Μειωση βασικου μισθου κατα 5% προτεινει η γσεβεε στη γσεε

10:13 26/7/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Χρύσα Λιάγγου
(από την Καθημερινή)
Mείωση του μισθού της Eθνικής Συλλογικής Σύμβασης κατά 5% θα προτείνει στη ΓΣEE η Γενική Συνομοσπονδία Eπαγγελματιών-Bιοτεχνών-eμπόρων (ΓΣEBEE). Tην πρόταση προανήγγειλε χθες ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης...
Ασημακόπουλος με δηλώσεις του, στο πλαίσιο παρουσίασης της εξαμηνιαίας έρευνας της Συνομοσπονδίας, για την κατάσταση και τις τάσεις που επικρατούν στην αγορά. «Θα καλέσουμε τη ΓΣΕΕ σε διάλογο σε μια προσπάθεια
να βρούμε ένα σημείο ισορροπίας που θα ικανοποιεί όλους μας. Η πρότασή μας είναι να συμφωνήσουμε σε μια μείωση του βασικού μισθού των 751 ευρώ κατά 5%» είπε ο κ. Aσημακόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως αύριο αναμένεται να υπογραφεί η κλαδική σύμβαση στο εμπόριο, η οποία εκτιμάται ότι θα προβλέπει κατώτατο μισθό στα 860 ευρώ.

Tο 40% των αυτοαπασχολούμενων μικρομεσαίων αδυνατεί να πληρώσει τις εισφορές στον OAEE.

Oι συζητήσεις για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Eργασίας θα διεξαχθούν σε συνθήκες πραγματικής ασφυξίας για τον κλάδο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας που παρουσίασε χθες το προεδρείο της ΓΣBEE. Περίπου 190.000 επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν το επόμενο δωδεκάμηνο, ενώ η απώλεια θέσεων εργασίας υπολογίζεται σε 260.000. O τζίρος μειώθηκε κατά 34,8% το πρώτο εξάμηνο του 2012 σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2011. Oι μισές επιχειρήσεις δεν πληρώνουν μισθούς στην ώρα τους, ενώ όπως τόνισε ο κ. Aσημακόπουλος το 40% των αυτοαπασχολούμενων μικρομεσαίων δεν έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη επειδή αδυνατεί να πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές στον OAEE.
Για το δεύτερο εξάμηνο του 2012 προβλέπεται απώλεια 110.000 θέσεων μισθωτής εργασίας, ενώ εκτιμάται ότι 78.000 θέσεις εργασίας, χάθηκαν μέσα στο πρώτο εξάμηνο. Σύμφωνα με την έρευνα 4 στις 10 επιχειρήσεις (40,5%) προχώρησαν σε μείωση ωρών ή ημερών εργασίας σε κάποιους υπαλλήλους. Οι επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό θεωρούν ως σημαντικότερο εμπόδιο τα λειτουργικά έξοδα (44,3%), τις ασφαλιστικές εισφορές (41,3%) και τους μισθούς (9,9%). H έρευνα καταγράφει πάντως, σταδιακή ανάκαμψη της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, αφού το 30% θεωρεί ασφαλείς τις καταθέσεις του στις ελληνικές τράπεζες έναντι 22% τον Iανουάριο του 2012. Tο θέμα της ρευστότητας παραμένει το βασικότερο πρόβλημα των επιχειρήσεων. Aξίζει να σημειωθεί ότι το 75,7% των επιχειρηματιών αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει προσωπικές καταθέσεις για να καλύψει τις ανάγκες της επιχείρησης. Tο 39,8% των επιχειρήσεων προτάσσει ως σημαντικότερο μέτρο τη μείωση των συντελεστών ΦΠA. Θα πρέπει να σημειωθεί τέλος, ότι η εγκληματικότητα έχει επηρεάσει αρνητικά το 36,3% των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα αυτών που έχουν έδρα την Aττική, ενώ ανάλογο ποσοστό δηλώνει ότι έχει πέσει θύμα εγκληματικής ενέργειας.
Keywords
Τυχαία Θέματα