''nea δημοσιονομικα μετρα δεν μπορουν να γινουν αποδεκτα''...

Νέα δημοσιονομικά μέτρα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά, σημείωσε για άλλη μία φορά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας πως «πρέπει να αρχίσουμε...
να αποκαθιστούμε αδικίες» και «να δώσουμε δουλειά στον κόσμο».
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σημείωσε πως «το μέτωπο της κυβέρνησης στο "όχι άλλα μέτρα" είναι αρραγές»: «Υπάρχει ένα σταθερό, απολύτως σταθερό πλαίσιο που έχουμε
διαμορφώσει ως κυβέρνηση που λέει: Νέα μέτρα δημοσιονομικά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά, είναι υπονομευτικά για την οικονομία και την ανάπτυξη».
Όπως είπε, «πρέπει ο κόσμος να σταματήσει να απειλείται και να εκφοβίζεται πως θα μειωθούν και άλλο τα εισοδήματά του», τα οποία, όπως ανέφερε, έχουν μειωθεί τραγικά.

O κ. Βενιζέλος σημείωσε μάλιστα πως «στήνεται ένα διεθνές επικοινωνιακό σκηνικό που θέλει να βάλει και πάλι την Ελλάδα στο επίκεντρο», τονίζοντας πως «αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί». Είναι ψευδές, επικίνδυνο, άδικο να παρουσιάζεται η Ελλάδα ως κεντρικό πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της παγκόσμιας οικονομίας, είπε, υπενθυμίζοντας ότι αν το ελληνικό χρέος είναι 350 δισ. ευρώ οι τρεις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης έχουν χρέος 7 τρισ. Ανέφερε ακόμη πως το διαρθρωτικό πλεόνασμα της Ελλάδας είναι 5%, που είναι η καλύτερη επίδοση στην ΕΕ. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι δεν έχει κανένα νόημα να εξυπηρετείς δημοσιονομικούς στόχους αν αυτοί οι στόχοι υπονομεύουν το ΑΕΠ, ενώ επανέλαβε τη θέση ότι χρειάζεται Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να διαμορφωθεί το πλαίσιο στοιχειώδους εθνικής συναίνεσης.
Αφήνοντας αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάσει, είπε πως «όσοι θέλουν να πληγεί η πολιτική σταθερότητα, θέλουν να πληγεί η οικονομική και η κοινωνική σταθερότητα».
«Συμβολική η παρουσία της Frontex»
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στο φλέγον ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης. «Η Ελλάδα ειναι χώρα υποδοχής μεταναστών» είπε, και πρόσθεσε: «Σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο, δεν μπορεί όμως η Ελλάδα να αδικείται ενδοευρωπαϊκά στο ζήτημα αυτό».
Χρειάζεται, υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, ορθό κανονιστικό πλαίσιο για το ζήτημα αυτό, που να μη χειρίζεται άνισα τις χώρες της ΕΕ, όπως και πολύ σοβαρότερα ποσά από αυτά που διαθέτει σήμερα η ΕΕ, η δε σημερινή παρουσία της FRONTEX είναι ουσιαστικά συμβολική.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξέφρασε την πλήρη έλλειψη ικανοποίησης της Αθήνας από τον τρόπο εφαρμογής των συμφωνιών επανεισδοχής των μεταναστών και κάλεσε την ΕΕ να επιμείνει στο ζήτημα αυτό. Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για «αγκύλωση» ορισμένων χωρών στο ζήτημα της συμφωνίας «Δουβλίνο 2». Η πραγματικότητα, όμως, πρόσθεσε και η αδυναμία της ΕΕ, πιέζουν για μια λύση στο θέμα αυτό.
Για το Κυπριακό, ο κ. Βενιζέλος είπε πως οι συνομιλίες έχουν εν τοις πράγμασι ξεκινήσει, ανεξαρτήτως ανακοινωθέντος.
Το ανακοινωθέν δεν είναι ένα τυπικό κείμενο, αναφέρεται στην ουσία των συνομιλιών και επομένως είναι το ίδιο το προκαταρκτικό αποτέλεσμα της αρχής των διαπραγματεύσεων, υπογράμμισε.
Υπενθύμισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση θέλει να αναφερθεί στο ανακοινωθέν η ανάγκη τήρησης των αποφάσεων του ΟΗΕ, του ευρωπαϊκού κεκτημένου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και, βεβαίως, να βρεθεί μια λύση αποδεκτή από τον κυπριακό λαό, που να μπορεί να εγκριθεί σε δημοψήφισμα.
Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης και του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή, θα γίνει σε υψηλό υπηρεσιακό επίπεδο, δεν συνιστά εκ του σύνεγγυς τετραμερή, την οποία η Αθήνα διευκρίνισε ότι δεν αποδέχεται και δεν θα αποδεχθεί.
«Μεγάλη η σημασία της Αιγύπτου»
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στα σοβαρά διεθνή ζητήματα.
Μεταξύ άλλων είπε πως η σημασία της Αιγύπτου είναι πολύ μεγάλη ώστε πρέπει, πάση θυσία, να αποφευχθεί η αστάθεια σε αυτή τη χώρα.
Αναφέρθηκε επίσης στις «αντιστάσεις» που συναντά η διαδικασία «Γενεύη 2» για τη Συρία, από την πλευρά τόσο της συριακής κυβέρνησης, όσο και της αντιπολίτευσης και τόνισε τη σημασία να σταματήσει η ανθρωπιστική κρίση στη μεσογειακή αυτή χώρα.
Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της Λιβύης, τόσο ως προς την οριοθέτηση της ΑΟΖ, όσο και για τις μεταναστευτικές ροές και την όλη κατάσταση στη Μεσόγειο.
Μήνυμα στην Αλβανία
Επίσης, ζήτησε την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάρτισης της συμφωνίας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με την Αλβανία.
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι οι αρχές της υπογραφείσης κατά το παρελθόν συμφωνίας δεν μπορούν να αλλάξουν, θα μπορούσαν όμως να ιδωθούν ορισμένα τεχνικά ζητήματα.
Ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε ότι η Αλβανία έχει εκφράσει την ετοιμότητά της για ένταξη στην ΕΕ και η Αθήνα την έχει στηρίξει, για να καλέσει, εμμέσως πλην σαφώς, τα Τίρανα, να σπεύσουν να λύσουν αυτό το θέμα στη βάση των ευρωπαϊκών αρχών.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα