδο 2011-2015 ξεπερνούν τα 25 δισ. ευρώ.
Τέλος, η τρόικα θα καταστήσει σαφές ότι θα απαιτηθούν περισσότερο από ποτέ στα επόμενα βήματα της εφαρμογής του προγράμματος η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, ο πο
Keywords
Τυχαία Θέματα