Μεγαλη επιιτυχια του...αντωνη σαμαρα η επισκεψη στη τουρκια

09:31 5/3/2013 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Δημοσιογράφος ΕΣΗΕΑΑγαπητό Fimotro,O Αντώνης Σαμαράς εμφανίστηκε... ικανοποιημένος από την πρώτη επίσκεψή του στην Τουρκία τονίζοντας ότι....
"ήταν καλή ημέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις".Είπε επίσης ότι... υπάρχουν και διαφωνίες με την Τουρκία που ιστορικά έχουν δημιουργηθεί από το παρελθών.Να σημειωθεί ότι υπεγράφησαν... συνολικά 25 συμφωνίες μεταξύ των δυο χωρών με κύριο στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και προώθηση της ανάπτυξης.Αναφερόμενος στο θέμα της "υφαλοκρηπίδας", ο
κ. Σαμαράς τόνισε::Αντώνης ΣαμαράςΥπάρχουν ζητήματα στα οποία διαφωνούμε και η διαφωνία μας μπορεί να είναι και ουσιαστική.Όμως, με τις αποφάσεις που παίρνουμε, όπως κάνουμε σήμερα, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού, ώστε να εμπεδώσουμε έναν διαφορετικό τρόπο συμπεριφοράς.Άλλωστε, είναι ευθύνη και καθήκον των κυβερνήσεών μας να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση, για την ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων προς όφελος ακριβώς της σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής.
Για τις "μειονότητες", ο πρωθυπουργός υποστήριξε την άποψη ότι:Αντώνης ΣαμαράςΗ επίλυση του Κυπριακού θα δώσει νέα δυναμική και θα δημιουργήσει ένα περιβάλλον ασφάλειας και ειρήνης ανάμεσα στους δύο λαούς.,Από τον πρωθυπουργό έγινε εκτενής αναφορά επίσης στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, την οποία -όπως είπε- η Ελλάδα έχει στηρίξει και εξακολουθεί να στηρίζει.Η ευρωπαϊκή Τουρκία θα είναι καλύτερος γείτονας για την Ελλάδα, λόγω των μεταρρυθμίσεων στις οποίες καλείται να προχωρήσει προκειμένου να συμβαδίζει με το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Ο Αντώνης Σαμαράς θύμισε την υποχρέωση συμμόρφωσης της Τουρκίας στα ευρωπαϊκά κριτήρια και υπογράμμισε ότι η "επίλυση του κυπριακού" θα δώσει... νέα πορεία στην ευρωπαϊκής της πορεία.Ενώ εξήρε το έργο της κυβέρνησης Ερντογάν, αναφέροντας ότι επί της πρωθυπουργίας του η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας "έγινε ένα όχημα για μεγάλες τολμηρές και πετυχημένες μεταρρυθμίσεις". Και συνέχισε... "Ο δρόμος κάθε μεγάλης μεταρρύθμισης είναι δύσκολος, αλλά αναγκαίος".Ο κ. Ερντογάν δήλωσε :ΕρντογάνΟι ελληνοτουρκικές σχέσεις βελτιώνονται κάθε μέρα.Τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας βαίνουν προς το καλύτερο κάθε μέρα!Η υπογραφή αυτών των συμφωνιών είναι ένδειξη της προόδου που έχει πραγματοποιηθεί στους τομείς συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.Οι μειονότητες που κατοικούν στις δύο χώρες αξίζουν μία ζωή που χαρακτηρίζεται από ευμάρεια και ειρηνικές συνθήκες διαβίωσης.Οι διαφορές, που, υπάρχουν, μπορούν να ξεπεραστούν μέσω του διαλόγου που είναι σε εξέλιξη.
Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας τόνισε ο κ Ερντογάν:ΕρντογάνΗ Ελλάδα δεν φείδεται καμίας προσπάθειας στην υποστήριξη των προσπαθειών μας.
Για το θέμα της ΑΟΖ στο Αιγαίο, ο Τούρκος πρωθυπουργός πρότεινε λύση "win-win", δηλαδή μίας λύσης που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο χωρών!Μία πραγματικά λέμε εμείς καλή επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού που στόχος ήταν η επιχειρηματική συνεργασία των δύο χωρών θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε πραγματικά το καλύτερό του πρόσωπο συνοδευόμενος από Έλληνες επιχειρηματίες.Τον Αντώνη Σαμαρά συνόδευαν από πλευράς της κυβέρνησης:Ο Υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος,Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Π. Παναγιωτόπουλος,Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ευ. Στυλιανίδης, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κ. Κ. Χατζηδάκης,Ο Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Κ. Αρβανιτόπουλος,Ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδ. Λυκουρέντζος,Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθ. Τσαυτάρης,Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Δένδιας,Η Υπουργός Πολιτισμού κ. Ολ. Κεφαλογιάννη,Ο Υπουργός Ναυτιλίας & Αιγαίου κ. Κ. Μουσουρούλης,Ο Υπουργός Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτης,Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας,Ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Κ. Τζαβάρας,Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Κ. ΚαραγκούνηςΟ Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κ. Ν. Μηταράκης.
Τέλος με τον... Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο συναντήθηκε στο Φανάρι ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος μίλησε με "θερμά λόγια" για τον Έλληνα πρωθυπουργό και τις ενέργειές του για την ελληνική κρίση, αλλά και τις σχέσεις με την Τουρκία...Ο Οικουμενικός πατριάρχης δήλωσε σχετικά:Οικουμενικός πατριάρχης ΒαρθολομαίοςΤα δύσκολα είναι για τους γενναίους και επειδή είναι γενναίος θα αντεπεξέλθει.Θα λύσει τον γόρδιο δεσμό, αυτή είναι η ευχή μου και η ολόθυμος προσευχή μου!
Στο Φανάρι παραβρέθηκαν ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Βασίλειος Κασκαρέλης, ο πρέσβης της Ελλάδος στην Άγκυρα, Κυριακός Λουκάκης και ο γενικός πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη, Νικόλαος Ματθιουδάκης.Μία επίσκεψη που μπορεί να ήταν η... πρώτη για τον Αντώνη Σαμαρά η οποία όμως... απέδωσε καρπούς για το μέλλον των Ελληνοτουρκικών σχέσεων!
Keywords
Τυχαία Θέματα