Μμε: η μαχη της επικοινωνιας και των εντυπωσεων των πολιτικων αρχηγων

15:14 21/3/2012 - Πηγή: Fimotro
Γράφει o "Παλιός Χ"
Η προεκλογική περίοδος αρχίζει, μαζί της και ο επικοινωνιακός πόλεμος. Ειδικοί αναλυτές, επι κοινωνιολόγοι και image Makers, σχετικοί ή «άσχετοι» θα έχουν την τιμητική τους. Όπως σε κάθε γεγονός θα εμφανίζονται οι «ειδικοί» για να το σχολιάσουν. Θα...
έχουμε το ίδιο φαινόμενο με την οικονομική κρίση, που η μισή Ελλάδα είχε γεμίσει οικονομολόγους. Τώρα με επι κοινωνιολόγους, παράθυρα, παραθυρόφυλλα και φεγγίτες θα έχουν την τιμητική τους τα ΜΜΕ.
Εμείς αν και είμαστε στο χώρο, θα παρακολουθήσουμε με ψυχραιμία τα γεγονότα, σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα. Σήμερα λοιπόν θα δώσουμε την έννοια της επικοινωνίας, έτσι ακριβώς όπως την εννοούν οι ειδικοί.
Ο ορισμός της έννοιας επικοινωνία είναι πολύ βαθύς με ποικίλες ερμηνείες και έννοιες. Περίπου δύο αιώνες πριν ξεκίνησε μια παρατεταμένη επανάσταση από τη
Δύση. Πιο καθολική από τη Γαλλική, τη Ρωσική Κινεζική, πιο μακρόπνοη από την βιομηχανική και εξ ίσου αμφιλεγόμενη με εκείνες: η Επανάσταση της επικοινωνίας.
Στην Ελλάδα η μαζική επικοινωνία, όπως και σε άλλες χώρες, έχει συνδεθεί με τη «σύγχρονη τεχνολογία» και εισαγωγή θεσμών και προτύπων ζωής , που καθιστούν τον άνθρωπο δέσμιο αυτής της σύγχρονης τεχνολογίας, προωθώντας ή αναχαιτίζοντας την «διακίνηση σκέψεων και ιδεών» σύμφωνα με τις αρχές των εξουσιαστών της μαζικής επικοινωνίας.
Αναλυτές, σχολιαστές, διανοητές, στοχαστές, επι κοινωνιολόγοι και δημοσιογράφοι, προσεγγίζουν με το δικό τους τρόπο την έννοια «επικοινωνία» και όχι των ορισμό από τους τηλεοπτικούς «μαϊντανούς».

O Charles H. Cooley δίνει τον εξής ορισμό στα κείμενα του: Η σημασία της επικοινωνίας.
Με τη λέξη επικοινωνία εννοούμε το μηχανισμό, μέσω του οποίου υπάρχουν και αναπτύσσονται οι ανθρώπινες σχέσεις, όλα τα σύμβολα του νου, μαζί με τα μέσα μεταβίβασής τους στο χώρο και διατήρησης τους στο χρόνο. Περιλαμβάνει την έκφραση του προσώπου, τη στάση και τη χειρονομία. Τους τόνους της φωνής, τις λέξεις, τη γραφή, την τηλεόραση και οποιοδήποτε άλλο πρόσφατο επίτευγμα στην κατάκτηση του χώρου και του χρόνου.
Ο Robert E. Park στα κείμενα του: Σκέψεις για την επικοινωνία, συμφωνεί με τον Κούλευ και προσδιορίζει με τον δικό του τρόπο την έννοια επικοινωνία. Θεωρεί ότι η επικοινωνία, είναι μια διαδικασία ή μορφή αλληλόδρασης διαπροσωπική, κοινωνική με τη στενότερη έννοια, ανεξάρτητα αν γίνεται μέσω χειρονομιών, έναρθρου λόγου ή συμβατικών συμβόλων οποιουδήποτε είδους.
Ο Harold D. Lasswell, συνοψίζει προγραμματικά το πεδίο και τις επί μέρους κατηγορίες της επιστημονικής έρευνας για την επικοινωνία: Η δομή και η λειτουργία της επικοινωνίας στην κοινωνία σε μια διάσημη φόρμουλα: ποιος/λέει τι/από ποιο μέσο/σε ποιόν/με τι αποτέλεσμα. Εξειδικεύοντας την πράξη της επικοινωνίας, την ορίζει με τα εξής ερωτήματα που ζητάει να απαντηθούν:
-Ποιος
-Λέει τι
-Από ποιο μέσο
-Σε ποιόν
-Με τι αποτέλεσμα
Η επιστημονική μελέτη της διαδικασίας της επικοινωνίας, συνήθως ασχολείται με κάποιο από αυτά τα ερωτήματα. Οι επιστήμον
Keywords
Τυχαία Θέματα