Μηπως ειναι μια ευκαιρια;

07:29 27/1/2015 - Πηγή: Fimotro
Αγαπητό Fimotro,
Και σε αυτές τις εκλογές εμφανίστηκε ένας πρωταγωνιστής που υπήρχε και στις προηγούμενες αλλά και που κανείς δεν του δίνει την πρέπουσα σημασία. Αυτός είναι η αποχή...
που έφτασε το ποσοστό-ρεκόρ του 36.13%. Στις Ευρωεκλογές του 2014 το ποσοστό της αποχής ήταν επίσης πολύ υψηλό, λίγο πάνω από 40%.

Το νούμερο 36.13% είναι πράγματι εντυπωσιακό: Είναι σχεδόν το ίδιο με το ποσοστό που πήρε το πρώτο κόμμα. Σημαίνει
πως ένας στους τρείς ψηφοφόρους δεν πήγαν να ψηφίσουν! Εύλογα λοιπόν σκέφτεται κανείς πώς κάτι τέτοιο είναι δυνατόν. Αν σκεφτούμε όλους τριγύρω μας, στο σπίτι μας, στην οικογένειά μας, στον τόπο εργασίας μας, είναι μάλλον αδύνατον να βρούμε έναν για κάθε τρεις που δεν ψήφισε. Τι συμβαίνει, λοιπόν; Είναι δυνατόν τα στοιχεία του υπουργείου εσωτερικών να είναι λάθος; Μάλλον όχι. Πού είναι λοιπόν όλοι αυτοί οι περισσότεροι από 2 εκατομμύρια ψηφοφόροι και γιατί δεν πάνε να ψηφίσουν;

Ένα σημαντικό μέρος της απάντησης βρίσκεται, πιστεύω, στην σύνθεση των εκλογικών καταλόγων. Πέραν από τους υπερήλικες, ανάπηρους, ασθενείς κλπ που δεν μπορούν να προσέλθουν είναι και όλοι αυτοί που βρίσκονται εκτός Ελλάδος. Ακούσαμε, για παράδειγμα, ότι τα τελευταία πέντε χρόνια 200.000 νέοι έφυγαν από την Ελλάδα για να εργαστούν σε χώρες όπως η Γερμανία και η Βρετανία. Επίσης άλλοι πάρα πολλοί έχουν φύγει εδώ και περισσότερα χρόνια. Ασφαλώς μερικοί ήρθανε για να ψηφίσουνε αλλά αυτοί είναι ένα πάρα πολύ μικρό ποσοστό. Αν είχαν έρθει έστω και οι μισοί ή το ένα τρίτο θα είχε “πήξει” το αεροδρόμιο, τα λιμάνια, κλπ. Κάτι τέτοιο δεν έγινε. Όλοι αυτοί που δεν ήρθαν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είναι Έλληνες πολίτες, αρκετοί έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, κατά πάσα πιθανότητα πληρώνουν φόρους (ή θα αναγκαστούν να πληρώσουν σε περίπτωση που επιστρέψουν, κληρονομήσουν ή οτιδήποτε άλλο) αλλά το Ελληνικό Κράτος δεν τους δίνει την δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από εκεί που βρίσκονται.

Ο νέος πρωθυπουργός κ. Τσίπρας έχει πει στο παρελθόν ότι ο εκλογικός νόμος είναι άδικος και προτίθεται να φέρει προς ψηφοφορία νέο που θα κατοχυρώνει την απλή και άδολη αναλογική. Τί το καλύτερο για την χώρα που γέννησε την δημοκρατία! Μήπως όμως θα είναι και μία ευκαιρία να θεσμοθετηθεί και στην Ελλάδα η δυνατότητα ψηφοφορίας με αλληλογραφία; Η διαδικασία είναι πάρα πολύ απλή και εφαρμόζεται με επιτυχία σε πολλές χώρες του κόσμου. Έχω την εντύπωση επίσης ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν δίνει την δυνατότητα επιστολικής ψήφου στους πολίτες της. Δεν είναι λοιπόν εξαιρετική ευκαιρία να γίνει αυτό τώρα;

Πριν από μερικά χρόνια είχε ανακινηθεί το ζήτημα και τότε κάποιοι βουλευτές είχαν πει ότι αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο, “αν είναι δυνατόν να μας λένε οι απ’ έξω τί θα κάνουμε εδώ μέσα” είχε πει κάποιος. Ελπίζω να μην επικρατήσουν πάλι τέτοιες μικρότητες, το Ελληνικό Σύνταγμα δίνει το δικαίωμα της ψήφου σε όλους τους Έλληνες πολίτες άνω των 18 ετών, δεν λέει πουθενά ότι υπάρχουν γεωγραφικοί περιορισμοί. Είναι μάλλον φαιδρό τον 21ο αιώνα να συμπεριφερόμαστε όπως η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία πριν από 2000 χρόνια και να επιβάλλουμε στους πολίτες να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους για να ασκήσουν στοιχειώδη δικαιώματα όπως αυτό του εκλέγειν.

Απομένει λοιπόν να δούμε αν το ζήτημα θα ανακινηθεί ξανά, αν θα ανακινηθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία (η εμπειρία του παρελθόντος λέει πως ότι ξεκινάει από την αντιπολίτευση εξ ορισμού καταψηφίζεται από την κυβέρνηση) και αν η παρούσα βουλή θα σταθεί στο ύψος που αρμόζει και θα βάλει την Ελλάδα στις πολιτισμένες χώρες που δίνουν την δυνατότητα ψήφου εξ’ αποστάσεως στους πολίτες της.

Μετά τιμής
Δημήτρης Αργυρόπουλος

Υ.Γ. Απ΄ότι γνωρίζω η δυνατότητα επιστολικής ψήφου δίνεται εδώ και μερικά χρόνια στους πολίτες της “γείτονος και φίλης” Τουρκίας, αν αυτό μπορεί να χρησιμεύσει ως “καρότο” για μερικούς δύσπιστους.
Keywords
Τυχαία Θέματα