Νεα δυναμικη αποκτα η επισκεψη τσιπρα στην τουρκια...

Ξεχωριστή σημασία αποκτά το επικείμενο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, υπό το πρίσμα όχι μόνο της...
αντιμετώπισης των προσφφυγικών ροών προς τη χώρα μας από τα τουρκικά παράλια, αλλά και μετά τα νέα δεδομένα που προκαλεί το τρομοκρατικό χτύπημα των τζιχαντιστών στο Παρίσι.

Έτσι, αποκτά αναπόφευκτα νέα δυναμική το πάγιο ελληνικό αίτημα για δημιουργία «hot spots» στο
έδαφος της Τουρκίας για αντιμετώπιση του προσφυγικού στην πηγή του και πρωτίστως εκτός ευρωπαϊκών συνόρων.

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Ελλάδας, της Ευρώπης και της Τουρκίας γίνονται υπό τη σκιά των ραγδαίων εξελίξεων στο Παρίσι και μετά τις σκηνές φρίκης από το μπαράζ των τρομοκρατικών χτυπημάτων, πυροδοτώντας τόσο την εθνικιστική συζήτηση για κλειστά σύνορα, αλλά την ίδια ώρα αναβαθμίζει αυτόματα την ελληνική πρόταση για ταυτοποίηση των προσφύγων στην Τουρκία, με απευθείας πτήσεις προς την κεντρική Ευρώπη.

Το ταξίδι του πρωθυπουργού, αλλά και των αρμοδίων υπουργών στην Τουρκία στις 17-18 Νοεμβρίου, δεν προβλέπεται να αναβληθεί. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ιωάννη Μουζάλα, θα έχουν κρίσιμες συναντήσεις στη γειτονική χώρα, με κύρια αποστολή τους να βάλουν φρένο στις ροές των χιλιάδων προσφύγων που διασχίζουν το Αιγαίο, κάνοντας ένα παραπάνω βήμα για τη λύση του ευρωπαϊκού προβλήματος, το οποίο λαμβάνει άλλες διαστάσεις μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη.

Το γεγονός ότι δύο ύποπτοι τζιχαντιστές είχαν περάσει από τη Λέρο και στη συνέχεια μετακινήθηκαν στο Παρίσι αλλάζει τα δεδομένα για την επίλυση του ζητήματος.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις την Τετάρτη στην Άγκυρα με τον πρωθυπουργό Νταβουτογλου και τον πρόεδρο Ερντογάν, μεταφέροντας το ελληνικό αίτημα για λύση μέσω της Τουρκίας, θέση η οποία υποστηρίχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής που διεξήχθη την περασμένη βδομάδα στις Βρυξέλλες.

Η επίσκεψη γίνεται αμέσως μετά τη Σύνοδο των χωρών της G20 στην Αττάλεια και λίγο πριν την επερχόμενη Σύνοδο της ΕΕ με τη συμμετοχή της Τουρκίας για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες, πιθανότατα στις 29 Νοεμβρίου, με τον πρόεδρο Ερντογάν, μετά τη μεγάλη νίκη του, να διεκδικεί σημαντικό ρόλο στη διεθνή σκιακιέρα και να έχει απαιτήσεις από την Ευρώπη, εκμεταλλευόμενος το θέμα του προσφυγικού.

Η Ευρώπη, από την πλευρά της, εμφανίζεται διατεθειμένη να χορηγήσει στην Τουρκία περί τα τρία δισ. ευρώ και η Τουρκία πιθανότητα να ζητήσει ανταλλάγματα, επαναφέροντας το θέμα ένταξης στην Ευρώπη. Εξάλλου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνονται υπέρ του να επιταχυνθεί η διαδικασία για την απελευθέρωση των Τούρκων πολιτών που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη από την έκδοση βίζας και θα ανοίξει φέτος ένα ακόμη κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η Ελλάδα κατέστησε σαφές, κατά τη Σύνοδο της Μαλτας, ότι πριν τις επαφές της ΕΕ με την Τουρκία θα υπάρχει προσυνεννόηση με την Ελλάδα, τονίζοντας ότι αυτός είναι ο πολιτικός στόχος και δευτερευόντως να συζητήσουμε με την Τουρκία για τα θέματα που μας αφορούν.

