Μητσοτάκης: δύσκολη νύχτα, καλό το κείμενο

15:37 2/10/2020 - Πηγή: Fimotro
Ικανοποίηση του πρωθυπουργού για το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής

Είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι από τα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τέλος της συνεδρίασης. Ξεκαθάρισε ότι η αποφυγή κάθε μονομερούς ενέργειας είναι προϋπόθεση για τη βελτίωση των σχέσεων Ευρώπης-Τουρκίας. Αυτό αποσαφηνίζεται με απόλυτη ευκρίνεια στην πρώτη παράγραφο.

Όπως είπε παράλληλα αποτυπώνεται ότι αν η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες και η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία για να υπερασπιστεί τα

συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών-μελών.

Αποφάσεις αν χρειαστεί θα ληφθούν μέχρι τέλη Δεκεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι υπάρχει θετική αναφορά στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών που αφορούν ένα μόνο ζήτημα, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωών. Αυτό αποτυπώνεται και στα συμπεράσματα. Προσδοκούμε σε μόνιμη και θετική σχέση με την Τουρκία και γι’ αυτό υπάρχει η θετική ατζέντα, συνέχισε ο πρωθυπουργός. Υπάρχει διάθεση για επανεξέταση σημαντικών πτυχών, η τελωνειακή ένωση αλλά και η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Σε ότι αφορά την Κύπρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε σημαντική την αναφορά ότι ο τρόπος που μπορεί η χώρα να λύσει τις διαφορές της στις ΑΟΖ είναι μέσα από διαπραγματεύσεις με βάση το διεθνές δίκαιο, αλλά και αυτή που ζητά να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του κυπριακού.

Ηταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση, έγινε εντατική δουλειά από Αθήνα και Λευκωσία. Το τελικό κείμενο είναι διαφορετικό από το πρώτο που είχαμε απορρίψει. Πιστεύω ότι καταλήξαμε σε ένα πολύ καλό κείμενο για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ευρώπη, αλλά και για την Τουρκία γιατί θέτει την ισορροπία για να έχουμε καλύτερη σχέση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δήλωσε στους ηγέτες ότι η χώρα μας είναι διατεθειμένη αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία για την ΑΟΖ να παραπέμψουμε το θέμα στο Δικαστήριο της Χάγης και να δεχτούμε την ετυμηγορία τους. «Ελπίζω αυτές οι διαπραγματεύσεις να μην είναι διακοσμητικές, αλλά να καταλήξουν σε ένα απτό αποτέλεσμα».

Δεν υπάρχει ακόμα ημερομηνία για τις διερευνητικές, είπε αλλά εκτίμησε ότι το θέμα θα λυθεί υπηρεσιακά. Το αντικείμενο τους και στους 60 γύρους που προηγήθηκαν είναι το ίδιο. Υπάρχουν και άλλοι μηχανισμοί διαλόγου για θέματα που αφορούν τις δυο χώρες, συνέχισε. Μεταξύ αυτών οι συναντήσεις ΥΠΕΞ, μεταξύ ηγετών ή για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Κληθείς να απαντήσει αν ενοχλήθηκε από το αρχικό κείμενο της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι δυναμική η επεξεργασία των κειμένων και υποστήριξε ότι αυτή τη φορά υπήρξαν πολύ πιο σημαντικές αλλαγές απ’ ότι συνήθως. «Σε αντίθεση με το παρελθόν, το θέμα της Τουρκίας κάλυψε πάνω από το μισό του χρόνου», σημείωσε. Δεν υπήρχε απόλυτη κατανόηση ή γνώση των λεπτομερειών σε επίπεδο ηγετών και γι’ αυτό το γεγονός ότι υπήρξε αναλυτική ενημέρωση ήταν σημαντικό.

The post Μητσοτάκης: Δύσκολη νύχτα, καλό το κείμενο appeared first on Fimotro.

Keywords
Τυχαία Θέματα