''ναι'' απο το υπουργικο συμβουλιο στην πορτογαλια στη μειωση των συνταξεων του δημοσιου...

17:40 13/9/2013 - Πηγή: Fimotro
Σχέδιο νόμου το οποίο προβλέπει μείωση των συντάξεων του δημοσίου, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα στο ασφαλιστικό σύστημα, ενέκρινε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο στην Πορτογαλία...

Οι συντάξεις που ξεπερνούν τα 600 ευρώ το μήνα, θα περικοπούν κατά 10% κατά μέσο όρο από τις αρχές του 2014, σύμφωνα με το νομοσχέδιο.
Ο γενικός γραμματέας δημόσιας διοίκησης Έλντερ Ρουζαλίνου υποστήριξε ότι ο εκ νέου υπολογισμός των συντάξεων και των ασφαλιστικών εισφορών θα μειώσει το έλλειμμα των δημοσίων ασφαλιστικών ταμείων κατά 1,1 δισ. ευρώ το 2014, από 4,4 δισ. ευρώ φέτος.
Επίσης ανέφερε
ότι η κυβέρνηση πρότεινε την τροποποίηση ενός νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, που απέρριψε ως αντισυνταγματικό το Συνταγματικό Δικαστήριο τον περασμένο μήνα.
Το κυβερνητικό νομοσχέδιο έχει στόχο να υπάρξει σύγκλιση των συντάξεων του δημοσίου με εκείνες των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.
«Γνωρίζουμε ότι το νομοσχέδιο θα προκαλέσει έναν βαθύ διάλογο. Αυτή η μεταρρύθμιση είναι πολύ σημαντική για την διόρθωση του ελλείμματος του δημοσίου συνταξιοδοτικού συστήματος, το οποίο αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα για τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών», είπε ο γενικός γραμματέας δημόσιας διοίκησης της Πορτογαλίας.
Το νομοσχέδιο, το οποίο απέρριψε πρόσφατα το συνταγματικό δικαστήριο της Πορτογαλίας, προέβλεπε μέτρα όπως η θέσπιση της κινητικότητας και της διαθεσιμότητας στο δημόσιο.
Αναζητώντας εναλλακτική λύση, η κυβέρνηση προτείνει το πλεονάζον προσωπικό να υπάγεται σε προγράμματα επανεκπαίδευσης με μισθό μειωμένο κατά 40% και 60% εάν δεν μπορούν να αναλάβουν νέα καθήκοντα μετά τη διαδικασία αυτή.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters
Keywords
Τυχαία Θέματα