ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΡΙΜΗΝΩΝ ΕΝΤΟΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΙΩΝ

12:16 17/5/2011 - Πηγή: Fimotro
Το Δημόσιο προχωράει σήμερα σε νέο δανεισμό μέσω τρίμηνων εντόκων γραμματίων. Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός Διαχειρίσεως Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα διενεργήσει δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων σε άϋλη μορφή, ποσού 1,25 δισ. ευρώ, λήξεως... 19 Αυγούστου 2011.
Η δημοπρασία θα γίνει με ανταγωνιστικές προσφορές από τους βασικούς διαπραγματευτές αγοράς, ενώ παρέχεται η δυνατότητα υποβολής μη ανταγωνιστικών προσφορών.
Οι μη ανταγωνιστικές προσφορές θα ικανοποιηθούν στην τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στην δημοπρασία μέχρι συνολικού ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού.Σημειώνεται πως κατά την προηγούμενη δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων στις 19 Απριλίου το Δημόσιο είχε αντλήσει 1,625 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,10%. Στην αμέσως προηγούμενη δημοπρασία τρίμηνων εντόκων, που είχε διενεργηθεί στις 15 Φεβρουαρίου, το Ελληνικό Δημόσιο είχε αντλήσει 390 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,85%.Με ενδιαφέρον αναμένεται η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στην έκδοση, οι οποίες έχουν δεχθεί παρατηρήσεις από την τρόικα ότι βοηθάνε το Δημόσιο, αγοράζοντας το μεγαλύτερο μέρος από τα έντοκα που εκδίδει κάθε φορά, με τα οποία καλύπτονται όχι μόνο οι λήξεις παλαιότερων τίτλων, αλλά και οι τρύπες του προϋπολογισμού. Τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ θεωρούν πως με τον τρόπο αυτό οι τράπεζες διαθέτουν στο Δημόσιο κεφάλαια που θα μπορούσαν να διοχετευθούν προς άλλες κατευθύνσεις.Πάντως τραπεζικοί κύκλοι επισημαίνουν πως τα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου έχουν υπάρξει το τελευταίο διάστημα προσοδοφόρα τοποθέτηση για τις τράπεζες και τους πελάτες τους. «Είναι μια κατάσταση που όλοι κερδίζουν», τονίζει χαρακτηριστικά τραπεζικό στέλεχος στο in.gr.Σε κάθε περίπτωση αν οι ελληνικές τράπεζες δεν καλύψουν το 65% της έκδοσης, όπως συνηθίζουν το τελευταίο διάστημα, το υπουργείο Οικονομικών περιέρχεται σε δύσκολη θέση, καθώς η πολιτική ηγεσία του προσδοκούσε από την αυξημένη διάθεση εντόκων να καλύψει ένα μέρος της πέμπτης δόσης του δανείου, σε περίπτωση που αυτή δεν εκταμιευθεί εγκαίρως..
Keywords
Τυχαία Θέματα