ΜΕΓΑΛΗ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΧΡΕΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΣΔΟΕ

09:42 29/4/2011 - Πηγή: Fimotro
Φορολογούμενοι με μεγάλη ακίνητη περιουσία και χρέη στο δημόσιο και ελεύθεροι επαγγελματίες με ληξιπρόθεσμες οφειλές βρίσκονται μεταξύ άλλων στο στόχαστρο των ελέγχων που κάνει η εφορία και το ΣΔΟΕ.Σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών, σε εξέλιξη βρίσκονται κατασχέσεις...
περιουσιακών στοιχείων όσων έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο, μεταξύ των οποίων όσοι χρωστούν οφειλές άνω των 200.000 ευρώ, προμηθευτές αλυσίδων ηλεκτρονικών, μεγάλων εταιρειών, σούπερ-μάρκετ, τραγουδιστές, συμβολαιογράφοι.
Μέτρα
αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών λαμβάνονται και για τις εξής κατηγορίες φορολογούμενων: «Φορολογούμενοι με ακίνητα σε Μύκονο-Σαντορίνη, όσοι έχουν επαγγελματικά ακίνητα στο 1ο Διαμερίσματα Αθηνών, όσοι έχουν ακίνητα σε περιοχές με υψηλή τιμή ζώνης, Φαρμακεία, οφειλέτες Δ.Ο.Υ εξωτερικού, προμηθευτές του υπουργείου Υγείας, ιδιοκτήτες μισθωμένων ακινήτων του υπ. Πολιτισμού».
Επιπλέον, στο στόχαστρο βρίσκονται φορολογούμενοι με μεγάλη ακίνητη περιουσία όπως :
- 110 φυσικά πρόσωπα, με τη μεγαλύτερη αξία περιουσίας το 2007.
- 150 φυσικά πρόσωπα που ελέγχονται για το πόθεν έσχες τους.
- 1.700 κατασκευαστές που δεν δήλωνα εισοδήματα από οικοδομές.
- 9.173 φυσικά πρόσωπα που δεν υπέβαλαν δήλωση ΦΜΑΠ το 2007.
- όσοι δεν υπέβαλαν ΦΜΑΠ για ένα ή παραπάνω έτη, την περίοδο 1999-2007.
Στο κενό έπεσε η κίνηση των αρμόδιων υπηρεσιών να αποστείλουν σχετικά e-mail σε 18.000 φορολογούμενους, καλώντας τους να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους. Στο εν λόγω κάλεσμα ανταποκρίθηκαν μόλις 1.235, δηλαδή το 6,86%. Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε την παράταση αυτής της διαδικασίας έως την Τετάρτη 4 Μαϊου.
Εν τω μεταξύ, ο υφυπουργός Οικονομικών Δ. Κουσελάς μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ 99,5 τόνισε πως «δεν πρόκειται να υπάρξουν αυξήσεις» στο ΦΠΑ. «Ο μεγάλος στόχος που έχουμε σ' αυτόν τον τομέα είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η πάταξη της φοροδιαφυγής που μπορεί να γίνει πλέον πράξη με πολύ καλύτερο τρόπο και μπορεί να μας αποφέρει πολύ θετικά αποτελέσματα. Δεν έχουμε σαν στόχο να αυξήσουμε τους φορολογικούς συντελεστές του ΦΠΑ», σημείωσε.
Ο υφυπουργός Οικονομικών έθεσε ως στόχο την είσπραξη επιπλέον 1,6 δισ. από τη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και πρόσθεσε πως «για πρώτη φορά η χώρα μας έχει επιτέλους ένα ολοκληρωμένο και συγκροτημένο εθνικό επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο έχει ποσοτικοποιημένους και μετρήσιμους στόχους και ταυτόχρονα εξειδίκευση ευθυνών κάθε εμπλεκόμενου φορέα».
Keywords
Τυχαία Θέματα