Μεχρι τις 20 ιανουαριου οι αιτησεις για διορθωση στο τελος ακινητων μεσω δεη

19:02 1/1/2012 - Πηγή: Fimotro
Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου θα πρέπει να προσέλθουν στους αρμόδιους Δήμους όσοι έχουν εντοπίσει λάθη στα στοιχεία υπολογισμού του τέλους ακινήτων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τη διόρθωση των λαθών στην...
επιφάνεια, την παλαιότητα ή την τιμή ζώνης του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου.

Σε κάθε περίπτωση, οι φορολογούμενοι πρέπει να πληρώσουν το τέλος που υπολογίστηκε για φέτος και μετά τη διόρθωση των στοιχείων,
η διαφορά θα αφαιρεθεί από το τέλος ακινήτων του 2012, όπως σημειώνει η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών.

Παράλληλα, η ίδια εγκύκλιος παρέχει οδηγίες για τη διευκόλυνση πληρωμής του τέλους, για όσους φορολογούμενους δηλώνουν αδυναμία πληρωμής.

Σημειώνεται ότι η εγκύκλιος αυτή εκδόθηκε βάσει της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία προβλέπει, μεταξύ άλλων, την εξόφληση του τέλους του 2012 σε πέντε διμηνιαίες δόσεις, και την 31η Μαρτίου ως ημερομηνία υπολογισμού του τέλους ακινήτων για το 2012.

Τα βήματα για τη διόρθωση

Βάσει της εγκυκλίου, η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι φορολογούμενοι για τη διόρθωση των λαθών έχει ως εξής;

1) Ο Διαχειριστής Δικτύου της ΔΕΗ θα αποστείλει στους Δήμους της χώρας ηλεκτρονικές καταστάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν τα ακίνητα που βρίσκονται στη διοικητική περιφέρεια του κάθε Δήμου, με τα στοιχεία, βάσει των οποίων υπολογίστηκε το τέλος ακινήτων για το 2011.

2) Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες που έχουν εντοπίσει λάθη στα στοιχεία υπολογισμού του τέλους, θα πρέπει να προσέλθουν στον αρμόδιο Δήμο για τη διόρθωση λαθών στην επιφάνεια, την παλαιότητα ή την τιμή ζώνης του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου. Οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις για διόρθωση στον αρμόδιο Δήμο έως την 20ή Ιανουαρίου 2012. Επιπλέον, οι Δήμοι όλης της χώρας θα πρέπει να ελέγξουν εάν στις σχετικές καταστάσεις αποτυπώνονται οι ορθές τιμές ζώνης και σε περίπτωση λάθους να προβαίνουν σε διόρθωσή τους.

3) Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, οι Δήμοι θα πρέπει να στείλουν έως την 27η Ιανουαρίου τις ενημερωμένες καταστάσεις στον Διαχειριστή Δικτύου της ΔΕΗ, ο οποίος έπειτα θα πρέπει να τις αποστείλει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων που θα τις ελέγξει ενδεικτικά ως προς την τιμή ζώνης. Σε περίπτωση που εντοπιστεί λάθος σε τιμή ζώνης, η ΓΓΠΣ διορθώνει την κατάσταση, ενημερώνοντας για τη διόρθωση τον αρμόδιο Δήμο. Στη συνέχεια, έως τη 10η Φεβρουαρίου η ΓΓΠΣ διαβιβάζει τις καταστάσεις στον Διαχειριστή Δικτύου.

4) Ο Διαχειριστής Δικτύου της ΔΕΗ, μετά τη λήψη των διορθωμένων καταστάσεων, υπολογίζει, βάσει των νέων στοιχείων, το τέλος ακινήτων που αντιστοιχεί στο ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο και, εφόσον προκύπτει ποσό τέλους χαμηλότερο από αυτό που αρχικά υπολογίσθηκε, βάσει των στοιχείων της 17ης Σεπτεμβρίου 2011, η διαφορά αφαιρείται από το ποσό του τέλους ακινήτων για το έτος 2012. Στις περιπτώσεις που προκύψει αρνητική διαφορά, το ποσό επιστρέφεται στον καταναλωτή από τη ΔΕΗ ή τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικ
Keywords
Τυχαία Θέματα