''νεα εποχη χωρις αρχηγουσ''...

22:34 4/9/2013 - Πηγή: Fimotro
... ΑΥΤΟΣ ΠΑΛΙ ΟΡΑΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ...
Την ανάγκη για μια νέα αρχή στο ΠΑΣΟΚ, αρχή στην οποία όλοι θα μπορούν να συμμετέχουν, με ελεύθερη συζήτηση,...
«χωρίς ιμάμηδες και διαγραφές για να περιορίζεται η σκέψη, ανοιχτές διαδικασίες και όχι κλειστά δωμάτια», επεσήμανε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης
κατά την ομιλία του για 39η επέτειο της ίδρυσης του Κινήματος.
Μάλιστα ο πρώην πρωθυπουργός παραλλήλισε τη σημερινή εποχή με το 1974, σημειώνοντας ότι «έτσι και σήμερα βρισκόμαστε σήμερα σε μια στιγμή που είναι ανάγκη να αρχίσει μια νέα εποχή».
Στο σημείο αυτό δήλωσε ότι θα μπορούσε να γίνει μια ευρύτερη συνεργασία με άλλα σχήματα στο πλαίσιο της προοδευτικής παράταξης, αφήνοντας στην άκρη την ανάγκη του ενός και μόνο αρχηγού. «Δεν με απασχολεί να τακτοποιήσω τους υπερεκχειλίζοντες εγωισμούς μικροαρχηγών, ούτε κάποιους μόνιμα διαφοροποιημένους έως ότου εξασφαλίσουν αυτό που θέλουν», τόνισε
Το ΠΑΣΟΚ, με θάρρος, φαντασία, συναίσθημα ευθύνης, σε συνεργασία με πολλούς άλλους, με νέα πρόσωπα και νέες ιδέες, να γίνει ο μοχλός της αλλαγής, να βάλει τις βάσεις για την παράταξη της δημιουργίας και της αλληλεγγύης, τις βάσεις για ένα νέο ρεύμα ανανέωσης, καθοριστικό για το ξεπέρασμα της κρίσης, ανέφερε.
«Χρειάζεται νέα αρχή τώρα. Αρχή στην οποία όλοι θα μπορούν να συμμετέχουν και στην οποία δεν θα υπάρχουν εισιτήρια πρώτης, δεύτερης και τρίτης θέσης. Χρειάζεται ελεύθερη συζήτηση, χωρίς ιμάμηδες και διαγραφές για να περιορίζεται η σκέψη. Χρειάζεται αναζήτηση σε διάφορες κατευθύνσεις, με σχέδια, με ιδέες. Χρειάζονται ανοιχτές διαδικασίες και όχι κλειστά δωμάτια όπου όσοι έχουν εγκατασταθεί αποκλείουν τους άλλους. Χρειάζεται μια φάση όπως εκείνη του ’74 χωρίς αρχηγούς, επετηρίδες, ιεραρχίες. Χρειάζεται ειλικρίνεια», είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε μια ευνοϊκή συγκυρία, μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, αφού έτσι «απαντήθηκε αρνητικά το ερώτημα για τη θέλησή της να συμβάλει στην αναγέννηση του προοδευτικού χώρου».
Παράλληλα ο κ. Σημίτης τόνισε την ανάγκη να ενημερώνεται και να μαθαίνει την αλήθεια ο πολίτης. «Πρέπει να σταματήσει η υποτίμηση των πολιτών καθώς ο πολιτικός δεν είναι ο κηδεμόνας του πολίτη», σημείωσε και πρόσθεσε πως η υποτίμηση των πολιτών υποτιμά την χώρα, συγκαλύπτει την αλήθεια και δημιουργεί μια κοινωνία έρμαιη δημαγωγών και τσαρλατάνων.
Ακόμα ανέφερε ότι «δυστυχώς μάθαμε πολύ λίγα» και πως ο «λόγος μας» είναι δύο ή περισσότερων επιπέδων.
Συγκεκριμένα, είπε ότι ένας πρώτος λόγος είναι προς την τρόικα προκειμένου να εξασφαλιστούν τα χρήματα, ένας άλλος λόγος είναι προς τους πολίτες προς τους οποίους «οδυρόμαστε για όσα συμβαίνουν» και ο τρίτος λόγος «είναι που χρησιμοποιούμε μεταξύ μας για να διατηρούμε επωφελείς συσχετισμούς».
«Γιατί τόσες διαφορετικές γλώσσες;», διερωτήθηκε για να απαντήσει ότι ο πολίτης πρέπει να ξέρει την αλήθεια, να έχει πλήρη πληροφόρηση για να κρίνει, να του παρουσιάζουμε εναλλακτικές λύσεις για να επιλέξει.
Ο κ. Σημίτης εκτιμά πως το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει την πορεία πτώσης αν κλείσει τα μάτια στις ανάγκες της εποχής, εάν ασχολείται με μικροπολιτικές, με την επικοινωνία, την εικόνα και όχι με τις λύσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. «Χρειάζεται θάρρος, το θάρρος απελευθερώνει ενώ η υποταγή σε εκλογικές σκοπιμότητες, διαφθείρει», επεσήμανε.
Κάνοντας έναν απολογισμό, ο κ. Σημίτης είπε ότι «πληρώσαμε τις φαντασιώσεις μας με το πετσί μας αλλά δυστυχώς τις πλήρωσε και ο ελληνικός λαός». Και συνέχισε σημειώνοντας πως οι παλιές ιδέες, μάς περιστοιχίζουν ακόμα και δεν τολμάμε να αλλάξουμε αποφασιστικά ρότα.
Ο κ. Σημίτης άσκησε κριτική και στη στάση με την οποία αντιμετώπισε προεκλογικά την κρίση η κυβέρνηση Παπανδρέου.
Συγκεκριμένα, είπε ότι «οι ταγοί μας στην πλειοψηφία τους αποδείχτηκαν ανειλικρινείς απέναντι στους εαυτούς τους, απέναντι στη χώρα και στα αξιώματα που κατείχαν είτε στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση, τυφλοί και αδιάφοροι για τις επιδράσεις στην οικονομία» και πρόσθεσε: «Κάποιοι υπερασπίζονται για χάρη δήθεν των εργαζομένων, τις τερατώδεις προσλήψεις που έγιναν από τη ΝΔ τα περασμένα χρόνια, παραβλέπουν ότι η χώρα καταστράφηκε από αυτή την τακτική».
Σύμφωνα με τον κ. Σημίτη, «ο δικομματισμός ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ είναι στείρος, διακρίνεται από συνεχείς υβριστικές αντιπαραθέσεις που απλοποιούν τα οικονομικά προβλήματα και καθιερώνουν το επίπεδο καφενειακής διαμάχης υπέργηρων συνταξιούχων».
Όπως ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του, το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε από ανθρώπους που είχαν το θάρρος να αντιδράσουν έντονα κατά της χούντας, από πρόσωπα που είχαν γνωρίσει την καταπίεση, την φυλακή, τα βασανιστήρια, την αυθαιρεσία της εξουσίας, από τους άσημους της μεγάλης μάζας που αισθάνονταν απέχθεια και αποστροφή προς τα παλαιά πολιτικά σχήματα.
Και πρόσθεσε: «Σήμερα δεν είναι 1981, όταν κέρδισε το ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά τις εκλογές, ούτε καν βρισκόμαστε στο 1989 όταν η παράταξη έχασε τις εκλογές αλλά συγκράτησε μεγάλο μέρος της δύναμής του. Σήμερα η παράταξη έχει χάσει σχεδόν ολοκληρωτικά την επιρροή της».
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα