Μειωνονται οι εκροες απο τις τραπεζες

10:30 26/6/2015 - Πηγή: Fimotro
Μία ήσυχη κατά γενική ομολογία ημέρα ήταν η χθεσινή για τις Ελληνικές τράπεζες, με λελογισμένες εκροές και χωρίς «σπασίματα» προθεσμιακών καταθέσεων, όπως επίσης και με λελογισμένες παραγγελίες για τη...
σημερινή μέρα, παρά την εντελώς έωλη έκβαση της διαπραγμάτευσης μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών.
Εν τω μεταξύ, σύγχυση υπήρξε χθες σε σχέση με τη χορήγηση νέου ορίου στις ελληνικές τράπεζες
σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του έκτακτου μηχανισμού ELA από την ΕΚΤ. Ενώ υπήρχαν οι εγχώριες πληροφορίες βάσει των οποίων η ΤτΕ πήρε το όριο που ζήτησε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ, πηγές στο πρακτορείο Bloomberg ανάφεραν ότι δεν δόθηκαν σήμερα νέα κεφάλαια στον ELA.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Η», η ΕΚΤ επαναβεβαίωσε χθες το συνολικό ποσό μέσα από τον ELA που αφορά τις ελληνικές τράπεζες (αυτό πλησιάζει τα 88,2 δισ., καθώς το ακριβές ύψος δεν είναι γνωστό, διότι εδώ και μία εβδομάδα δεν ανακοινώνεται) ωστόσο πράγματι το συνολικό αυτό ποσό δεν αυξήθηκε σε σχέση με προχθές. Τούτο συνέβη λόγω των περιορισμένων εκροών των τελευταίων ημερών. Χθες οι εκροές αυτές δεν ξεπέρασαν τα 300 εκατ. Η ΕΚΤ σημειώνεται πως μέσα στις επόμενες 24 ώρες θα συνεδριάσει εκ νέου εφόσον κάτι τέτοιο απαιτηθεί και πάντως όπως έχει κατ΄επανάληψη δηλώσει ο κ. Ντράγκι η ΕKT θα συνεχίσει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες όσο η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα, δηλαδή μέχρι το τέλος Ιουνίου. Πάντως, έχουν αρχίσει να ακούγονται ισχυρές φωνές στο Δ.Σ. της ΕΚΤ που προβληματίζονται σε σχέση με τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω ELA.
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΒΑΪΝΤΜΑΝ
O επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας εξέφρασε την ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη στήριξη των ελληνικών τραπεζών μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας ELA της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο Γενς Βάιντμαν έχει προειδοποιήσει από τον Φεβρουάριο ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν πρέπει να βασίζονται τόσο πολύ στον ELA, όπως σημείωνε χθες το πρακτορείο Reuters.
«Έχει εκφράσει τις ανησυχίες του από την αρχή», ανέφερε η πηγή του πρακτορείου που διατηρεί την ανωνυμία της, τονίζοντας, ταυτόχρονα, ότι ο Βάιντμαν έθιξε το ζήτημα αυτό και αυτή την εβδομάδα κατά τη διάρκεια τηλεφωνήματος μεταξύ των κεντρικών τραπεζιτών της Ευρωζώνης και μέλους της ΕΚΤ. Το πρακτορείο αναφέρει πως η παρέμβαση αυτή στοχεύει στον περιορισμό της χρηματοδότησης και δη, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία. Το Reuters αναφέρει ωστόσο πως υπάρχουν και άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες, οι οποίοι ανησυχούν για αυτή την κατάσταση το τελευταίο διάστημα. Παρόλα αυτά, κανένας από αυτούς δεν δέχεται να μιλήσει επίσημα, αποφεύγοντας να πάρουν θέση στα media.
«Εάν οι συνομιλίες αποτύχουν στο πολιτικό επίπεδο, η ΕΚΤ δεν θα μπορεί παρά να καταλήξει στα αναγκαία συμπεράσματα. Η απόφαση για το εάν θα χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές (αποφάσεις), από τις κυβερνήσεις και από τα κοινοβούλια», είπε άλλωστε ο Βάιντμαν σε συνέντευξή του στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας στη La Stampa.
Keywords
Τυχαία Θέματα