ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΥΝΗΣΙΑ


Η Τυνησία, δέκα μήνες περίπου, μετά από την ανατροπή του προέδρου, Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι, ουσιαστικά άνοιξε το δρόμο για την Αραβική Άνοιξη. Η χώρα, με υψηλές προσδοκίες, έχει τις πρώτες της ελεύθερες βουλευτικές εκλογές την Κυριακή. Ενδεικτικό για τον ενθουσιασμό που... επικρατεί στην Τυνησία, είναι το γεγονός
πως πάνω από 10.000 υποψήφιοι διεκδικούν τη βουλευτική θέση. Πάντως σύμφωνα με τον Guardian, αυτή η κομματική πολυφωνία (πάνω από 80 παρατάξεις), δεν χαροποιεί όλους τους Τυνήσιους, μιας και θεωρούν ότι αυτή η κατάσταση ενδεχομένως να διατηρήσει τη διαφθορά που πλήττει τη χώρα και την ατιμωρησία, ενώ παράλληλα ζητούν μέτρα για την ανεργία, την ανισότητα και τη φτώχεια.
Ένα από τα φαβορί κόμματα, είναι αυτό των μετριοπαθών Ισλαμιστών, του κόμματος Ενάχντα, οι οποίοι προειδοποιούν ότι τυχόν προσπάθειες νοθείας δεν θα γίνουν ανεκτές. Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι 2,5 στα 7 των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους είναι νεκροί.
«Έχουμε μεγάλες ελπίδες για τις εκλογές» υπογράμμισε ο επί χρόνια εξόριστος αρχηγός του κόμματος Ρασίντ Γανούσι απηχώντας σε μεγάλο βαθμό την κοινωνία και τα κόμματα.
Η νέα Βουλή θα έχει 217 μέλη, θα είναι συντακτική και μεταβατική, αφού μόλις ολοκληρώσει το έργο της σύνταξης του νέου καταστατικού χάρτη, σε περίπου ένα χρόνο, θα γίνουν βουλευτικές και προεδρικές εκλογές.
Keywords
Τυχαία Θέματα