''μη αποδεκτη η κατασκοπεια μεταξυ φιλων''...

09:47 2/7/2013 - Πηγή: Fimotro
Διευκρινίσεις από τις ΗΠΑ για τα περί κατασκοπείας της αμερικανικής NSA σε βάρος της Γερμανίας και της Ε.Ε. ζητεί το Βερολίνο.
Ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ...
εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ, δήλωσε σήμερα ότι η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε το Σαββατοκύριακο την έκπληξή της στην αμερικανική πλευρά με αφορμή τα σχετικά δημοσιεύματα
και τόνισε πως οι ΗΠΑ οφείλουν να αποκαταστήσουν το κλίμα εμπιστοσύνης με τους ευρωπαίους εταίρους τους.
«Εάν επιβεβαιωθεί ότι διπλωματικές αποστολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μεμονωμένων ευρωπαϊκών χωρών αποτελούσαν αντικείμενο κατασκοπείας, πρέπει να πούμε ξεκάθαρα ότι η κατασκοπεία μεταξύ φίλων δεν είναι αποδεκτή. Δεν βρισκόμαστε πλέον στον Ψυχρό Πόλεμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς σχετικά με τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και της Ε.Ε., ο κ. Ζάιμπερτ απάντησε: «Η αμοιβαία εμπιστοσύνη είναι αναγκαία για να υπάρξει συμφωνία».
Την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης ζητούν την ίδια ώρα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που κάλεσαν την κ. Μέρκελ να ζητήσει άμεσα εξηγήσεις από την Ουάσιγκτον.
Το ζήτημα απασχολεί και την ομοσπονδιακή εισαγγελία στην Καρλσρούη η οποία αξιολογεί όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες για τα προγράμματα παρακολούθησης, προκειμένου να αποφασιστεί εάν και πότε θα ξεκινήσει επίσημα έρευνες. Αυτό τουλάχιστον είπε στο περιοδικό der Spiegel εκπρόσωπος των εισαγγελικών αρχών, θεωρώντας σχεδόν βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν μηνύσεις.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Deutsche Welle
Keywords
Τυχαία Θέματα