Μεξικο: αποδειξεις για τη νοθεια στις εκλογες προσκομισε ο ομπραδορ

16:48 13/7/2012 - Πηγή: Fimotro

Πληθώρα αποδεικτικών στοιχείων για την «εξαγορά» των πρόσφατων εκλογών από τον Ενρίκε Πένια Νιέτο κατέθεσε ο μεγάλος χαμένος, ο κεντροαριστερός Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, μαζί με την ένσταση στο εκλογοδικείο για το αποτέλεσμα των εκλογών...
της 1ης Ιουλίου στο Μεξικό.
Ο Ομπραδόρ, επικεφαλής του Κόμματος για τη Δημοκρατική Επανάσταση (PDR), κατηγορεί τον Ενρίκε Πένια Νιέτο και το Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα του (PRI) ότι εξαγόρασαν 5 εκατομμύρια ψήφους χαρίζοντας δωροεπιταγές, μετρητά, τρόφιμα, οικοδομικά υλικά, μέχρι και… σακιά με λίπασμα στους φτωχότερους ψηφοφόρους, σε αντάλλαγμα της
ψήφου τους.
Οι δικηγόροι του Ομπραδόρ κατέθεσαν ένσταση στο εκλογοδικείο της χώρας το βράδυ της Πέμπτης, προσκομίζοντας κιβώτια με έγγραφα, βίντεο, φωτογραφίες, αλλά και οικιακές συσκευές, ρούχα και μαγειρικά σκεύη, τα οποία φέρεται να μοίραζε στους ψηφοφόρους το PRI. Οι δικηγόροι αναμένεται να παρουσιάσουν επίσης στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο Νιέτο ξόδεψε 4 δισ. πέσος στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, δηλαδή 12 φορές περισσότερο από το θεσμοθετημένο όριο των 330 εκατομμυρίων.
Είναι η δεύτερη φορά που ο υποψήφιος της Αριστεράς θέτει σε αμφισβήτηση τα εκλογικά αποτελέσματα. Η πρώτη ήταν το 2006, όταν έχασε τη μάχη στις Προεδρικές εκλογές από τον δεξιό Φελίπε Καλδερόν, με διαφορά μικρότερη από 1%. Στις εθνικές εκλογές της 1ης Ιουλίου, σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση, η κεντρώα παράταξη με επικεφαλής τον Νιέτο έλαβε 38,21%, αφήνοντας τον Ομπραδόρ στη δεύτερη θέση με ποσοστό 31,59%.
Ο Ομπραδόρ, από την πλευρά του, κάνει λόγο για καταπάτηση του νόμου περί ελεύθερων εκλογών, αφήνοντας επίσης ισχυρές αιχμές για τη μεροληπτική στάση των μέσων μαζικής ενημέρωσης, και ιδίως του «Televisa» του μεγαλύτερου τηλεοπτικού δικτύου της χώρας. Επιπλέον, υποστηρίζει ότι οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις, οι οποίες έδειχναν μπροστά τον Νιέτο με διψήφια διαφορά, αποτελούν μία ακόμη απόδειξη της «τυφλής» και «αγορασμένης» υποστήριξης του τελευταίου από τα Μέσα.
Οι επίσημοι εκπρόσωποι του PRI αντικρούουν τις κατηγορίες και χαρακτηρίζουν τον Ομπραδόρ ως «πικραμένο ηττημένο» της εκλογικής μάχης. Μετά την ένσταση που κατέθεσε το Κόμμα για τη Δημοκρατική Επανάσταση, πάντως ,το εκλογοδικείο καλείται να ανακηρύξει επίσημα τον νικητή των εκλογών μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα