Μόρια: η ελας ψάχνει τον καθοδηγητή

14:02 17/9/2020 - Πηγή: Fimotro

Στα κινητά τηλέφωνα των έξι κατηγορουμένων της καταστροφής του ΚΥΤ Μόριας είχε επικεντρωθεί η αστυνομική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρχε καθοδήγηση στις πράξεις τους, μηνύματα παρότρυνσης και οργανωμένης σχεδίασής τους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Π. Σπυρόπουλου στιν Ελεύθερο Τύπο, το ίδιο έγινε και με τους 13 προσαχθέντες από το ΚΥΤ Σάμου μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς έξω από αυτό, από τους οποίους οι 10 αφέθηκαν ελεύθεροι και οι τρεις εξετάζονται ακόμη. Από τα πρώτα στοιχεία της έρευνας δεν έχουν βρεθεί ύποπτες επικοινωνίες, μηνύματα ή διαδικτυακές επαφές. Υποψίες εμπρησμού έχουν

και οι 15 πυρκαγιές που ξέσπασαν το τελευταίο 48ωρο σε Αλεξανδρούπολη, Σουφλί, Διδυμότειχο και Ορεστιάδα προκαλώντας την ενεργοποίηση μικτού κλιμακίου της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αν. Μακεδονίας & Θράκης, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν. Οι πρώτες ενδείξεις κάνουν λόγο για κτηνοτρόφους ή παράνομους μετανάστες που βάζουν φωτιά για να ζεσταθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι αστυνομικοί έχουν προβεί σε ανάσυρση του ιστορικού περιήγησής τους στο Διαδίκτυο, όπως και σε διαδικτυακές εφαρμογές επικοινωνίας για να διαπιστώσουν αν υπήρχαν συγκεκριμένα πρόσωπα που φαίνεται να πυροδότησαν τον υπάρχοντα εκνευρισμό προσφύγων και μεταναστών, οδηγώντας στην «τελική έκρηξη» και ολική καταστροφή του ΚΥΤ Μόριας.

Στο μεταξύ οι τέσσερις ενήλικες κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν χθες στον εισαγγελέα και οι δύο ανήλικοι στους κατά τόπους εισαγγελείς Θεσσαλονίκης και Πιερίας. Σε βάρος τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, εμπρησμό, φθορά ξένης περιουσίας, στάση, όπως επίσης και παράνομη οπλοκατοχή.

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. φοβούνται το «κακό παράδειγμα» της καταστροφής της Μόριας να τύχει… μίμησης σε άλλες δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, που βρίσκονται σε καραντίνα λόγω COVID-19, και λαμβάνουν μέτρα πρόληψης και αποτροπής ενός τέτοιου εμπρηστικού ενδεχόμενου, που θα έχει ανεξέλεγκτες συνέπειες. Οι φόβοι για «νέες»… Μόριες επικεντρώνονται αρχικά στις δομές φιλοξενίας σε Σχιστό, Μαλακάσα, Ελαιώνα και στο ΚΥΤ Σάμου.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε δηλώσεις του στον «Guardian» αναφέρει ότι το νησί της Λέσβου θα αδειάσει από πρόσφυγες μέχρι το Πάσχα και θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την αποσυμφόρηση του καταυλισμού των προσφύγων. Ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Από τους περίπου 12.000 πρόσφυγες εδώ σήμερα, προβλέπω ότι οι 6.000 θα μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα μέχρι τα Χριστούγεννα και οι υπόλοιποι μέχρι το Πάσχα. Οι άνθρωποι αυτού του νησιού έχουν περάσει πολλά. Ηταν πολύ υπομονετικοί».

Αστυνομική Διεύθυνση… Καρά Τεπέ, δημιουργεί η Ελληνική Αστυνομία με έδρα τη δομή φιλοξενίας και ομάδα ΕΚΑΜ να περιπολεί εσωτερικά και εξωτερικά του περιφραγμένου χώρου. Θα την επανδρώσουν 350 αστυνομικοί που θα φθάσουν τμηματικά στο νησί από άλλες αστυνομικές διευθύνσεις, ενώ θα έχουν αποκλειστική αρμοδιότητα τη φύλαξη της δομής, ανεξάρτητα από την Αστυνομική Διεύθυνση του νησιού. Η αυτόνομη αστυνομική υπηρεσία θα έχει και Τμήμα Ασφαλείας με 30 αστυνομικούς.
Η δημιουργία της συγκεκριμένης Αστυνομικής Διεύθυνσης φαίνεται να ζητήθηκε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που βρίσκεται στο νησί, η οποία μάλιστα θα έχει δικό της διοικητή, αστυνομικό διευθυντή, ο οποίος θα αποσπαστεί από την Αττική. Με αυτόν τον τρόπο, επιδιώκεται η εξασφάλιση της νέας δομής φιλοξενίας, η άμεση επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων σε περίπτωση συμπλοκών ή εξεγέρσεων και καταστροφικών φαινομένων Μόριας.

The post Μόρια: Η ΕΛΑΣ ψάχνει τον καθοδηγητή appeared first on Fimotro.

Keywords
Τυχαία Θέματα