Με προτασεις για συγχωνευσεις οι προεδροι των τει στον υπουργο παιδειας


Διαδοχικές συναντήσεις για τον σχεδιασμό της «Αθηνάς» και τις συγχωνεύσεις, καταργήσεις και μετονομασίες τμημάτων στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας είχε σήμερα ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος με τους εκπροσώπους...
της Ομοσπονδίας των καθηγητών πανεπιστημίων (ΠΟΣΔΕΠ), των ΤΕΙ (ΟΣΕΠ-ΤΕΙ) και τους προέδρους των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων.

Στη συνάντησή του με τους προέδρους των ΤΕΙ ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι οποιαδήποτε αλλαγή στον χάρτη της Τριτοβάθμιας
Εκπαίδευσης θα γίνει δια της συμμετοχής και όχι δια της επιβολής. Την ίδια στιγμή, τους ενημέρωσε για τα κριτήρια με τα οποία θα γίνουν οι συγχωνεύσεις των τμημάτων, τα οποία και θα είναι αριθμητικά (ανάλογα με το μέγεθος κάθε ιδρύματος, τον αριθμό σπουδαστών και την αναλογία των εκπαιδευτικών), αναπτυξιακά (σε συνάρτηση δηλαδή με την τοπική ανάπτυξη) ή με βάση τα γνωστικά τους αντικείμενα (αν είναι σήμερα σχετικά με την αγορά ή όχι).

Πάντως και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητος ο ακαδημαϊκός, επιστημονικός και αναπτυξιακός εξορθολογισμός των ιδρυμάτων.

Οι πρόεδροι των ΤΕΙ από την πλευρά τους κατέθεσαν τεκμηριωμένες προτάσεις για τις συγχωνεύσεις τμημάτων, ενώ θα ακολουθήσει σειρά επαφών με τον υπουργό πριν ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Πάντως, οι περισσότεροι εκπρόσωποι των ΤΕΙ σε δηλώσεις τους έκαναν λόγο για το γόνιμο κλίμα στη διάρκεια των συζητήσεων, μίλησαν για «έντιμο διάλογο» και κριτήρια προς τη σωστή κατεύθυνση. Όπως είπαν όμως, για να προχωρήσουν οι συζητήσεις ορισμένοι θεωρούν απαραίτητο να γνωρίζουν πόσες σχολές ή τμήματα χρειάζεται η χώρα για κάθε γνωστικό αντικείμενο για να διευκολυνθούν στις επί μέρους προτάσεις τους όσον αφορά τις συντμήσεις τμημάτων.

Τις επόμενες ημέρες ο υπουργός θα έχει μαραθώνιους συνεδριάσεων με τους εκπροσώπους όλων των ιδρυμάτων της ανώτατης εκπαίδευσης χωριστά.
Keywords
Τυχαία Θέματα