Μετασχηματιζεται η genikh σε επενδυτικο οργανισμο

23:42 2/12/2013 - Πηγή: Fimotro
Στην τελική ευθεία εισέρχεται ο μετασχηματισμός της Geniki Bank σε ένα εξειδικευμένο αναπτυξιακό και επενδυτικό τραπεζικό οργανισμό, βάση του επιχειρηματικού σχεδίου που διαμορφώνει ο διευθύνων σύμβουλος...
της τράπεζας Νίκος Καραμούζης και προβλέπει μεταξύ άλλων την κεφαλαιακή της ενίσχυση από τις αγορές.

Το σχέδιο, με την ολοκλήρωσή του, θα υποβληθεί σύντομα για έγκριση στις αρμόδιες αρχές. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση
των αποτελεσμάτων εννεαμήνου του 2013 της τράπεζας, οι δραστηριότητές της θα επικεντρωθούν:

· Στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και προϊόντων διαχείρισης περιουσίας,

· Στη στοχευμένη άντληση καταθέσεων μέσα από το εξειδικευμένο δίκτυο καταστημάτων της Τράπεζας,

· Sτην επιλεκτική χρηματοδότηση υγιών επιχειρήσεων με κεφάλαια και ρευστότητα και την παράλληλη άντληση κεφαλαίων από τις διεθνείς αγορές,

· Στις συμβουλευτικές υπηρεσίες κεφαλαιαγοράς, στη διαχείριση διεθνών και εγχώριων αναπτυξιακών και επενδυτικών κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση και εξυγίανση των επιχειρήσεων,

· Στην προσφορά ολοκληρωμένων υπηρεσιών αποτελεσματικής διαχείρισης προβληματικών δανείων.

Μέσα από αυτές τις υπηρεσίες, η Γενική Τράπεζα θα συνεχίσει να στηρίζει τη βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, προς όφελος των μετόχων, των πελατών της και του συνόλου της ελληνικής οικονομίας.

Εν τω μεταξύ, σχεδόν ένα χρόνο μετά την ένταξή της στον Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, η Γενική Τράπεζα πορεύεται στο μέλλον, με μηδενική εξάρτηση από το Δημόσιο, το ΤΧΣ και την Τράπεζα της Ελλάδος για κεφάλαια και ρευστότητα, με πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της, με σημαντική βελτίωση της οργανικής της επίδοσης, με ισχυρούς χρηματοοικονομικούς δείκτες και με άρρηκτους δεσμούς με την πελατεία της που την περιβάλλει με εμπιστοσύνη.

Ειδικότερα, στο εννεάμηνο του 2013 καταγράφηκαν τα εξής:

· Σημαντική περαιτέρω βελτίωση του λειτουργικού αποτελέσματος το 3ο τρίμηνο σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα. Η λειτουργική ζημιά, εξαιρουμένων έκτακτων εξόδων, περιορίστηκε σε € 4,6 εκατ. έναντι € 13,1 εκατ. και € 9,5 εκατ. το 1ο και το 2ο τρίμηνο αντίστοιχα.

· Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 37% έναντι του προηγούμενου τριμήνου, ενώ εξαιρουμένης της επίδρασης του προγράμματος αποχώρησης των εργαζομένων, τα λειτουργικά έξοδα διαμορφώθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι τριμήνων.

· Οι δείκτες ρευστότητας της Τράπεζας διατηρήθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα, από τους καλύτερους στην ελληνική αγορά, με το δείκτη δανείων προς καταθέσεις να διαμορφώνεται στο 93% και το δείκτη ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος στο 22,3%, χωρίς καμία εξάρτηση για ρευστότητα από το Δημόσιο, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την Τράπεζα της Ελλάδος.

· Ενισχύθηκε περαιτέρω η κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας διατηρώντας τον υψηλότερο δείκτη βασικών κεφαλαίων στην ελληνική αγορά (Core Tier I), στο 17,55%, χωρίς καμία εξάρτηση για κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ή το Δημόσιο.

· Η δημιουργία νέων επισφαλών δανειακών απαιτήσεων επιβραδύνθηκε σημαντικά, ενώ η Τράπεζα είναι ιδιαίτερα θωρακισμένη σε δυσμενείς εξελίξεις, διατηρώντας τον υψηλότερο στην ελληνική αγορά δείκτη κάλυψης επισφαλών απαιτήσεων, με τη σχέση Προβλέψεων προς Δάνεια σε Καθυστέρηση να διαμορφώνεται σε 63%.

· Η Γενική Τράπεζα, σχεδόν ένα χρόνο μετά την ένταξή της στον Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, διατηρεί ισχυρούς χρηματοοικονομικούς δείκτες και πορεύεται στο μέλλον με αισιοδοξία, διαμορφώνοντας ένα νέο επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης εργασιών, με στόχο τη σταδιακή μετατροπή της σε ιδιωτικό, ανεξάρτητο, εξειδικευμένο, αναπτυξιακό και επενδυτικό τραπεζικό οργανισμό.

Μείωση εξόδων

Στις 19.7.2013, ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς ανακοίνωσε Πρόγραμμα Αποχώρησης, στο οποίο έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι της Τράπεζας και των Θυγατρικών Εσωτερικού, οι οποίοι απασχολούνται με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου καθώς και οι έχοντες σχέση έμμισθης εντολής με πάγια αντιμισθία.

Το πρόγραμμα ήταν σε ισχύ από την 19.7.2013 έως την 9.9.2013. Στο πρόγραμμα δήλωσαν συμμετοχή από τη Γενική Τράπεζα 365 άτομα. Η Διοίκηση εκτιμά ότι η μεγάλη συμμετοχή των υπαλλήλων στο πρόγραμμα θα συμβάλει περαιτέρω στην επίτευξη θετικών λειτουργικών αποτελεσμάτων το 2014. Οι ετήσιες ωφέλειες εκτιμώνται άνω των € 15 εκατ. τα επόμενα χρόνια.

Στο πλαίσιο του εξορθολογισμού του δικτύου καταστημάτων συνολικά του Ομίλου Πειραιώς, το 3ο τρίμηνο διέκοψαν τη λειτουργία τους 6 καταστήματα, οι εργασίες και οι πελάτες των οποίων ενσωματώθηκαν σε άλλα καταστήματα της Γενικής και του Ομίλου Πειραιώς.

Οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις ανήλθαν σε € 1,3 εκατ. το 3ο τρίμηνο 2013. Οι σωρευτικές προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις μειώθηκαν συνολικά κατά € 63,5 εκατ. σε ετήσια βάση, εξαιτίας της προσαρμογής των λογιστικών εκτιμήσεων της Τράπεζας κατά € 78,9 εκατ. με τις αντίστοιχες του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς το 2ο τρίμηνο, γεγονός που επέδρασε θετικά στο τελικό αποτέλεσμα.

Ο Όμιλος της Γενικής Τράπεζας κατέγραψε το εννεάμηνο 2013 καθαρές ζημιές μετά από φόρους €14,4 εκατ. έναντι καθαρής ζημίας ύψους € 85,3 εκατ. την ίδια περίοδο της προηγούμενης χρήσης. Εξαιρουμένων των εκτάκτων εξόδων, η ζημιά περιορίστηκε σε € 7,4 εκατ., σημαντικά μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.
Keywords
Τυχαία Θέματα