Τονισε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα από ελληνικής πλευράς να υπάρξει συντονισμός περιπολιών με την Τουρκία, ωστόσο δεν συμφωνεί σε κοινές. «Δεν μας ενοχλεί μια ευρωπαϊκή ακτοφυλακή με Έλληνα κυβερνήτη» τόνισε προσφάτως ο κ. Μουζάλας, η οποία, όπως είπε, θα σέβεται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. «Θέλουμε η Frontex να πάει και στην Τουρκία» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Εξαλλου, σε ό,τι αφορά στις κοινές περιπολίες -ένα θέμα που έθιξε επίμονα η ελληνική αντιπροσωπεία- ο κ. Γιούνκερ φέρεται να αναγνώρισε πως πρόκειται για έναν λάθος όρο και μια άστοχη ιδέα, ενώ δεσμεύτηκε να μην επανέλθει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Αντί γι' αυτό θα συζητηθούν αναλυτικότερα οι συντονισμένες ενέργειες με τη γείτονα χώρα, οι οποίες δεν θα ανακινούν ευαίσθητα θέματα κυριαρχίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, στις συναντήσεις έγινε σαφές ότι το θέμα είναι ευρωπαϊκό, όχι μόνο ελληνικό ή ιταλικό, καθώς, όπως είπε, πρέπει να υπάρχει αμοιβαιότητα. Τόνισε ότι δεν μπορούν εδώ να αποθηκεύονται μετανάστες ή πρόσφυγες και δήλωσε, στέλνοντας προς την ΕΕ, ότι είναι δυνατόν να ανοίγουμε ή θα κλείνουμε κατά βούληση τα σύνορα.

Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα, οι ελληνικές προτάσεις εστιάζουν στα εξης:

- Κρίσιμο να περιοριστούν οι ροές από την Τουρκία σε συνεργασία και με τη Frontex, να φτάσει δηλαδή στα σύνορα της γειτονικής χώρας.

- Χρηματοδότηση της ΕΕ για τις θέσες φιλοξενίας στην Τουρκία, όπου από τα «hot spots» θα γίνεται απευθείας μετεγκατάσταση, ενώ ενημέρωσε ότι προτάθηκε να γίνουν και σε Λίβανο, Ιορδανία.

- Αύξηση θέσεων όσων θα μετεγκατασταθούν στην ΕΕ, να υπάρχει μία διαβεβαίωση ότι θα πανε στην Ευρώπη οι πρόσφυγες και ξεκαθάρισε ότι δεν γίνεται άλλοι να χτίζουν κέντρα φιλοξενίας και άλλοι να σηκώνουν φράχτες.

Επίσης, εκφράστηκε από την Ελλάδα και μπήκε και στη Σύνοδο ως θέμα το γεγονός ότι για τη μετεγκατάσταση θα πρέπει να υπάρχει ευρωπαϊκή πολιτική και να μη γίνεται σε εθελοντική βάση.

Σχετικά με τη χρηματοδότηση, ανέφερε ότι υπάρχουν γραφειοκρατικά προβλήματα ως προς τη χρηματοδότηση, όπου 30 εκατ. ευρώ ανήκουν στην ευρωπαϊκή, κυρίως, γραφειοκρατία και έτσι δεν εκταμιεύονται, διευκρινίζοντας ότι μέχρι τώρα οι δαπάνες καλύπτονται κυρίως από τον κρατικό προϋπολογισμό σε μια δύσκολη οι οικονομική κατάσταση για τη χώρα.
Keywords
Τυχαία Θέματα