Νεα μειωση τιμων καταναλωτη

09:28 14/1/2014 - Πηγή: Fimotro
Πτώση για δέκατο διαδοχικό μήνα κατέγραψαν οι τιμές καταναλωτή τον Δεκέμβριο, ωστόσο ο αποπληθωρισμός επιβραδύνθηκε σε σχέση με το ιστορικό υψηλό που είχε καταγραφεί τον Νοέμβριο. Ειδικότερα, το Δεκέμβριο ο...
αποπληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,7%, το υψηλότερο επίπεδο από το 1962. Επιβραδύνθηκε όμως από το 2,9% του Νοεμβρίου, που αποτελούσε ιστορικό υψηλό από το 1959. Σε μέσα επίπεδα πέρσι ο αποπληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,9%, έναντι πληθωρισμού 1,5% το 2012.
Αναλυτές αποδίδουν την επιβράδυνση του αποπληθωρισμού τον Δεκέμβριο στις ειδικές προσφορές
που έγιναν στην αγορά, ενώ αναμένουν πως οι αποπληθωριστικές πιέσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ τον Δεκέμβριο μειώθηκαν οι τιμές στις περισσότερες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, υπό το βάρος της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των κατανάλωτών, ενώ ειδικά οι τιμές σε εστιατόρια - καφετέριες μειώθηκαν περαιτέρω κατά 3,1%.
Στον αντίποδα σημαντικές ανατιμήσεις καταγράφηκαν σε κατηγορίες όπως τα φάρμακα (25,3%) εξαιτίας της αύξησης της συμμετοχής των καταναλωτών επί των λιανικών τιμών των φαρμάκων και τα τιμολόγια της ΔΕΗ (18,7%). Στα είδη διατροφής ανατιμήσεις σημειώθηκαν σε λαχανικά (2,9%) και γαλακτοκομικά (2,3%) ενώ η αύξηση τιμών στα τσιγάρα και τα προϊόντα καπνού ήταν 4,1%.
Ειδικότερα, σημαντικές μειώσεις τιμών καταγράφηκαν στα ασφάλιστρα μεταφορών (12%), ενοίκια κατοικιών (9,4%), τιμές αυτοκινήτων (5,8%), πακέτα διακοπών (6,7%), στα δίδακτρα (4%), στα κομμωτήρια (4,6%), ιατρικές - οδοντιατρικές υπηρεσίες (3,6%), φρούτα (5%) και είδη ένδυσης - υπόδησης (3%). Οι τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης μειώθηκαν κατά 1,3%, ενώ οι τιμές βενζίνης κατά 1,5%.
Keywords
Τυχαία Θέματα